Cum sa iti dai seama ce durere puternica de cap este periculoasa

Cum sa iti dai seama ce durere puternica de cap este periculoasa

Cristina Tarziu

In cele mai multe cazuri, durerile de cap, chiar daca ne pot afecta calitatea vietii, nu trebuie sa ne alerteze pentru ca nu ne pun sanatatea in pericol. In unele situatii, insa, o durere puternica de cap poate fi un indiciu pentru o afectiune sau un incident periculos. Iata care sunt semnalele de alarma care ar trebui sa te ingrijoreze, intrebarile pe care trebuie sa ti le pui si situatiile in care e, in mod evident, vorba de o durere de cap atipica, ce necesita asistenta medicala de urgenta:

Durerea de cap e fulgeratoare


Daca ai dureri de cap in mod obisnuit, stii deja cat dureaza, in ce fel si cat de intens se manifesta. Vei recunoaste, de aceea, o durere de cap care se instaleaza rapid si care se manifesta foarte violent si doar pentru cateva secunde - un minut. Suna imediat la salvare pentru ca astfel de dureri pot fi determinate de sangerari la nivelul creierului cauzate de un anevrism cerebral sau de un accident vascular cerebral .
 


Durerea de cap se inrautateste dimineata

Durerile de cap care se accentueaza dimineata si care sunt asociate cu stari de voma pot fi foarte periculoase pentru ca reprezinta adesea primul si singurul simptom al unei tumori cerebrale. Durerea de cap se diminueaza pe parcursul zilei? Se inrautateste cand faci miscare fizica sau tusesti? Daca ai raspuns cu da la oricare dintre cele doua intrebari sau la ambele, e nevoie sa mergi de urgenta la medic pentru diagnosticare si tratament.

Durerea de cap este intolerabila

Un anevrism cerebral rupt cauzeaza hemoragie in creier si o durere imposibil de suportat. De regula, se asociaza cu dureri in partea superioara a gatului, cu rigiditate la nivelul gatului, cu intoleranta la lumina, confuzie, voma.

Durerea de cap se instaleaza brusc

Orice durere care se instaleaza subit trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. Asociata cu amorteli sau slabiciune pe o anumita zona a fetei, in maini sau picioare, poate reprezenta indiciul ca ai suferit un accident vascular cerebral . Alta simptome includ pierderea echilibrului, incetosarea vederii, dificultati de mers si de vorbire.

Durerea de cap se asociaza cu alte simptome

Durerea de cap vine insotita de febra, frisoane, pierdere in greutate? Sunt intrebari pe care e important sa ti le pui pentru ca pot oferi raspunsuri ce iti pot salva viata. Aceste simptome, asociate cu dureri de cap puternice, pot fi semnul ca suferi de meningita. Mergi de urgenta la medic! Daca nu este tratata imediat, meningita poate fi fatala.

Durerile de cap pot prevesti si un atac de cord, in special in cazul femeilor si mai ales daca sunt asociate cu alte simptome senzoriale, cum ar fi senzatia de negru in fata ochilor, amorteala la nivelul mainilor sau al fetei.

Durerea de cap s-a instalat dupa un accident

Daca ai fost implicata recent intr-un accident si te-ai lovit la cap, orice durere trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. Poate fi vorba de o comotie cerebrala care necesita supraveghere si tratament medical adecvat de urgenta.

Alte indicii ca ai parte de o durere de cap atipica, ce necesita supraveghere medicala:

- Se instaleaza abia dupa varsta de 50 de ani;
- Apare dupa actul sexual;
- Este asociata cu dificultati de respiratie;
- Se inrautateste in timp;
- Iti afecteaza abilitatea de a functiona in societate;
- Este asociata cu pierderi de memorie;
- Este asociata cu dificultati de mobilitate la nivelul extremitatilor;
- Frecventa, localizarea si intensitatea durerii de cap se schimba in mod constant.

Daca suferi de cancer, HIV, afectiuni cardiace, diabet sau daca urmezi un tratament imunosupresor este nevoie sa vorbesti de urgenta cu medicul tau daca apar dureri de cap. Pot fi semnele unor complicatii medicale sau a unei reactii secundare periculoase la tratamentul medicamentos.

Cunoasterea si intelegerea simptomelor care pot reprezenta un semnal de alarma si distingerea durerilor de cap „obisnuite" de cele cu potential periculos nu este echivalent cu o auto-diagnosticare, ci reprezinta, in cele mai multe cazuri, impulsul necesar pentru luarea de urgenta a unor masuri care iti pot salva viata!
Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.