Exercitii de concentrare pentru o minte mai relaxata

Exercitii de concentrare pentru o minte mai relaxata

Redactor Alexa Galgau

Exercitiile de concentrare includ o serie de tehnici cognitive si comportamentale care stimuleaza partile din creier responsabile pentru atentie. Imbunatatirea capacitatilor mentale necesita multa vointa, dar rezultatele iti pot creste considerabil calitatea vietii: te vei simti mai relaxata si mai capabila sa faci fata dificultatilor de zi cu zi.

Dezvoltarea concentrarii este un proces indelungat, care necesita, in primul rand, consecventa. Ca si exercitiile de intretinere fizica, cele de concentrare trebuie facute cu regularitate pentru a da rezultate. Alege o camera in care sa te simti bine, fara zgomote - este recomandat sa nu fie camera in care lucrezi.

 

Atentia ca meditatie

Acest exercitiu de concentrare are la baza o practica budista care ne invata sa fim atenti la momentul prezent, la ceea ce se intampla in jurul nostru si ceea ce simtim. Cheia acestei practici este observarea. Poate fi vorba de atentia la ceva precis, precum zambetul sau respiratia, ori la emotiile care apar si dispar. Asaza-te cu spatele drept si ochii inchisi si fixeaza-ti atentia pe respiratie, mai exact pe senzatia pe care o ai atunci cand inspiri. Fii constienta de aerul pe care il inspiri si expiri, de durata respiratiei - uneori e mai lunga, alteori e mai scurta. Incearca sa nu verbalizezi procesul ("Respiratia aceasta a fost mai scurta", "Acum respir mai repede" etc.). La inceput, mintea va fi fi supraincarcata. Cand observi ca te-au furat gandurile, incearca sa te concentrezi inapoi la respiratie. Mediteaza intre 5 si 10 minute la inceput. Vei observa nu numai ca te relaxeaza, dar ca iti imbunatateste si capacitatea de concentrare.

Exercitii vizuale

Exista numeroase exercitii oculare care stimuleaza legaturile neuronale din regiunea vizuala a cortexului, ceea ce te-ar putea ajuta sa iti imbunatatesti atentia. Unul dintre exercitiile de concentrare recomandate in acest caz consta in folosirea a doua creioane colorate. Foloseste un cronometru cu alarma care sa sune la intervale diferite de timp pe parcursul a 5 minute. De exemplu, sa sune alarma dupa 5 secunde, apoi dupa 15 secunde, 10 secunde si din nou dupa 5. Tine cate un creion in fiecare mana, la aproximativ 30 de centimetri de fata, iar intre creioane sa existe o distanta echivalenta cu cea dintre umeri. Fixeaza-ti atentia pe un singur creion, apoi, cand suna alarma, concentraza-te pe celalalt.

Numaratul

Un exercitiu de concentrare foarte bun este sa iei o carte si sa numeri toate cuvintele dintr-un paragraf. Apoi mai numara-le o data pentru verificare. Este bine sa incepi cu un singur paragraf si, pe masura ce devii mai buna, sa cresti numarul lor. Cel mai indicat e sa numeri urmarind cuvintele doar cu privirea, fara a pune degetul pe fiecare.
Mai exista multe alte exercitii de numarat care sa iti imbunatateasca memoria si concentrarea. De exemplu, chiar si numaratul invers de la 100 la 1 ajuta. Cand avansezi, numara din 3 in 3 de la 100 la 1.

Respiratia din abdomen

Foarte putini oameni respira intr-adevar corect. De cele mai multe ori, respiratia noastra porneste din diafragma, cand de fapt ar trebui sa porneasca din zona abdomenului. Din aceasta cauza, creierul nu se oxigeneaza suficient. Exercitiile de respiratie din abdomen imbunatatesc concentrarea, cresc capacitatea de invatare si chiar si IQ-ul. Pune o mana pe stomac. Inhaleaza incet prin nas, pana in abdomen si tine aerul in tine timp de 3 secunde. Expira tot pret de 3 secunde prin impingerea usoara a aerului cu ajutorul muschilor abdominali. Repeta procesul timp de cateva minute.

Indiferent de tehnica pe care o alegi, exercitiile de concentrare pot avea rezultate uimitoare daca sunt practicate cu perseverenta. Tendinta este de a renunta daca nu functioneaza din prima, insa, cu rabdare, rezultatele sunt garantate. Mintea ta va fi mult mai linistita si organizata. Vei putea face fata mult mai usor provocarilor din viata de zi cu zi si, mai mult, te vei bucura de fiecare moment fara a te mai lasa invadata de ganduri negative!

Articolul urmator
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Ce fel de minte ai?
Incepe quiz
Ce fel de minte ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.