Hemoragia intracraniana din encefalopatia hipertensiva - simptome, diagnostic, tratament

Hemoragia intracraniana din encefalopatia hipertensiva - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

       Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune frecventa a zilelor noastre, care determina numeroase complicatii, printre care si encefalopatia hipertensiva. Si cum complicatiile determina complicatii, encefalopatia hipertensiva poate determina hemoragia intracraniana

Ce este hemoragia intracraniana din encefalopatia hipertensiva? 

Encefalopatia hipertensiva este o disfunctie neurologica cauzata de cresterea brusca si severa a tensiunii arteriale si se manifesta prin greturi, varsaturi, cefalee , convulsii, tulburari de vedere, confuzie, uneori poate evolua catre coma. 

Hemoragia intracraniana care apare in encefalopatia hipertensiva reprezinta patrunderea spontana a sangelui in materia cerebrala,  cu formarea unui hematom , secundar hipertensiunii arteriale maligne.  

Hemoragia apare de obicei la nivelul substantei cerebrale, insa poate fi localizata si la nivelul sistemului ventricular sau in spatiul subarahnoidian.

 

Cresterea cronica a tensiunii arteriale determina modificari ale peretelui vascular care favorizeaza ruperea acestuia in timpul unui puseu brusc de hipertensiune. Cele mai vulnerabile sunt arterele penetrante scurte. Desi hemoragiile intracraniene sunt frecvent devastatoare, uneori pot fi surprinzator de bine tolerate. 


Semnele si simptomele hemoragiei intracraniene din encefalopatia hipertensiva

       Semnele si simptomele din hemoragia intracraniana aparuta secundar encefalopatiei hipertensive apar de obicei in urma unui efort, a unui puseu hipertensiv sau cu ocazia unor emotii puternice si depind de localizarea hemoragiei, precum si de cantitatea de sange acumulata la nivelul creierului.

Hemoragia intracraniana debuteaza brusc si poate prezenta urmatoarele semne si simptome: 

- cefalee occipitala violenta, alteori se constata lipsa cefaleei;

- greturi, varsaturi; 

- redoarea cefei (rigiditatea cefei); 

- ameteli

- retinopatie cu edem papilar (pana la cecitate); 

- tulburari de echilibru (pierderea echilibrului); 

- pierderea constientei, uneori coma daca leziunea este mare; 

- hemipareza (reducerea fortei si a amplitudinii miscarilor voluntare la o jumatate din corp), care poate evolua catre hemiplegie (paralizia unei jumatati a corpului). 

Starea persoanelor se poate oricand agrava datorita formarii edemului.

Diagnosticul de hemoragie intracraniana din encefalopatia hipertensiva

Prezenta encefalopatiei hipertensive se asociaza cu semne si simptome specifice (varsaturi, greturi, cefalee, redoarea cefei, alterarea functiei renale, decompensare cardiaca etc.) care se agraveaza in prezenta hemoragiei intracraniene. 

Diagnosticul de hemoragie intracraniana secundar encefalopatiei hipertensive se stabileste in urma examenului clinic si a examenelor paraclinice. 

Examenele paraclinice necesare diagnosticarii hemoragiei intracerebrale includ:

- analize de sange;

- teste de coagulare necesare pentru excluderea hemoragiilor de alte cauze;

- angiografie, daca se suspecteaza o leziune vasculara;

- CT este o metoda indispensabila pentru diagnosticarea si clasificarea hemoragiilor intracraniene.  CT delimiteaza hemoragia, permite evaluarea dimensiunii ventriculilor cerebrali, prezenta edemului si frecvent cauza hemoragiei (AVC, tumori, anevrism). 

Tratamentul hemoragiei intracraniene

Tratamentul hemoragiei intracerebrale poate fi medical sau chirurgical, in functie de marimea leziunii, localizare si de starea pacientului. Daca sangerarea intracraniana este bine tolerata, nu este necesara interventie chirurgicala si sangele este absorbit lent de macrofage (celule ale sistemului imun). 

Principalul scop in tratarea hemoragiilor cerebrale este reprezentat de mentinere a  presiunii intracraniene, fiind necesara administrarea de agenti hiperosmolari sau hiperventilatie. Steroizii sunt utili pentru a controla edemul cerebral.

Interventia chirurgicala se recomanda daca pacientului i se agraveaza starea de sanatate, indiferent de dimensiunile hematomului.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.