Laringita - simptome, diagnostic si tratament

Laringita - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Inflamarea laringelui determina raguseala si chiar pierderea vocii prin afectarea corzilor vocale. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de laringita. Disfonia denumeste o tulburare a vocii, ea fiind determinata printre altele si de laringita. Laringita este cunoscuta ca fiind o afectiune acuta, daca dureaza mai putin de cateva zile, ea devenind cronica daca persista mai mult de 3 saptamani. Forma cronica a bolii apare mai des la persoanele adulte si este mai frecevnta la barbati.

Cauzele laringitei

Laringita este determinata de mai multe patologii, cum ar fi: infectiile virale, infectiile bacteriene sau fungice, refluxul gastro-esofagian, inflamarea corzilor vocale din cauza unei suprasolicitari a acestora, tusitul, fumatul sau consumul de alcool in exces, alergiile si folosirea inhalatoarelor corticoidice pentru tratamentul astmului. Persoanele care sufera de laringita o perioada mai lunga de timp ar trebui sa mearga la un consult specializat pentru detectarea eventualelor tumori, dintre care unele ar putea fi maligne.

Semnele si simptomele laringitei

Cele mai comune simptome ale laringitei sunt: raguseala, uscarea si usturimea gatului, tusitul, care poate fi atat un simptom cat si un factor cauzator al bolii, dificultate la inghitire, senzatia de inflamare in jurul laringelui, raceala sau simptome caracteristice acestei afectiuni (febra, congestie nazala), inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului, pieptului sau fetei, tusitul cu sange (hemoptizia), dificultate la respirat, dificultate la inghitit, productie sporita de saliva la nivelul cavitatii bucale.

Diagnosticul de laringita

Diagnosticarea laringitei incepe cu un examen fizic complet, urmat de un examen care se concentreaza pe zona gatului, nasului si urechilor. Daca simptomele sunt severe, in special la copii, medicul poate cere efectuarea unei radiografii toracice sau a gatului. Medicul poate alege de asemenea sa examineze gatul pacientului cu un aparat optic mic, luminat. Acest aparat este inserat pe nas dupa anestezierea nasului si narilor. Procedura dureaza doar cateva minute si poate aduce informatii importante, in special despre starea nervilor laringieni recurenti, care sunt responsabili de miscarea corzilor vocale. Uneori la pacientii copii, mai rar la adulti, medicul poate cere efectuarea unor analize complete a sangelui.

 laringe

Tratamentul pentru laringita

Daca simptomele au fost prezente doar pentru cateva zile sau apar imediat dupa un episod de suprasolicitare a vocii, atunci tratamentul laringitei consta intr-o perioada de folosire minima a vocii. Este foarte importanta ingestia unor cantitati mai mari de lichide pentru hidratare. Daca persoana afectata are simptome care sugereaza prezenta unui virus, cum ar fi starea febrila, tusea, congestia nazala, dureri musculare si o stare de rau generalizata, atunci pe langa lichide se adauga ingestia de acetaminofen sau ibuprofen, pentru simptome.

In toate cazurile pacientii trebuie sa evite fumatul , locurile in care este fum si consumul de alcool. Pentru laringita cauzata de virusuri medicul prescrie si o reteta pe baza de antibiotice. In cazurile grave in care exista riscul de a se produce o inchidere a cailor aeriene se poate apela la introducerea unui tub in gatul pacientului (intubatie) care este conectat la un ventilator, care il ajuta pe acesta sa respire. In aceasta situatie pacientul va primi antibiotice si probabil si steroizi.

Daca pacientul care sufera de laringita a primit o reteta, acesta trebuie sa ia toate medicamentele care i-au fost prescrise pe aceasta, pentru a trata in acest mod afectiunea si pentru a preveni revenirea acesteia. Deoarece cea mai frecventa cauza a laringitei este infectia, trebuie sa luam toate masurile de prevenire a contactarii unei infectii, cum ar fi:spalatul mainilor cat mai frecvent posibil si evitarea contactarii unei raceli.

Bibliografie:

1.,,Laringytis’’,autor:William D. Downing, editura: University of Pennsylvania.
2.,,Reflux laryngitis and relateddisorders’’. autor:Robert Thayer Sataloff, editura: Plural Publishing , 2006.

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (57)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    raducu mariana (anonim)
    8 mai 2013 09:09

    am45 de ani am o infectie la amigdalite tot timpul anului si omuletuldingit inflamat am urmat cu tot felul de antibiotice am luat trei luni amoxicilina augumentin dupa care apare iara doctorita zice ca e laringita cronica ca edeviere de sept nu stiu va rog din suflet spuneti ce e