Infectii orofaringiene si esofagiene fungice - simptome, diagnostic si tratament

Infectii orofaringiene si esofagiene fungice - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Inghiti mai greu? Gura iti este uscata si simti un gust metalic care nu mai trece? Mergi la medic. E posibil sa fie infectie orofaringiana si esofagiana fungica.

Ce sunt infectiile orofaringiene si esofagiene fungice?

Faringele, cel de-al doilea segment al tubului digestiv, este impartit de sus in jos in trei etaje: nazofaringe, orofaringe si hipofaringe. Orofaringele se intinde de la marginea inferioara a valului palatin (cerul gurii) pana la baza limbii si se continua cu hipofaringele, care la randul sau se continua cu esofagul, cel de-al treilea segment al tubului digestiv.

Infectiile fungice apar mai frecvent la persoanele al caror sistem imunitar este deprimat. Factorii favorizanti pentru producerea infectiilor fungice sunt:

- prezenta altor afectiuni : diabet zaharat, SIDA, boala Hodgkin ;

- varsta: cele doua extreme de varsta-copii si varstincii- intrucat la copii sistemul de aparare nu este suficient de dezvoltat, iar la cei in varsta, este slabit;

- sarcina;

- administrarea de antibiotice, de imuno-supresoare, corticoterapia;

Infectiile orofaringiene si esofagiene fungice sunt produse cel mai frecvent de catre Candida, o ciuperca care colonizeaza in mod natural cavitatea bucala, intestinul si vaginul.

Genul Candida cuprinde peste 150 de specii dintre care doar 9 sunt frecvente la om, cea mai cunoscuta fiind Candida albicans.

Care sunt semnele si simptomele infectiilor orofaringiene si esofagiene?

Infectia cu ciuperci a orofaringelui si a esofagului creeaza o stare de discomfort si este insotita de o serie de semne si simptome specifice :

- disfagie - dificultate in inghitirea alimentelor;

- senzatia de arsura la inghitirea alimentelor ;

- gura este uscata;

- gust metalic resimtit pe perioada intregii zile;

- senzatia de furnicatura, amorteala, intepatura a faringelui.         

Cum stabilim diagnosticul de infectie fungica a orofaringelui si esofagului?

  Prezenta senzatiei de arsura, dificultatea la inghitire, furnicaturile la baza limbii determina persoana afectata sa se prezinte la un consult medical.

La examenul clinic se constata prezenta unor leziuni (pete) rosiatice, acoperite de un depozit albicios pe limba, partea interna a obrajilor, gingie, palat.

Pentru stabilirea diagnosticului de infectie fungica a orofaringelui si esofagului, pe langa examinarea clinica, sunt necesare si o serie de examene paraclinice:

- analize de sange;

- esofagoscopia (explorarea endoscopica a esofagului) evidentiaza pseudomembrane pe mucoasa esofagului;

- bucofaringoscopia si orofaringoscopia evidentiaza prezenta de pete rosiatice, acoperite un depozit albicios la nivelul bazei limbii;

- cultura din exudatul faringian identifica prezenta ciupercilor;

- biopsia mucoasei esofagiene confirma infectia fungica. 

Care este tratamentul infectiilor fungice ale orofaringelui si esofagului?

Infectiile cu ciuperci ale orofaringelui si esofagului beneficiaza de tratament cu anti-fungice, perioada terapiei fiind de aproximativ 2-3 saptamani, in functie de tipul micozei, precum si de afectiunile asociate.

 Medicamentele antifungice cele mai utilizate sunt Nistatin (Stamicin), Ketoconazol, Itraconazol, Amfotericina B. Atat tipul de medicament, cat si dozele specifice pentru fiecare persoana sunt stabilite de catre medicul specialist.

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.0 (50)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.