De ce este important pentru sănătatea orală să scapi de placa bacteriană?

De ce este important pentru sănătatea orală să scapi de placa bacteriană?

Viorica Ghinea, redactor

Îngrijirea orală este importantă pentru menținerea sănătății, a gingiilor și chiar a limbii. Multe persoane consideră că este suficient să folosească periuța și pasta de dinți pentru a avea o dantură de invidiat, însă aceste produse nu reușesc să îndepărteze în totalitate resturile alimentare și placa bacteriană, o peliculă care se depune pe suprafața dinților și care poate provoca multe afecțiuni ale cavității bucale.

Citește cum se formează placa bacteriană, la ce riscuri te expui dacă nu ai grijă de sănătatea ta orală și cum poți să scapi de această peliculă!

Cum se formează placa bacteriană pe dantură?

Placa bacteriană se formează aproape în toată cavitatea bucală, însă tinde să se acumuleze mai mult pe dinții din față și pe molari. Ea se prezintă ca o peliculă incoloră și lipicioasă și este însoțită de un miros neplăcut al gurii. Poate fi observată cel mai ușor pe dantură dimineața, iar senzația nu este deloc una plăcută. De asemenea, ea poate fi simțită pe dinți și atunci când igiena orală este realizată mai rar ori incomplet.

dantura perfecta

Placa bacteriană este formată din bacterii colonizatoare, un biofilm bacterian care aderă la suprafețele dentare și gingivale. Ea este cauzată de resturile de mâncare și de băuturi cu care bacteriile interacționează. Atunci când o persoană consumă carbohidrați, substanțele din aceste alimente, odată rămase pe dinți, devin acide cu timpul. Combinate cu alte resturi alimentare, cu salivă și bacterii, ele conduc la formarea plăcii bacteriene.

Efectele neplăcute ale plăcii bacteriene asupra sănătății orale

Placa bacteriană pare o peliculă inofensivă inițial, însă ea poate conduce la apariția multor probleme de sănătate. Fără o îngrijire completă a cavității bucale, acizii din placa bacteriană pot să afecteze în timp smalțul dinților, să favorizeze apariția cariilor și să conducă la paradontoză, afecțiune ce provoacă pierderea dinților.

Dacă această peliculă nu este îndepărtată periodic de pe dinți, ea se mineralizează și apare tartrul dentar, care, la rândul lui, provoacă alte probleme la nivelul cavității orale. Iritațiile apărute în zona gingiilor, cunoscute sub termenul de gingivită, ce se prezintă prin înroșirea, inflamarea și sângerarea lor, pot conduce la pierderea danturii cu timpul.

dantura

Efectele neplăcute ale plăcii bacteriene asupra sănătății orale nu sunt doar de ordin estetic, ci pot conduce și la pierderea danturii. Nu ar trebui să aștepți apariția primelor semne care indică faptul că ai probleme cu dantura și gingiile, ci să îți stabilești un ritual de îngrijire pe care să îl respecți cu sfințenie după fiecare masă. Dacă acest lucru nu este posibil, nu uita să îți cureți dinții ca la carte măcar seara, înainte de culcare.

Cum îndepărtezi placa bacteriană de pe dinți

Pentru a evita apariția tuturor efectelor negative pe care le are placa dentară pentru sănătatea ta orală, ia din timp măsurile necesare. Periajul dentar este prima soluție la care trebuie să apelezi, însă trebuie să acorzi importanță și modului în care îl efectuezi. Specialiștii în domeniu recomandă să periem dinspre gingie spre vârful dinților, nu să frecăm energic și intens dintr-o parte în alta, așa cum fac multe persoane. În cazul măselelor se recomandă și mișcările circulare. Periuța trebuie ținută la 45 de grade, iar mișcarea trebuie să fie discontinuă. De asemenea, este bine ca dinții să fie curățați pe grupe. Nu uita și de periajul limbii!

Următoarele produse care nu ar trebui să îți lipsească din trusa de îngrijire dentară sunt ața dentară și apa de gură. Dacă nu obișnuiești să folosești ața dentară cu regularitate, cu siguranță ai nevoie de un produs modern pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, care să acționeze în special acolo unde perierea nu o poate face.

Airfloss este o modalitate simplă de a curăța spațiul dintre dinți. Produsul poate fi utilizat cu apă de gură ori cu apă de la robinet. Tehnologia unică cu jet de aer și micro-picături ajută la îndepărtatea plăcii bacteriene din locurile greu accesibile. El este ușor de utilizat. Nu trebuie decât să glisezi vârful de-a lungul suprafeței dintelui, lângă linia gingiilor, până pătrunde în spațiul interdentar.

Philips Sonicare AirFloss - 345,48 Ron

Philips Sonicare Airfloss Rezerve x 2 Buc - 43,55 de lei

O îngrijire orală corespunzătoare va scădea considerabil riscul afecțiunilor gingivale și dentare. Placa bacteriană este vinovată pentru apariția gingivitei, a bolii paradontale și a cariilor, astfel că trebuie să îți cureți dantura cu regularitate.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.