Importanta autoexaminarii sanilor

Importanta autoexaminarii sanilor

Raluca Cristea

Exista o multime de masuri preventive pentru a-ti proteja sanatatea! Una dintre ele este si autoexaminarea sau autopalparea sanilor, cunoscuta ca fiind cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului mamar!

De ce?

Pentru ca pe masura ce ii autoexaminezi, cunosti din ce in ce mai bine constitutia fiziologica a sanului, ceea ce te ajuta foarte mult in descoperirea rapida a oricarei anomalii.

Cand?

Daca vorbim despre varsta, atunci este bine sa stii ca autoexaminarea trebuie sa inceapa in jurul varstei de 20 de ani.

Palparea lunara a sanilor trebuie sa devina un obicei. Este bine este sa iti palpezi sanii cu o saptamana inainte de menstruatie, deoarece volumul lor este mai mic decat in timpul menstruatiei, cand sunt umflati si dor.

La fel de bine este sa iti palpezi sanii si dupa menstruatie, pentru ca nu mai sunt sensibili sau umflati.

Cum?

Trebuie sa stai in faţa oglinzii, dezbracata pana la mijloc si sa observi eventualele modificari ale formei si volumului sanilor. De asemenea trebuie sa fii atenta la nivelul de vascularizare, modificarile tegumentului, aparitia anumitor noduli superficiali sau retractii mamelonare.

Palparea sanilor nu este completa si corecta daca nu palpezi si regiunea axilara. Astfel poti depista din timp aparitia unor ganglioni limfatici.

 
Trebui sa observi sanii mai intai cu mainile pe langa corp, apoi cu mainile pe solduri si in final, cu mainile intinse deasupra capului.

Iata cei 4 pasi esentiali ai palparii. Respectand acesti 4 pasi, poti fii sigura ca ai facut o autoexaminare corecta a sanilor.

PASUL 1
Poti sta intinsa, pentru ca muschii sa fie relaxati si astfel palparea mai usoara. Daca incepi examinarea cu sanul drept, trebuie sa pui o pernuta sub umarul drept, iar bratul sa il indoi sub cap. Apoi, cu cele trei degete mai mari ale mainii si cu palma mainii stangi trebuie sa faci miscari in forma de cerc in jurul sanului, apoi in forma de spirala catre centrul sanului, apasand usor dar sigur cu varfurile degetelor in sensul acelor de ceasornic.

PASUL 2
Continua cu miscari verticale, trecand peste toata suprafata sanului cu miscari de sus in jos ale mainii.

PASUL 3
Ramai in aceeasi pozitie si palpeaza axila corespunzatoare sanului pe care ai terminat sa il palpezi, pentru a putea observa aparitia unor eventuale umflaturi sau ganglioni. Trebuie sa palpezi toata suprafata axilei, cu miscari circulare in toate directiile, apasand zona putin mai tare decat in cazul sanului.

PASUL 4
Tot in aceeasi pozitie, prinde putin mamelonul intre degetul mare si cel aratator. Apasa si observa cu atentie daca exista secretie de lichid sau daca sfarcul se intareste si creste sau dimpotriva, sfarcul se retrage si pare orientat catre interior.

Ce trebuie sa faci daca observi ca ceva nu este in regula?

Daca in timpul autoexaminarii observi zone tari sau umflate, o anumita scurgere din sfarc sau vreo modificare a pielii sanului si/sau a mamelonului, nu te speria, deoarece in multe cazuri este vorba despre un caz benign. Insa, oricum trebuie sa consulti de urgenta medicul tau pentru a stabili un diagnostic si pentru a te indruma apoi catre un specialist, in cazul in care ai nevoie.


Care sunt factorii de risc ai cancerului mamar?

Cancerul mamar poate fi favorizat de o multime de factori, majoritatea dintre ei parand probabil neinsemnati pentru majoritatea populatiei. Este vorba aici despre alimentatia bogata in grasimi si dulciuri fine, consumul excesiv de alcool si fumatul. Nu degeaba suntem avertizati constant in pauzele de publicitate!

Stresul si viata sedentara pot fi si ele printre vinovatii aparitiei cancerului la san, astfel ca activitatea fizica intensa se numara printre factorii care reduc riscul apariţiei cancerului mamar.

Probabilitatea de a dezvolta un cancer la san creste odata cu varsta. Mai mult decat atat, femeile care nasc pentru prima data dupa varsta de 30 de ani risca mai mult sa se confrunte cu aceasta boala.

Antecedentele de cancer mamar in familie, antecedentele de cancer la celalalt san al femeii in cauza, dar şi doza mare de radiaţii ionizante la nivelul toracelui folosite in scop terapeutic sunt alti factori de risc.

Chiar daca poate nu stiai si expunerea excesiva a sanilor la radiatiile solare poate favoriza aparitia unei tumori.

Femeile care nu au nascut niciodata, femeile care au avut o menstruatie precoce (inainte de 12 ani), dar si cele cu menopauza intarziata (după 55 de ani) sunt mai expuse aparitiei acestei boli.

De asemenea, obezitatea, microtraumatismele mamare, mai ales cele repetate, reprezinta alti factori de risc.

Inca se cerceteaza daca si terapia cu hormoni si folosirea anticonceptionalelor pot fi numiti factori de risc in aparitia cancerului mamar.

Stiai ca...

...la fiecare 3 minute, o femeie din oricare colt al lumii afla ca are cancer la san?

...aprox 70% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare?

... 95% din cazurile de cancer la san pot fi evitate daca este depistat la timp?

...majoritatea celulelor maligne responsabile de aparitia cancerului mamar se dezvolta in jumatatea de sus a sanului, in apropierea axilei?

... si barbatii pot suferi de cancer la san, insa intr-un procent mult mai mic decat femeile?

 

Nu uita! Un diagnostic de cancer nu inseamna nici pe departe o condamnare, ci un mare semn de alarma! Asa ca, daca observi orice schimbare a sanilor, mergi imediat la medic!

Alte articole care te-ar putea interesa:
Tot ce trebuie sa stii despre cancerul de col uterin
Testul Papanicolau - cat de important este pentru sanatatea ta?
Tot ce trebuie sa stii despre chisturile ovariene

Subiecte de pe forum:
Sfaturi contra fumat
Ajutor! Rana pe col uterin!
Metode de contraceptie - pro si contra
Articolul urmator
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (77)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    dorina (anonim)
    14 noiembrie 2010 13:01

    Excelent articolul. Mii de multumiri Raluca. Chiar ma intereaseaza foarte mult sanatatea mea si a familiei mele. Multa sanatate si putere de munca iti doresc si o viata cat mai lunga si frumoasa.

    Raluca_cristea
    14 noiembrie 2010 16:04

    Multumesc mult Dorina pentru cuvintele frumoase! Si tie mult bine iti doresc! Cu mare drag va scriu si va raspund oricand, ca sa fim niste femei frumoase si destepte dar mai ales, informate si sanatoase!

    bibi (anonim)
    18 iunie 2010 22:10

    am un nodul la sinul drept cit o aluna trebuie sa merg la medic urgent ?

    Raluca_cristea
    19 iunie 2010 18:06

    Eu zic ca ar trebui sa mergi la medic, ca sa scapi de orice grija! Vei fi mult mai linistita dupa un control adecvat! Sanatate!

    andreea (anonim)
    1 iunie 2010 12:12

    daca am un san mai mare si unul mai mic e ceva grav?

    Raluca_cristea
    2 iunie 2010 00:12

    Toate femeile au un san putin mai mic decat celalalt, insa daca tu observi o diferenta mult mai mare, atunci cu siguranta trebuie sa mergi la medic!

    any (anonim)
    4 mai 2010 11:11

    Excelent articol!Imi dau seama ca nu puteti scrie mai mult deoarece sunt multe de spus la acest capitol dar e bine si atat . Doamnele sa citeasca cu atentie si sa fie informate , mai ales in acest domeniu.