Șapte greșeli pe care le comiți în timp ce îți faci igiena dentară

Șapte greșeli pe care le comiți în timp ce îți faci igiena dentară

Redactor Alexa Galgau

Aproape că nu există persoană care să nu aibă probleme dentare la un moment dat în viață, dar multe dintre acestea ar putea fi evitate dacă am ști exact cum să ne protejăm dinții și cum să avem grijă de ei. Medicii susțin că simpla evitare a câtorva greșeli ce țin de igiena dentară ar putea să facă diferența între o dantură sănătoasă și una cu carii sau cu probleme gingivale.

Astăzi îți prezentăm cele mai frecvente greșeli ce țin de igiena dentară, pe care cei mai mulți dintre noi le facem fără să știm!

Cele mai frecvente greșeli de igienă orală

1. Folosești periuța de dinți greșită. Mulți dintre noi nici măcar nu știm că există diferite tipuri de periuțe, cu diferite tipuri de peri! De obicei, alegem periuțele care par cât mai „zdravene”, pentru că avem impresia că acestea ne curăță dinții cel mai bine. Dentiștii recomandă ca majoritatea oamenilor să folosească o perie cu peri fini sau de duritate medie pentru igiena dentară. Periuțele cu peri duri pot îndepărta, într-adevăr, tartrul, însă au în același timp și un efect negativ asupra smalțului, pe care îl sensibilizează. Totodată, acestea pot face rău gingiilor, crescând riscul de sângerare și de infecție la nivelul acestora.

2. Te speli pe dinți superficial. Chiar dacă te speli pe dinți de două sau chiar de trei ori pe zi, nu contează atât de mult cantitatea, cât calitatea. Dentiștii atrag atenția că este esențial să ne spălăm un timp adecvat, nu doar câte 10-15 secunde. O sesiune sănătoasă de spălat pe dinți ar trebui să dureze circa 2 minute, adică 30 de secunde pentru fiecare cadran. Trebuie să te asiguri că speli partea din față, pe cea din spate, dar și gingiile pentru a avea o igienă dentară corectă.

3. Te speli prea mult timp pe dinți. Cealaltă extremă este cea în care stai foarte multe minute pentru a curăța dinții, ceea ce poate fi periculos pentru aceștia, deoarece este afectat smalțul pe termen lung. Astfel, după mulți ani de spălat dinții atât de riguros, acești vor deveni mult mai sensibili la rece și la cald și îți vor crea multe momente de disconfort puternic.

4. Te speli pe dinți imediat după masă. Deși mulți dintre noi avem impresia că astfel curățăm cel mai bine dinții, dentiștii nu ne recomandă să ne spălăm pe dinți imediat după ce consumăm anumite alimente. Mai exact, este vorba despre alimentele și băuturile acide, care fac smalțul mult mai sensibil pentru o perioadă limitată. De aceea, este indicat să aștepți cel puțin 30 de minute înainte de a te spăla pe dinți. Pentru a evita complet efectul negativ al acizilor asupra dinților, este recomandat să bei cafeaua, sucurile naturale sau vinul cu paiul.

5. Singura măsură de igienă dentară este spălatul pe dinți. Pentru cei mai mulți oameni, nu prea există alte căi de a îngriji dantura, însă nu trebuie să uităm și de ața dentară, care ne ajută să îndepărtăm resturile dintre dinți și să prevenim astfel apariția cariilor. Apa de gură este și ea utilă, însă nu trebuie utilizată în exces, deoarece alcoolul pe care îl conține ar putea distruge flora sănătoasă a gurii, provocând apariția candidozei bucale.

6. Nu schimbi periuța destul de des. Ți s-a spus de multe ori că trebuie să schimbi periuța o dată la trei luni, însă poate nu ai luat în serios acest sfat. Ei bine, nu este doar un moft, ci o necesitate dacă vrei să ai o igienă dentară impecabilă. Cu cât perii sunt mai uzați, cu atât spală mai prost dinții, iar o periuță folosită foarte multe luni nu doar că acumulează nenumărate bacterii pe suprafața ei, dar va ajunge mai degrabă să îți afecteze dinții și gingiiile în loc să curețe.

7. Apeși prea tare când te speli pe dinți. Unii oameni au impresia că se spală mult mai bine dacă presează foarte tare periuța pe dinți, ceea ce este complet fals. Periuța trebuie ținută la 45 de grade față de suprafața dinților, iar mișcările trebuie să fie circulare și blânde, astfel încât să nu fie smuls smalțul sau rănite gingiile.

Aceste greșeli de igienă dentară pot fi evitate cu ușurință dacă alegi să folosești o periuță de dinți electrică, deoarece aceasta a fost special gândită pentru a rezolva multe dintre aceste probleme!

Articolul urmator
Cum faci acasă brânză de caju
Cum faci acasă brânză de caju
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.