Noduli durerosi la san: vezi ce afectiuni pot ascunde si cand trebuie sa te ingrijoreze

Noduli durerosi la san: vezi ce afectiuni pot ascunde si cand trebuie sa te ingrijoreze

Cristina Babii

Totul a inceput cu o usoara durere la nivelul sanului, apoi, la un control mai amanuntit, ai observat mici noduli care iti provocau disconfort. Daca povestea aceasta este si a ta si ai noduli durerosi la san, nu amana intalnirea cu medicul, mai ales daca durerea persista. Micile umflaturi pot fi un semn de infectii sau leziuni, insa cauzele pot fi chiar mai grave.

Schimbarile la nivelul sanilor sunt des intalnite. Inca de la primele semne de dezvoltare a sanilor, continuand cu menstruatia si, in general, pe tot parcursul vietii, femeile resimt diferite dureri si schimbari, majoritatea normale. Si nodulii apar in mod frecvent, insa in majoritatea cazurilor acestia sunt inofensivi si reprezinta schimbari la nivelul tesutului mamar. Desi femeile isi pun mai intai intrebarea „este cancer?”, trebuie sa stii ca dor 10% dintre nodulii durerosi la san sunt cancerigeni. 

Afla in continuare care sunt posibilele cauze ale nodulilor durerosi la san!

Noduli durerosi la san: 7 posibile cauze care nu trebuie ignorate

 

Cauzele aparitiei nodulilor la nivelul sanilor sunt diverse, insa daca sunt insotiti si de durere, un control amanuntit efectuat de un medic specialist ar putea sa iti ofere raspunsul cel mai precis. Iata ce ti-ar putea cauza acesti noduli durerosi la san:

- modificari fibrochistice: caracterizate printr-un tesut mamar neuniform care prezinta mai multi noduli. Se pare ca aceste schimbari in tesut apar atunci cand sanii femeii sunt foarte sensibili la fluctuatiile hormonale si nodulii sunt de cele mai multe ori durerosi. Insa afectiunea este, in cele mai multe cazuri, inofensiva si nu pune in pericol sanatatea sau viata.

- chisturile sunt saculeti umpluti cu lichid care apar la nivelul tesutului mamar. Acestea sunt, in majoritatea cazurilor, benigne. Femeile simt o sensibilitate aparte mai ales inainte de menstruatie, insa apar cel mai des dupa varsta de 35 de ani.

- fibroadenomul mamar este o tumora mamara benigna (nu este canceroasa), foarte des intalnita mai ales la femeile insarcinate sau la cele cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. O cauza exacta pentru aparitia acestor noduli durerosi la san nu se cunoaste inca, insa acestia par a fi influentati de nivelul de estrogen si apar cel mai des in perioada fertila. Trebuie sa fii atenta totusi, pentru ca fibroadenomul mamar complex poate avea un risc ridicat de aparitie a cancerului mamar.

- infectiile: inflamatia tesutului mamar mai este cunoscuta si sub denumirea de mastita, o afectiune specifica femeilor care alapteaza. Atunci cand pielea care acopera mamelonul este ranita sau crapata, situatii care pot aparea pe durata alaptarii, bacteriile au cale libera spre zona afectata si pot cauza infectii. De multe ori, anumite tratamente pot impedica transformarea zonelor dureroase in infectii mamare.

 

- leziunile: daca sanul sufera o leziune traumatica, micile vase de sange se pot rupe, cauzand sangerari in interiorul tesutului (hematoame), care se simt ca niste noduli. Totodata, traumatismele de la nivelul sanilor pot deteriora celulele adipoase din tesutul mamar, o boala cunoscuta si sub denumirea de „grasime necrozata”. De regula, nodulul de acest tip masoara 2-3 centimetri si este dureros, insa imediat ce este confirmat prin biopsie, acesta poate fi lasat sa se vindece de la sine, caci nu pune in pericol sanatatea.

- lipomul: este caracterizat printr-o crestere a celulelor de grasime intr-o capsula fibroasa si subtire care se gaseste de obicei chiar sub piele. Lipomul nu este cancerigen si nici nu se poate transforma in cancer. De altfel, astfel de noduli sunt des intalniti pe piept, gat, coapse, brate sau axile, insa pot aparea in orice zona a corpului. Cauza aparitiei lipomului nu este inca pe deplin cunoscuta, insa exista suspiciuni ca ar putea fi ereditar. De asemenea, o mica leziune poate declansa dezvoltarea unui astfel de nodul care de obicei nu este dureros.

- cancerul mamar: de cele mai multe ori, nodulii durerosi la san nu sunt cancerigeni, insa exista si cazuri cand acestia sunt maligni. Trebuie sa fii atenta daca, pe langa acesti noduli durerosi la san, se observa si o schimbare a tesutului mamar - sanul se inroseste si se incalzeste. Toate semnele trebuie analizate de un medic specialist care poate spune cu exactitate daca este sau nu vorba despre cancer


Daca ai noduli durerosi la san, nu intra in panica fara motiv si mergi la un control medical. Asa cum ai vazut, foarte putini noduli sunt cancerigeni, asa ca nu exista motive de ingrijorare. Tu te-ai confruntat vreodata cu astfel de noduli?

 Sursa foto: atusaludenlinea.com, eldiariony.com, wisegeek.com 

Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.