Meniu de regim: ce să mănânci în funcție de bolile pe care le ai

Meniu de regim: ce să mănânci în funcție de bolile pe care le ai

Redactor Alexa Galgau

Chiar dacă avem la dispoziție tratamente medicamentoase pentru aproape toate bolile, tot remediul cel mai vechi din lume rămâne unul dintre cele mai eficiente: alimentația. Uneori, când ești bolnavă, cea mai bună soluție este să mănânci ceea ce trebuie, în funcție de afecțiunea pe care o ai. Există diverse meniuri de regim pe care le poți încerca, iar noi îți prezentăm câteva dintre ele, pe care te poți baza când nu te simți bine!

Meniu de regim: cum să combați boala cu mâncare

Durere de cap

Cea mai bună mâncare pentru durerea de cap este supa de linte marocană, în care se folosesc condimente precum turmericul și scorțișoara. Este un preparat în care nu există ingrediente care ar putea să agraveze durerea de cap, precum carnea sau lactatele. În plus, supa este plină de proteine, iar condimentele menționate au efect antiinflamator. Supa de linte conține și magneziu, care ajută la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce ameliorează durerea de cap. Dacă te confrunți cu migrene, încearcă să consumi cât mai multe alimente bogate în magneziu - iată AICI o listă întreagă după care să te ghidezi!

Durere de sinusuri

Una dintre cele mai bune metode de a scăpa de senzația de presiune de la nivelul sinusurilor este să consumi alimente picante, iar cel mai bun exemplu este ardeiul iute. Acesta reduce inflamația din sinusuri și decongestionează zona. Nu consuma alimente foarte iuți dacă ai probleme cu stomacul, ca să nu înlocuiești o neplăcere cu alta.

Durere în gât

Pentru răceli și dureri în gât, cel mai bun remediu este cel clasic: supa de pui. Aceasta trebuie preparată cu cât mai multe legume și cu usturoi, acesta din urmă având efecte antiinflamatoare și de întărire a sistemului imunitar.

De altfel, probabil știi deja că orice lichid cald (nu fierbinte) este bun atunci când te doare gâtul, dar se pare că foarte eficient este ceaiul verde îndulcit cu miere. Mierea acționează ca o barieră protectoare pe gât și grăbește vindecarea acestuia.

Greață

Atunci când ți-e greață, numai la mâncare nu îți stă gândul. Însă specialiștii spun că anumite alimente te pot ajuta mult în acest sens. Astfel, este recomandat să mănânci banane, orez brun fiert, sos de mere și castraveți murați. Cel mai eficient remediu pentru greață rămâne totuși ceaiul de ghimbir, care calmează stomacul și sistemul digestiv. Studiile recente au arătat că doar un sfert de linguriță de ghimbir reduce senzația de greață cu până la 40%.

Dureri menstruale

Multe femei se confruntă cu dureri menstruale intense, iar o mare parte dintre ele apelează la analgezice, care nu își mai fac efectul după o vreme. Pentru crampele menstruale este foarte bun tot ceaiul de ghimbir, care este folosit de secole în acest scop. De altfel, se pare că este la fel de eficient precum ibuprofenul în combaterea durerilor menstruale, așa că merită să încerci acest remediu. De asemenea, hidratarea ajută la relaxarea musculaturii abdominale.

Constipație

Constipația este o problemă cu care foarte multe persoane se confruntă, mai ales din cauza alimentației nesănătoase din ziua de azi. Cea mai simplă soluție pentru această problemă este hidratarea corectă, de care mulți oameni par să uite. În plus, ajută foarte mult o alimentație bogată în fibre (fructe, legume, cereale integrale) și cât mai săracă în grăsimi și zaharuri. Fibrele din cereale forțează intestinul să „muncească” și să se contracte mai mult, îmbunătățind astfel digestia. Mâncărurile procesate au exact efectul opus, având drept consecință un sistem digestiv „leneș”.

Diaree

Diareea „cere” un meniu de regim destul de strict, mai ales dacă nu este vorba doar de un episod trecător. Pentru câteva zile cel puțin, trebuie să mănânci banane, orez brun, fierturi, brânză de vaci și pâine prăjită. Trebuie să eviți prăjelile, carnea, zaharurile și lactatele obișnuite, pentru că acestea pot agrava iritația din intestin. Un remediu excelent pentru diaree este fiertura de morcovi, care este foarte gustoasă și „te închide” la burtă. Trebuie doar să fierbi 4-5 morcovi într-un litru de apă și să bei zeama pe parcursul zilei. Nu uita să te hidratezi încontinuu dacă ai diaree, pentru că deshidratarea este cea mai periculoasă în cazul acestei afecțiuni.

Meniul de regim te poate ajuta să te vindeci mult mai repede, așa că străduiește-te să mănânci selectiv atunci când ești bolnavă!

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Alege un meniu și îți spunem când te măriți!
Incepe quiz
Alege un meniu și îți spunem când te măriți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.