Sindromul de lob temporal- o afectiune neurologica complexa

Sindromul de lob temporal- o afectiune neurologica complexa

Paraschiv Teodora

Lobul temporal reprezinta o regiune din creier, situata in partea inferioara a emisferului. Se presupune ca in aceasta zona se afla centrii auzului, echilibrului si cei ai limbajului. Aceasta arie a creierului se pare ca are rol si in determinarea unor reactii afective si strari psihice.

Cauza sindromului de lob temporal

Daca ai o leziune la nivelul lobului temporal, ai putea sa suferi:  perturbari  olfactive, gustative, audititve, de echilibru, vizuale, psihice, tulburari de memorie, a ritmului de veghe-somn, tulburari de limbaj sau crize de epilepsie . Aceste dereglari apar in special cand, la nivelul lobului temporal, se dezvolta o tumora.

Simptomele sindromului de lob temporal

Trebuie sa stii ca sindromul  reprezinta o serie de semne si simptome comune pentru o anumita stare patologica. Sindromul de lob temporal reprezinta o asociere de manifestari, ce apar in leziunile acestei zone cerebrale.

Tulburarile de vorbire consta in surditatea verbala si afazia amnestica. Acest lucru inseamna ca poti auzi un cuvant, dar nu ii intelegi sensul; in acelasi timp uiti cuvantul, incat nu poti denumi un obiect aflat in fata ta. Se mai poate intampla sa nu gasesti cuvantul potrivit si sa il inlocuiesti cu perifraze, simptom numit asimbolie.

Daca leziunea este extinsa, atunci nu vei putea nici sa citesti (alexie) sau sa faci calcule simple (acalculie). Cand edemul afecteaza si lobul frontal, cuvantul vorbit sau scris nu va avea nici un sens.

Tulburarile de vedere apar cand este lezat nervul optic care trece prin lobul temporal.  In acest caz vei avea tulburari de vedere pasagere, modificari ale campului vizual si halucinatii vizuale.

Iti poti imagina figuri, obiecte sau chiar scene intregi; nu trebuie sa confunzi insa halucinatiile cu iluzia, care reprezinta imaginea deformata a unor obiecte reale.

Daca halucinatia are la baza un chist sau o tumora la nivelul lobului temporal, atunci vei prezenta imaginile cu spirit critic. Persoanele care au tulburari psihiatrice, vor percepe halucinatiile vizuale ca o realitate in care traiesc.

Modificarile senzoriale sunt reprezentate de tulburari:

-olfactive- miros brusc, neplacut, imposibil de descris;

- gustative, ce se pot asocia cu miscari de masticatie inconstiente;

- auditive- poti auzi pocnituri si suieraturi cu una sau cu ambele urechi, sau iti poti pierde auzul;

- vestibulare -cand ai o senzatie generala de ameteala si tulburari de echilibru.

Daca suferi de sindrom de lob temporal este posibil sa faci si crize de epilepsie temporala. Acestea se manifesta prin pierderea brusca a starii de constienta si poti fi invadata de scenele unei halucinatii. Criza poate fi anuntata de contractii musculare simple sau de alte manifestari senzoriale.

Daci ai aceasta afectiune, mai poti avea tulburari ale ritmului veghe-somn: fie iti este somn in permanenta, fie nu te poti misca sau vorbi.

Trebuie sa stii ca apar frecvent tulburari de memorie  in acest sindrom si ele intereseaza atat memoria de scurta durata, cat si amintirile mai vechi.

Manifestarile psihice se manifesta ca tulburari de atentie, de orientare, inelectuale; scade capacitatea de invatare si apare pseudodementa. Mai pot aparea si tuburari afective, labilitate afectiva, depresie, anxietate, euforie. In sindromul de lob temporal scade simtul critic si apar modificari de comportament sau de personalitate. Poti deveni mai nervoasa si foarte agresiva.

Afla ca, daca ai aceasta boala, mai poti suferi si de: tulburari digestive, constipatie, meteorism, paloare ce alterneaza cu roseata, lipsa ciclului menstrual, transpiratie accentuata, tulburari sexuale.

Diagnosticul de sindrom de lob temporal

Medicul neurolog este cel care iti va face un control clinic amanuntit si iti poate recomada o serie de teste. La consultul neurologic pot fi descoperite: fracturi ale oaselor craniului ce dau durere, edem pufos al muschiului temporal, sangerare la nivelul urechii. In tumori si chisuri se poate intampla ca o anumita regiune a craniului sa fie mai bombata.

Diagnosticul de certitudine se pune dupa evidentierea leziunilor la CT (computer tomografie) sau RMN (rezonanta magnetica nucleara).

Tratament in sindromul de lob temporal

In general, este necesara o interventie neurochirurgicala, pentru rezolvarea leziunii care a determinat acest sindrom. Se poate exciza tumora sau chistul localizat la nivelul lobului temporal.

In cazul traumatismelor, aria corticala poate fi lezata ireversibil.

Se mai pot administra medicamente pentru reducerea edemului cerebral sau tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Ce crede pisica ta despre tine?
Incepe quiz
Ce crede pisica ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (31)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.