La ce varsta apare menopauza: cauze si simptome

La ce varsta apare menopauza: cauze si simptome

Redactor Alexa Galgau

Menopauza este o etapa prin care orice femeie trece odata cu inaintarea in varsta. In vreme ce unele persoane trec cu o mai mare usurinta prin schimbarile specifice acestei perioade, altele se adapteaza mult mai greu acestora.

Afla care sunt simptomele menopauzei si la ce varsta apare in mod obisnuit!

Termenul "menopauza" descrie schimbarile pe care organismul unei femei le sufera exact inainte sau imediat ce nu mai are menstruatie , eveniment care marcheaza sfarsitul capacitatii reproducatoare a corpului.

De ce se instaleaza menopauza?

Orice femeie este nascuta cu un numar finit de ovule. Acestea sunt stocate in ovarele care produc estrogen si progesteron, hormonii care regleaza menstruatia si ovulatia. Menopauza se instaleaza atunci cand ovarele nu mai elibereaza ovule, iar menstruatia dispare.

Dupa varsta de 40 de ani, orice femeie se poate astepta sa se confrunte cu acest proces biologic perfect normal. Totusi, la unele femei, menopauza poate aparea mai devreme, fie din cauza interventiilor chirurgicale precum histerectomia, fie din cauza afectarii ovarelor in urma unui tratament (de exemplu, chimioterapia). Cand apare inainte de vreme, menopauza se numeste "prematura".

Menopauza naturala este un proces care nu apare in urma diferitelor tratamente, fie ele medicamentoase sau chirurgicale. El are loc gradual si este compus din trei stadii:

- perimenopauza, care incepe cu cativa ani inainte de menopauza, cand ovarele incep sa produca mai putin estrogen. In ultimii doi ani ai acestei faze, cantitatea de estrogen descreste accelerat si incep sa apara simptome ale menopauzei.

- menopauza, care marcheaza un an de cand o femeie a avut ultimul ciclu. Din acest punct, functia de reproducere a organismului nu mai poate avea loc.

- postmenopauza, in care incep sa se manifeste diferite simptome specifice menopauzei. Este important de retinut ca exista anumite riscuri legate de sanatate asociate cu scaderea cantitatii de estrogen din organism, in special pe masura ce trec anii.

Menopauza prematura poate fi cauzata de conformatia genetica, de boli automune sau de interventii chirurgicale. In primul caz, este vorba despre stoparea producerii ovulelor si, implicit, scaderea productiei estrogenului si a progesteronului. Cand se intampla inainte de varsta de 40 de ani, poate fi cauza unei menopauze premature, insa nu este o conditie fara leac, uneori putand fi tratata medicamentos.

Care sunt simptomele menopauzei?

Cel mai frecvent simptom al femeilor la menopauza este reprezentat de valurile de caldura, o senzatie brusca de fierbinteala care se simte in partea superioara a corpului, fiind adesea acompaniata de inrosire si transpiratie. Intensitatea valurilor de caldura variaza de la o femeie la alta.

Alte simptome comune ale menopauzei sunt:

- insomnia;
- schimbarile de dispozitie;
- oboseala;
- depresia;
- iritabilitatea;
- pulsul accelerat;
- durerile de cap;
- durerile articulare si musculare;
- afectarea libidoului;
- problemele urinare.

Cand intri in menopauza, fie vei sti singura ca se intampla acest lucru, fie iti va spune doctorul, in functie de simptomele pe care le manifesti. Exista doua teste foarte simple care determina in ce faza a menopauzei te afli: unul de sange, care detecteaza nivelul de hormon foliculostimulator (care incepe sa creasca dramatic in momentul cand ovarele inceteaza sa mai functioneze) si un test asemanator cu Papanicolau, prin care se ia o mostra de secretie de pe peretii vaginului, pentru a verifica "atrofierea" acestuia (peretii se subtiaza si mediul devine mai uscat). Odata cu apropierea sau cu instalarea menopauzei, celulele mucoasei vaginale nu vor mai contine atat de mult estrogen.

Ce probleme de sanatate pot fi cauzate de instalarea menopauzei?

Deficienta de estrogen a organismului a fost asociata cu aparitia unon afectiuni considerate comune la femeile inainte in varsta, precum:

- osteoporoza;
- afectiuni ale inimii;
- functia redusa a vezicii urinare;
- elasticitatea scazuta a pielii;
- tonusul muscular redus;
- deteriorarea vederii.

Pentru a evita astfel de afectiuni, pot fi urmate tratamente preventive.

Nu trebuie sa te temi de simptomele menopauzei, deoarece aceasta este o etapa normala in viata oricarei femei. Tine minte ca poti sa ramai o persoana tonica si sanatoasa din punct de vedere fizic si sexual, atata timp cat ai un stil de viata corespunzator, care consta intr-o alimentatie sanatoasa in functie de varsta si intr-o activitate fizica constanta.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Ce varsta are sufletul tau?
Incepe quiz
Ce varsta are sufletul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.