7 lucruri pe care nu le stiai despre durerile de cap

7 lucruri pe care nu le stiai despre durerile de cap

Redactor Alexa Galgau

Durerile de cap sunt o problema frecventa, cu care se confrunta in special femeile. Studiile recente au dezvaluit noi informatii despre cefalee, care ar putea ajuta in tratarea si prevenirea acestei afectiuni.

Iata 7 lucruri pe care nu le stiai despre durerile de cap.

1. Procesarea imaginilor 3D poate provoca dureri de cap

Un studiu recent, finantat de Samsung si publicat in Journal of Vision, arata ca procesarea imaginilor 3D poate cauza un disconfort ocular care conduce la dureri de cap. Pentru a putea vizualiza imagini 3D, ochii nostri trebuie sa se miste de la lumina emanata de ecran la imaginea tridimensionala, aflata pe alt plan. Daca ai simptome neplacute atunci cand vezi un film 3D, acesta poate fi un semn ca trebuie sa mergi la oftalmolog. Este foarte posibil sa ai probleme cu vederea binoculara.

2. Fumatorii, predispusi la o forma rara de durere de cap

Cefaleea in "ciorchine" este o durere foarte rara de cap - doar 0,5% din populatie sufera de asa ceva. Exista o serie de factori care incurajeaza aparitia acestei dureri de cap, precum sexul (barbatii sunt mai predispusi la aceasta afectiune) si varsta (in general, apare intre 20 si 50 de ani). Totusi, s-a aratat ca cefaleea in "ciorchine" se declanseaza in special la fumatori. Ea se manifesta printr-o durere puternica in zona ochiului si a tamplei, pe o singura parte a fetei si poate dura intre 20 de minute si 2 ore, in medie. Aceasta durere de cap nu este o forma a migrenei, ci are propriul ei diagnostic si un tratament specific.

3. Durerea de cap sinusala este foarte rara

Migrena este cel mai adesea confundata cu durerea de cap sinusala. Aproximativ 90% dintre cei diagnosticati cu sinuzita sufereau de fapt de o forma a migrenei sau aveau o durere de cap provovata de tensiunea marita. Durerea de cap este, intr-adevar, un simptom al infectiei sinusurilor, insa alaturi de febra si secretii nazale colorate. Daca este vorba de migrena, durerea de cap se agraveaza cand te misti si, in plus, ai o sensibilitate crescuta la lumina si zgomote.

4. Botoxul poate trata migrenele

Desi este cel mai folosit in tratamentele cosmetice de intinerire, botoxul este utilizat de medici de peste 10 ani pentru tratarea migrenelor cronice grave. Abia de curand a fost recunoscut oficial ca remediu pentru durerile grave de cap. Totusi, acesta nu vindeca permanent: injectiile trebuie refacute o data la trei luni. Botoxul vindeca durerea de cap prin blocarea semnalelor nervoase care o cauzeaza. Exista si un dezavantaj al acestei proceduri: este nevoie de 31 de injectii in sapte puncte diferite din zona gatului si a capului. Din nefericire, tratamentul nu te va face sa arati mai tanara, deoarece aceste sapte puncte sunt diferite de cele folosite in saloanele de cosmetica.

5. Migrena, asociata cu riscul crescut de a face infarct

Migrena cu aura (acompaniata de tulburari vizuale, precum sclipirile luminoase) prevesteste atacul de cord in mai mare masura decat obezitatea, diabetul sau fumatul. Cel putin asa arata un studiu prezentat la Academia Americana de Neurologie, realizat cu ajutorul a 28.000 de femei de peste 45 de ani, urmarite de-a lungul a 15 ani. In urma cercetarii a reiesit ca persoanele cu hipertensiune au avut cele mai multe atacuri de cord intr-un an, urmate de cele care sufereau de migrena acompaniata de tulburari vizuale

Avand in vedere ca femeile tinere care se confrunta cu migrena cu aura prezinta un risc mai mare de a produce cheaguri de sange, solutia consta in eliminarea factorilor de risc. Astfel, renuntarea la fumat si la tratamentele contraceptive combinate este obligatorie daca ai dureri de cap de acest gen.

6. Femeile au mai multe dureri de cap decat barbatii

Mai exact, 75% dintre persoanele afectate de migrene sunt de sex feminin, cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani. Statisticile arata ca mai bine de jumatate dintre durerile de cap la femei apar in perioada menstruatiei sau la scurt timp dupa. Daca ai o durere de cap grava de fiecare data cand esti in peroada ciclului menstrual, este cazul sa te consulti cu un medic. Acesta iti poate recomanda un tratament adecvat. De asemenea, trebuie sa eviti factorii declansatori ai migrenelor in acea perioada - de exemplu, vinul rosu.

7. Sexul poate declansa dureri de cap

Chiar daca se mai numeste si "aspirina saracului", sexul poate declansa doua tipuri de dureri de cap, de care sufera mai mult barbatii. Primul tip de durere este una mai slaba, care apare pe masura ce creste intensitatea actului sexual. Al doilea tip de durere de cap este mult mai puternic si se declanseaza odata cu orgasmul. Daca partenerul tau are astfel de simptome, este indicat sa faca niste investigatii la medic.

Indiferent de tipul de durere de cap cu care te confrunti, daca simptomele sunt greu de suportat, inseamna ca trebuie sa te consulti cu un medic. Studiile recente dezvaluie noi factori de risc de care ar trebui sa tii cont daca suferi frecvent de cefalee. Alaturi de tratamentele medicamentoase pentru cazurile mai grave, un stil de viata sanatos este intotdeauna o solutie la indemana, care va tine bolile la distanta.

 

 

Articolul urmator
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?
Incepe quiz
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.