Deshidratarea - de ce este importanta apa pentru organism

Deshidratarea - de ce este importanta apa pentru organism

Paraschiv Teodora

Stiai ca apa reprezinta 55-60% din greutatea corpului tau, iar in interiorul organismului exista un perfect echilibru al apei prin controlarea pierderilor in raport cu aportul?

Daca nu bei suficienta apa intr-o zi de vara calduroasa in care transpiri intens sau daca ai facut o toxiinfectie alimentara cu varsaturi si diaree si nu consumi suficiente ceaiuri, atunci te poti deshidrata.

Cauzele deshidratarii

Deshidratarea apare atunci cand aportul de apa este ineficient comparativ cu pierderile.

In mod normal ar trebui sa consumi minim 1,5l de apa pe zi. Trebuie sa stii ca oricum corpul tau mai secreta in plus 500ml de apa pe zi. Pierderile zilnice de apa reprezinta tot 1,5l.

Poate aparea o deshidratare daca nu consumi o cantitate suficienta de lichide sau daca in mod patologic pierderile de apa sunt mari.

Pierderile masive de apa pot avea loc la nivel digestiv prin:

- varsaturi si diaree
- postoperator prin sonde gastrice, duodenale sau biliare
- prin fistulele digestive

La nivel renal se poate pierde apa datorita consumului crescut de diuretice, in faza initiala a insuficientei renale, dupa indepartarea unui obstacol pe caile urinare sau  in diabetul zaharat. Apa se poate pierde in mod anormal si la nivelul pielii in arsuri sau timpul transpiratiilor excesive din febra sau efort fizic.

Semnele deshidratarii

Acest sindrom poate avea manifestari extrem de grave, chiar letale la copiii sub 1 an.

Daca ai pierdut apa in ritm rapid vei avea urmatoarele simptome: tensiunea arteriala scazuta, pulsul accelerat, iti va fi sete in mod continuu si vei urina mai putin.

Daca deshidratarea s-a instalat lent atunci manifestarile vor fi mai putin grave: senzatie de sete, uscarea pielii si a mucoaselor, scaderea presiunii in globii oculari si a greutatii corporale.

Daca te doare capul intens fara alta cauza aparenta, gandeste-te daca ai consumat suficiente lichide in ziua respectiva pentru ca s-ar putea sa fii deshidratata.

deshidratare

Simptomele deshidratarii

Se pot face o serie de teste de laborator care sa indice scaderea volumului de apa din organism:

- hematocritul si proteinele totale sunt crescute in deshidratare
- ureea si creatinina din sange cresc si ele
- densitatea urinara este crescuta daca pierderile nu sunt de cauza renala.

Clinic, in deshidratare vei avea pulsul crescut si tensiunea scazuta, vei avea pielea uscata, limba albicioasa iar daca la nivelul abdomenului se face un pliu cutanat cu 2 degete, acesta va fi persistent.

Tratamentul deshidratarii

Ca solutie de urgenta, in cazurile grave de deshidratare va trebui sa primesti perfuzii cu ser fiziologic sau cu solutie Ringer pana la corectarea tensiunii arteriale si normalizarea parametrilor clinici.

Daca simptomele de deshidratare nu sunt grave este suficient sa bei mai multa apa pana la cantitatea normala pentru un om pe zi.

De asemenea in deshidratare se trateaza si cauzele: se iau medicamente pentru combaterea varsaturilor si a diareei, se opresc sau se schimba diureticele daca deshidratarea este grava, se trateaza arsurile, se iau antipiretice in febra.

Apa inseamna viata, asa ca ai grija sa consumi minim 2l de lichide pe zi!

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.