Micul dejun al campionilor: ce mănâncă dimineața medaliații de la JO Rio 2016

Micul dejun al campionilor: ce mănâncă dimineața medaliații de la JO Rio 2016

Redactor Alexa Galgau

Nu degeaba ni se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei! Această masă este respectată cu sfințenie de către atleții care participă la Jocurile Olimpice de la Rio, pentru că aceștia au nevoie de energie suficientă pentru a trece cu bine peste probele dificile. Micul dejun al campionilor diferă în funcție de sportul pe care atleții în practică, pentru că fiecare are nevoi nutriționale diferite.

Ești curioasă ce mănâncă medaliații de la Jocurile Olimpice? Află ce tipuri de alimente consumă aceștia la primele ore ale dimineții!

Micul dejun al campionilor

În mod surprinzător, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă atleții care participă la Jocurile Olimpice este lipsa apetitului. Te-ai gândi că dacă fac atâta efort, probabil simt nevoia mereu să mănânce, însă acest lucru nu este adevărat. Consumul nervos și adrenalina dau peste cap hormonii care stimulează apetitul, iar atleții se văd nevoiți de multe ori să mănânce forțat pentru a avea energia necesară.

Vei constata cu surprindere că micul dejul al campionilor nu este format neapărat din ouă și carne, ci poate fi foarte diferit. De exemplu, Mo Farah, câștigătorul a două medalii olimpice în 2012, se baza pe cafea și cereale pline de zahăr pentru a putea alerga pe distanțe foarte lungi. Boxerii, în schimb, au nevoie de un mic dejun format din multe proteine pentru a lovi puternic cu pumnii, în vreme ce gimnaștii și gimnastele au nevoie de mult calciu pentru a preveni fracturile și luxațiile.

Mai departe îți prezentăm micul dejun al campionilor de la Rio! Deși nu vei putea să mănânci aceleași cantități pe care le consumă atleții, pentru că aceștia fac un efort enorm, tot te poți inspira din aceste rețete, care de cele mai multe ori sunt foarte sănătoase!

Micul dejun al campionilor la ciclism

Ce mănâncă: muesli cu miere de manuka, mere, scorțișoară, nucșoară și lapte. Se lasă fulgii de ovăz (75 g) la înmuiat peste noapte, apoi se adaugă 100 ml de iaurt grecesc, coaja de la jumătate de portocală, o jumătate de măr ras, 1/2  lingură de miere de manuka, 1/2 linguriță de scorțișoară și puțină nucșoară. Se amestecă și se servește cu lapte.

De ce ajută: micul dejun al campionilor la ciclism este mai puțin caloric decât al altor atleți, cam cu 150 de calorii mai dietetic. Fulgii de ovăz au o doză sănătoasă de carbohidrați cu eliberare treptată, iar laptele și iaurtul reprezintă o bună sursă de proteine, care ajută la repararea mușchilor. Scorțișoara este un antioxidant puternic, iar nucșoara stimulează circulația, ceea ce ajută la recuperarea rapidă a atletului, a doua zi după antrenament. În ziua competiției, nu se mănâncă neapărat acest mic dejun, pentru că poate să dea dureri de stomac din cauza nervozității.

Cine ar putea să mănânce acest mic dejun: aceasta este o variantă foarte sănătoasă pentru persoanele care merg cu bicicleta la muncă sau au activități fizice destul de intense încă de la primele ore ale dimineții.

Micul dejun al campionilor la box

Ce mănâncă: 4 ouă făcute papară, cu spanac și avocado, pe o felie generoasă de pâine integrală. Se amesteca ouăle și se prăjesc cu puțin unt într-o tigaie mare. În timp ce se gătesc, se amestecă ouăle cu o jumătate de roșie prunișoară, un sfert de ardei roșu, o mână de coriandru și o mână de frunze de spanac. Se zdrobește un sfert de avocado și se întinde pe pâine, apoi se pune deasupra oul.

De ce ajută: este un mic dejun foarte bogat în proteine, ceea ce este esențial pentru un boxer, pentru că acesta are nevoie să mențină cât mai sănătoasă și puternică masa musculară. Totodată, un pugilist trebuie să aibă cât mai puțină grăsime pe corp și să mențină cu strictețe o anumită greutate, pentru că va juca într-o anumită categorie, care se bazează pe masa corporală. De aceea, acești atleți trebuie să mănânce un mic dejun cât mai sățios, care să îi țină departe de gustările periculoase. Avocado este o bună sursă de grăsimi sănătoase, care nu îngrașă și menține nivelul de energie foarte ridicat, iar spanacul este bogat în nitrați, care ajută circulația sângelui și relaxează vasele sanguine. 

Cine ar putea să mănânce acest mic dejun: persoanele care merg la sală dimineața ar putea beneficia de pe urma acestui mic dejun, însă cantitatea de ouă trebuie redusă la jumătate.

Micul dejun al campionilor la gimnastică

Ce mănâncă: iaurt grecesc cu fructe oleaginoase. Se amestecă 50 g de migdale mărunțite cu 100 g de iaurt slab într-un robot de bucătărie, apoi se presară deasupra fructe de pădure și semințe de chia

De ce ajută: gimnaștii au nevoie de foarte mult calciu, pentru a avea rezistență osoasă, așa că iaurtul este micul dejun ideal pentru ei. Totodată, menținerea unei greutăți adecvate este foarte importantă, pentru că multe exerciții în gimnastică implică sărituri și o mare agilitate. De aceea, iaurtul pe care îl consumă este sărac în calorii și grăsimi. Migdalele contribuie la energia pe care o au în timpul exercițiilor, în locul carbohidratilor, care nu pot fi consumați pentru că dau senzația de balonare, ceea ce ar împiedica performanța. 

Cine ar putea să mănânce acest mic dejun: femeile care au depășit vârsta de 30 de ani, pentru că masa osoasă începe să scadă după acest prag și avem nevoie de mult mai mult calciu decât înainte. 

Micul dejun al campionilor la înot

Ce mănâncă: batoane din cereale cu mere, migdale, semințe de dovleac și stafide. Se preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius, apoi de amestecă 50 g de unt, 2 linguri de unt de migdale și 2 linguri de miere într-o tigaie încinsă. Se adaugă un măr ras, 2 banane coapte și zdrobite și 100 ml de apă, apoi se ia totul de pe foc, se adaugă 100 g de migdale, 70 g semințe de dovleac, 100 g de stafide și 250 g cereale integrale. După ce se amestecă bine, se pune mixul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptor circa 40 de minute, apoi se taie 12 batoane, după răcire. 

De ce ajută: înotătorii au nevoie de un mic dejun pe care să îl poată lua la ei, în geantă, pentru că încep antrenamentul foarte devreme dimineața (și nimeni nu stă să gătească micul dejun la ora 05:00). Cerealele oferă energie eliberată treptat, iar semințele și fructele oleaginoase sunt pline de calciu, magneziu și potasiu, ajutând astfel la contracția musculară, secretul înotului de performanță. Uneori, aceste batoane sunt consumate alături de un pahar de lapte, pentru că acesta oferă și o doză importantă de proteine, care susțin sănătatea musculaturii. 

Cine ar putea să mănânce acest mic dejun: persoanele care sunt foarte ocupate, mereu pe fugă și nu au timp să își prepare micul dejun în fiecare dimineață. Un astfel de baton oferă energie multe ore și îți ține de foame până la prânz.

Ce părere ai despre micul dejun al campionilor de la Rio? Nu-i așa că te tentează să încerci și tu aceste bunătăți sănătoase?

Articolul urmator
Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum
Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum
Micul dejun preferat dezvăluie când îți vei cunoaște sufletul pereche
Incepe quiz
Micul dejun preferat dezvăluie când îți vei cunoaște sufletul pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.