Trombangeita obliteranta (Boala Buerger) - simptome, diagnostic, tratament

Trombangeita obliteranta (Boala Buerger) - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Bolile vasculare reprezinta o problema majora de sanatate in zilele noastre mai ales din cauza aterosclerozei. Si fumatul ne afecteaza sanantatea. Care este legatura intre boli vasculare si fumat?... boala Buerger.  

Ce este trombangeita obliteranta sau boala Buerger?

     Trombangeita obliteranta este o boala vasculara ocluziva inflamatorie care afecteaza arterele si venele mici si medii ale membrelor inferioare(cel mai frecvent) si superioare prin inflamatia peretelui vaselor de sange si obliterarea (astuparea) acestora. Afecteaza predominant arterele distale (sub gamba), determinand ischemie (diminuarea circulatiei sangelui) si se manifesta prin durere de repaus, claudicatie intermitenta si tulburari trofice.

   Claudiacatie este o crampa musculara care apare la efort si cedeaza la repaus, durere produsa de aportul insuficient de sange la nivelul muschilor afectati.

   Cauza aparitiei bolii Buerger nu este pe deplin cunoscuta, insa fumatul, o anume predispozitie genetica si o stare de hipercoagulabilitate a sangelui sunt incriminate.

   Apare cel mai frecvent la barbati tineri, cu varsta intre 20 si 40 de ani care sunt mari fumatori si afecteaza ambelele membre inferioare.

Semnele si simptomele trombangeitei obliterante

   Afectarea arterelor periferice determina obstruarea lumenului vascular cu scaderea fluxului de sange in teritoriul situat distal de zona afectata cu aparitia manifestarilor clinice, in special la nivelul piciorului.

   Semnele si simptomele trombangeitei obliterante includ:

- claudicatie intermitenta care necesita oprirea din mers;

- durere localizata in gamba, aparuta in repaus;

- crampe musculare;

- slabiciune musculara, discomfort muscular;

- senzatia de raceala localizata la nivelul gambelor aparuta dupa efort;

- tegumentele piciorului sunt palide, reci, fara puls sau cu pulsul diminuat;

- tulburari trofice ale unghiilor, ulceratii dureroase, uneori gangrena datorate insuficientei irigatii, caracteristica este aparitia gangrenei pulpei degetelor.

   Manifestarile clinice in boala Buerger au o evolutie rapida si pot sa asocieze:

- Sindrom Reynaud (afecteaza membrele superioare) si se manifesta prin schimbarea progresiva a culorii mainilor albe- rosii- cianotice datorita spasmului arterial;

- tromboflebita (inflamatia peretelui venos) superficiala, migratorie, segmentara, aparuta predominant la gamba si caracterizata prin prezenta unui cordon subtire, rosu, dureros la atingere.

Diagnosticul de boala Buerger

   Claudicatia intermitenta, durerea in gamba aparuta in repaus, tulburarile trofice localizate la nivelul degetelor determina un mare fumator sa mearga la medic. Pentru a stabili diagnosticul de trombangeita obliteranta sunt necesare o serie de investigatii si examene de laborator:

- determinarea indicelui glezna-brat, test screening necesar pentru excluderea arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare, prin masurarea tensiunii arteriale la glezna si brat si calcularea raportului celor doua valori;

- masurarea presiunii segmentare in zonele afectate;

- ecografia vasculara (ultrasonografia duplex asistata color);

- angiografia cu substanta de contrast;

- biopsia peretelui vascular cu examinare histo-patologica este metoda prin care se stabileste cu certitudine diagnosticul de trombangeita obliteranta.

Evolutia bolii Buerger

   Trombangeita obliteranta sau boala Buerger este o boala care afecteaza marii fumatori de varsta tanara. Evolutia bolii depinde in primul rand de atitudinea fata de fumat.

   In cazul in care se stopeaza fumatul boala Buerger nu mai evolueaza. Nu se vindeca, insa renuntarea
la fumat intrerupe progresia bolii.

   Daca nu se intrerupe fumatul si se asociaza si cu leziuni de ateroscleroza, evolutia este nefavorabila cu dureri mari in repaus localizate in gamba, cu claudicatie intermitenta care evolueaza catre claudicatie permanenta, tulburari trofice
care nu raspund la tratament.

Tratamentul bolii Buerger

   Tratamentul trombangeitei obliterante include tratament chirurgical si medicamentos.Nu exista tratament specific, exceptand renuntarea la fumat.

   Tratamentul medicamentos include prostaglandine vasodilatatoare pentru marirea lumenului vaselor afectate cu scaderea ischemiei si diminuarea durerilor. Antibioticele pot fi necesare in cazul tulburarilor trofice pentru prevenirea infectiilor.

   Simpatectomia lombara reprezinta tratamentul chirurgical de electie in cazul bolii Buerger. Determina diminuarea durerii  de repaus si a claudicatiei intermitente cu imbunatatirea calitatii vietii.

   In caz de esec al tratamentului medicamentos sau al simpatectomiei lombare, amputatia poate fi necesara.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.