Totul despre Alzheimer: simptome, cauze, tratament

Totul despre Alzheimer: simptome, cauze, tratament

Redactor Alexa Galgau

Se spune ca, odata cu varsta, incepem sa ne pierdem memoria si scade capacitatea creierului. Exista, insa, o afectiune cumplita care cauzeaza pierderea celulelor nervoase si amplifica acest proces, lasandu-i pe bolnavi incapabili sa duca o viata normala. Este vorba despre boala Alzheimer, despre care poti afla mai multe de mai jos.

Iata care sunt simptomele, cauzele si tratamentul pentru aceasta afectiune necrutatoare!

Cauzele si simptomele bolii Alzheimer

Desi nu se stie cauza exact a declansarii acestei boli cumplite, cercetatorii sunt de acord ca Alzheimer poate avea la baza o combinatie de factori, care tin de genele mostenite, stilul de viata, dar si anumiti factori de mediu care afecteaza creierul de-a lungul timpului.

Atunci cand se instaleaza Alzheimer, celulele nervoase din creier incep sa moara. Acest proces este treptat si se desfasoara pe parcursul unor ani buni. Cu cat se agraveaza boala, cu atat creierului ii este mai greu sa transmita semnale corect, insa, in acelasi timp, isi pierde din masa totala.

Simptomele acestei afectiuni pot fi dificil de identificat la inceput. Ele pot fi usor confundate cu o memorie degradata de varsta, ceea ce este un fenomen normal. Pe masura ce progreseaza, Alzheimer se manifesta prin niste simptome care afecteaza profund bolnavul si il fac incapabil sa isi mai desfasoare normal activitatile de zi cu zi. In etapele avansate, bolanvii au nevoie de ingrijire permanenta.

Iata o serie de simptome timpurii care pot indica prezenta bolii Alzheimer:

- pierderea memoriei pe termen scurt;

- dificultate in ducerea la capat a activitatilor obisnuite;

- dezorientare si confuzie;

- probleme tot mai mari cu planuirea si organizarea;

- lapsusuri in legatura cu termeni banali, care descriu obiecte folosite zilnic;

- schimbari bruste de dispozitie;

- lipsa motivatiei;

- letargie si dorinta de a dormi in timpul zilei.

In fazele medii, Alzheimer prezinta urmatoarele simptome:

- dificultate in a intreprinde activitatile zilnice, precum imbracatul, mersul la toaleta sau prepararea mancarii;

- halucinatii;

- senzatia puternica de paranoia si furie;

- scaderea drastica a orientarii in spatiu.

In cele mai avansate stadii, Alzheimer se manifesta prin:

- inabilitatea de a comunica sau de a recunoaste oamenii din jur, chiar daca sunt din familie;

- inabilitatea de a merge;

- dificultatea de a inghiti;

- inabilitatea de a zambi.

Tratamente pentru Alzheimer

Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune grava, insa exista numeroase metode de a o tine in frau, in special daca este depistata din timp. Cercetatorii incearca in continuare sa isi dea seama cum sa opreasca procesul de micsorare a creierului. Terapia pentru Alzheimer din prezent are ca scop prelungirea cu cat mai mult cu putinta a unei vieti normale. Din cauza ca simptomele se schimba de-a lungul evolutiei bolii, vizita regulata la medic este obligatorie, deoarece acesta trebuie sa prescrie noi medicamente.

Exista diferite tipuri de medicamente care sunt folosite pentru a repara pierderea memoriei, problemele de somn, dar si pe cele comportamentale. Se folosesc urmatoarele medicamente, in general: antidepresive (pentru imbunatatirea dispozitiei), anxiolitice (care trateaza anxietatea si nelinistea), antipsihotice (previn halucinatiile, agitatia si agresivitatea), inhibitori de colinesteraza (cresc nivelul comuncarii celulelor) si medicamente care au in compozitie clorhidrat de memantina, substanta care lupta impotriva dementei.

Pe langa tratamentul medicamentos, boala Alzheimer poate fi incetinita si cu ajutorul unor solutii non chimice, care tin de stilul de viata. Exercitiile fizice, in special cele de tip cardio, au fost asociate cu scaderea riscului de a face Alzheimer si cu crearea unor legaturi neuronale mai bune. Nutritia este la fel de importanta, in special pentru ca pacientii uita daca au mancat sau nu. De aceea, ei trebuie supravegheati tot timpul si trebuie sa li se ofere shake-uri si smoothie-uri sanatoase, datorita vitaminelor pe care le contin. Se crede ca vitamina E este foarte importanta in dieta unei persoane care sufera de Alzheimer, deoarece este un antioxidant care protejeaza celulele nervoase. Inainte de a introduce, insa cantitati mari dintr-o anumita substanta in dieta, fie ea si benefica, trebuie discutat cu medicul.

Afla de aici ce alimente te feresc de aceasta boala!

Boala Alzheimer este nemiloasa si, odata declansata, ea nu poate fi decat incetinita. Pentru ca preventia este cel mai bun tratament, ai grija la alegerile de lifestyle pe care le faci. Fa sport, mananca sanatos si viziteaza un medic daca ai cazuri in familie sau daca observi simptomele timpurii ale acestei afectiuni. Memoria nu trebuie nici ea ignorata, ci este recomandat sa o exersezi mereu. Afla de aici cum sa faci acest lucru!

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.