4 recomandari pentru imbunatatirea memoriei

4 recomandari pentru imbunatatirea memoriei

Geanina Ichim

O memorie buna depinde in special de sanatatea si de vitalitatea creierului. Exista foarte multe lucruri pe care le-ai putea face pentru imbunatatirea memoriei, fie ca inveti pentru un examen, ai inceput sa studiezi o noua limba straina sau pur si simplu vrei sa-ti antrenezi gandirea pentru a o mentine in forma.

Oamenii de stiinta au descoperit organul mintii are o capacitate uimitoare de a se adapta si de a se schimba, chiar si la o varsta inaintata. Aceasta capacitate a creierului este valabila mai ales cand vine vorba de invatare si de memorare. Poti valorifica aceasta putere naturala pentru a-ti creste abilitatile cognitive.


Imbunatateste-ti memoria cu o viata echilibrata

Imbunatatirea memoriei se poate face printr-o viata echilibrata, prin combinatia optima de odihna, sport si alimentatie. Cu cat sunt mai sanatoase obiceiurile tale de orice fel, cu atat se hraneste mai bine creierul. Exercitiile fizice sporesc oxigenarea creierului si reduc riscurile care duc la tulburari mentale si la pierderi de memorie, cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare. De asemenea, prin sport se acumuleaza in creier substante chimice care ii protejeaza celulele.

Atunci cand nu dormi suficient, mai putin de sapte ore pe noapte, creierul nu poate sa functioneze la capacitate maxima. Astfel, creativitatea, abilitatile de rezolvare a problemelor si cele de gandire critica sunt compromise. Cercetarile arata ca somnul este fundamental pentru consolidarea informatiilor acumulate de-a lungul zilei, iar cea mai intensa activitate are loc in cele mai adanci etape ale perioadei in care dormi.

Creierul are nevoie de propriul combustibil alimentar pentru a functiona la capacitate maxima. Imbunatateste-ti memoria cu o dieta bazata de fructe, legume, cereale integrale, grasimi sanatoase si proteine provenite din carne slaba.

Consumul de alimente bogate in Omega 3 te poate ajuta la stimularea intelectuala si, in plus, reduce riscul dezvoltarii bolii Alzheimer, care afecteaza memoria, inteligenta, capacitatea de a judeca si limbajul. Pestele este o resursa deosebit de bogata de acizi grasi - somon, ton, pastrav, macrou, sardine si hering, insa poti gasi Omega 3 si in fasole, spanac, broccoli, soia, nuci sau in ulei din seminte de in.

O dieta bogata in grasimi saturate si calorii creste riscul aparitiei dementei si a tulburarilor cognitive si afecteaza concentrarea si memoria. Incearca sa consumi moderat alimente bogate in grasimi nesanatoase - carne rosie, lapte integral, unt, branza, smantana si inghetata.

Legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti, substante care protejeaza celulele creierului de eventualele daune. Sunt recomandate legumele verzi - spanac, broccoli, salata verde, rucola si, dintre fructe, bananele, caisele, mango, pepenele galben si cel verde.

Alege sa consumi carbohidrati complecsi in defavoarea celor simpli. Acestia din urma, pe care ii gasesti in zahar, paine alba si cereale rafinate, iti dau un impuls rapid, insa si efectul dureaza foarte putin. Pentru o energie sanatoasa, care dureaza, alege glucidele complexe - paine din grau integral, orez brun, fulgi de ovaz, cereale bogate in fibre si linte. Limiteaza portia de alimente care contin amidon (cartofi, paste, orez) la nu mai mult de un sfert de farfurie.

Bea regulat ceai verde, pentru ca protejeaza celulele creierului si imbunatateste memoria si vigilenta mentala. In schimb, este recomandat consumul moderat de alcool - un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati - deoarece acesta distruge celulele creierului. Vinul rosu este cea mai buna optiune, pentru ca stimuleaza fluxul de sange din creier si reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer.

Exerseaza-ti memoria prin socializare

Abilitatile cognitive vin si odata cu activitatile distractive, asa ca nu este nevoie sa te intalnesti cu prietenii pentru a face probleme de matematica. Oamenii sunt sociabili si nu pot supravietui si prospera in singuratate. Interactiunea cu cei din jur stimuleaza creierul, astfel ca relatiile cu ceilalti aduc beneficii nu doar sanatatii emotionale, la fel de importanta.

Sunt foarte multe modalitati prin care sa-ti stimulezi creierul si memoria in activitatile sociale. Pe langa intalnirile regulate cu prietenii si familia, te poti inscrie in diverse cluburi (dans, excursii montane) sau poti opta pentru voluntariat la centre pentru copii sau pentru batrani. Crezi sa nu, dar si socializarea cu un animal de companie iti poate fi de folos.

Elimina stresul, mediteaza si razi cat mai mult!

Stresul este unul dintre cei mai mari dusmani ai creierului. Cu timpul, daca nu este controlat, stresul cronic poate distruge celulele creierului si poate afecta acea regiune care implica formarea de noi amintiri si recuperarea celor vechi. Unele simptome ale depresiei si ale anxietatii includ dificultati de concentrare, de luare a deciziilor si de amintire a anumitor lucruri.

Cea mai buna modalitate prin care poti invinge stresul este meditatia. Studiile arata ca in acest fel poti invinge mai multe probleme care dauneaza sanatatii tale fizice si mentale: depresia, anxietatea, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala. In plus, meditatia va imbunatati puterea de concentrare, creativitatea si abilitatile de invatare si de rationament.

Meditatia regulata duce la mai multa activitate in acea zona a creierului asociata cu sentimentele de bucurie si cu calmul. De asemenea, ea creste grosimea cortexului cerebral si incurajeaza mai multe conexiuni intre celulele creierului, care te vor ajuta la imbunatatirea memoriei.

Rasul, despre care se spune ca este cel mai bun medicament pentru orgasnism, este eficient si pentru creier. Spre deosebire de alte reactii emotionale, care sunt limtate doar la anumite parti ale organului mintii, rasul stimuleaza intregul creier. Mai mult, ascultand glume (bune) iti activezi acele zone vitale pentru invatare si pentru creativitate. Apropie-te de oamenii fericiti si binedispusi, asculta poante, fa haz de necaz, povesteste prin ce intamplari amuzante ai trecut si cauta mereu partea placuta a lucrurilor.

Antreneaza-ti creierul

Asa cum activitatea fizica mentine corpul in forma, la fel si activitatea mentala antreneaza creierul. Exista diverse jocuri care te ajuta in acest sens - puzzle-urile, integramele, sudoko, sahul. Totodata, poti experimenta lucruri noi, de exemplu sa citesti in ziar sau pe un site o rubrica pe care o eviti de obicei sau te poti intoarce acasa de la serviciu pe o alta ruta.

Stimuleaza-ti si provoaca-ti creierul la activitati care te scot din rutina. Inscrie-te la un club sportiv sau la un curs de muzica (preferabil un instrument muzical), studiaza o noua limba straina sau invata sa tricotezi. Incearca, totusi, sa te si distrezi, deoarece emotiile pozitive sunt semnificative in procesul de invatare.

Imbunatatirea memoriei are multe elemente comune cu stilul de viata sanatos, deoarece se poate obtine cu o dieta alimentara corecta, odihna si exercitiu. In plus, te vor ajuta si cheful de viata, alaturi de dorinta de a te distra si de a invata lucruri noi.

 

Articolul urmator
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Milgamma: ce este și ce beneficii are

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.