Dureri de masele: cauze si tratament

Dureri de masele: cauze si tratament

Andreea Gluh, redactor

Durerile de masele sunt printre cele mai insuportabile, cauzele lor fiind variate. Pentru a le preintampina, trebuie sa vizitezi medicul stomatolog periodic, sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi si sa folosesti ata dentara pentru o curatare eficienta. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre cauzele si tratamentul durerilor de masele, astfel incat sa stii ce masuri trebuie sa iei cand te confrunti cu asa ceva.

Iata care sunt cauzele durerilor de masele!

Ce trebuie sa stii despre durerile de masele

Durerile de masele pot avea cauze variate, dupa cum urmeaza:

- cariile;

- abcesele;

- traumele la nivelul maxilarului, care duc la fracturarea unei masele;

- deteriorarea unei plombe;

- bruxismul;

- bolile gingiei.

Pentru a identifica motivul real, trebuie sa ceri sfatul unui specialist. In functie de ceea ce el descopera, iti va prescrie un tratament specific.

De exemplu, in cazul cariilor, este bine sa te prezinti la stomatolog cat mai repede cu putinta, pentru ca eroziunile din smalt sunt create de niste bacterii care pot ajunge, in cele din urma, la nervul maselei, provocand daune si dureri serioase. In plus, bacteriile de acest gen pot patrunde in sange si pot ajunge in organism, cauzand, in timp, probleme renale, cardiace si nu numai, organele fiind predispuse la diverse infectii. Desigur ca, pentru inceput, poti lua un antiinflamator pentru a ameliora durerea, insa nu amana prea mult vizita la medic.

O carie netratata poate duce si la aparitia unui abces. In acest caz, mai mult ca sigur ca stomatologul iti va prescrie si un antibiotic, pentru a stopa infectia. Apoi, vor urma o serie de proceduri de curatare a canalelor si de dezinfectare a zonei respective, pentru ca, la final, sa fie pusa plomba.

Fiindca tot am ajuns la discutia despre plombe, uneori, este posibil ca acestea sa se fisureze. Desigur ca, in urma patrunderii alimentelor prin spatiile aparute, este posibil sa apara chiar si o infectie, numarul bacteriilor crescand. De aceea, este bine ca o plomba fisurata sa fie inlocuita cat mai repede cu putinta cu una noua.

Bruxismul este un obicei care apare adesea la copii, dar care, insa, poate sa continue pana la maturitate. Scrasnitul dintilor, cum mai este el denumit in popor, are cauze variate, de la inghitirea lichidului amniotic la nastere pana la traume emotionale si stres. Bruxismul se manifesta adesea noaptea, cand pacientul doarme, insa pot exista crize de acest gen si atunci cand persoana respectiva se confrunta cu o situatie-limita, tensionata. Chiar daca el poate fi corectat purtand o gutiera pentru bruxism pe parcursul noptii, este important sa se trateze cauza, nu simptomele.

Nu in ultimul rand, bolile gingiei, cum ar fi gingivita, pot duce si ele la dureri de masele. In timp, placa acumulata pe dantura afecteaza sanatatea gingiei si duce la aparitia inflamatiilor. De aceea, este bine sa vizitezi periodic medicul stomatolog si sa eviti depunerea tartrului printr-o igiena corespunzatoare si detartraje profesionale.

Durerile de masele pot fi greu de suportat, de aceea este bine sa le previi. In plus, trebuie sa stii ca si cei mici se confrunta cu asemenea neplaceri, chiar daca nu au inca dantura definitiva. Afla de aici totul despre solutiile pentru durerile aparute in cazul dintilor de lapte!  

Surse: webmd.com; medicinenet.com; Wikipedia

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.