Nu conteaza cat de mult te odihnesti, ci cum o faci

Nu conteaza cat de mult te odihnesti, ci cum o faci

Anca Stempel

Pe masura ce inaintam in varsta apar tot felul de probleme in vietile noastre, iar acestea cauzeaza un stres foarte mare, pe care il resimtim chiar si atunci cand dormim. Toate grijile si energiile negative pe care le acumulam, in urma greutatilor pe care le intampinam zilnic, isi spun cuvantul, astfel incat creierul nostru nu se mai odihneste asa cum ar trebui. De asemenea, faptul ca folosim din ce in ce mai mult noile tehnologii, in special telefoanele si calculatoarele, ne afecteaza mai mult sau mai putin sanatatea, iar acest aspect reprezinta un dezavantaj cand vine vorba de un somn cu adevarat linistit, pentru a ne putea incarca bateriile asa cum trebuie. In plus, lipsa odihnei creierului faciliteaza aparitia diverselor boli.

Iata mai multe medote care te ajuta sa fii odihnita fara sa fie nevoie sa dormi mult.

1. Dusul de dimineata tine departe oboseala toata ziua

Una dintre metodele care ne ajuta sa eliminam starea de somnolenta si oboseala, pe care o avem in momentul in care ne trezim dimineata, este dusul cu apa calduta, care ne ajuta sa ne invioram si sa ne improspatam. O igiena corespunzatoare dimineata ne creaza o stare de confort si de buna dispozitie.

2. Un mic dejun copios, energizantul de care avem nevoie

Un alt aspect important il reprezinta continutul micului dejun, care este necesar pentru asigurarea energiei de care avem nevoie la inceputul fiecarei zile. Un pahar cu suc natural, o cana cu lapte amestecat cu cacao, un ceai sau o cafea ne ajuta sa fim in forma.

  

3. Masa de pranz ne ajuta sa fim mai rezistenti

Masa de pranz este si ea extrem de importanta pentru ca organismul nostru sa fie in forma. Cel mai indicat este sa tinem cont, pe cat posibil, de orele potrivite pentru cele trei mese zilnice, deoarece, astfel ne ajutam organismul sa se mentina sanatos.         

4. Programul de somn fix garanteaza un somn de calitate

Cel mai bine este sa ne stabilim anumite ore la care sa ne culcam si sa ne trezim, pe care sa incercam sa le respectam mereu. Sase sau sapte ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru un adult. Mai multe ore de somn poate afecta buna functionare a corpului. Somnul din timpul zilei nu trebuie sa depaseasca o ora, deoarece acesta nu indeplineste acelasi rol ca somnul din timpul noptii, deci nu-l poate substitui.

exercitii fizice

5. Exercitiile fizice ne mentin in forma

Exercitiile fizice reprezinta o modalitate de a ne intari sistemul imunitar si rezistenta organismului, astfel incat suntem mai sanatosi, iar corpul nostru face fata mult mai usor stresului, bolilor care pot aparea si oboselii acumulate.

 

6. O masa usoara si o baie relaxanta inlatura oboseala

Dupa o zi extrem de solicitanta, o masa usoara seara, o baie calda si, eventual, un masaj, ne ajuta organismul sa se relaxeze. Masa de seara nu trebuie sa fie foarte bogata, deoarece alimentele greoaie afecteaza somnul. Cele mai recomandate feluri de mancare sunt salatele de cruditati, salatele de fructe si carnea preparata pe gratar. Cand facem baia de seara este ideal sa punem in apa saruri minerale, deoarece acestea ajuta corpul sa scape de oboseala acumulata pe parcursul intregii zile. Masajul cu uleiuri parfumate este cel mai indicat pentru a completa programul de relaxare.

7. Un pat moale si curat, secretul unui somn profund

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tinem cont daca vrem sa ne odihnim bine este ca perna pe care dormim sa fie potrivita, sa nu ne afecteze pozitia pe care trebuie sa o avem in timpul somnului. Pernele mai mici umplute cu fulgi sau cu puf sunt cele mai bune. De asemenea, lenjeria de pat trebuie sa fie schimbata cat de des posibil, pentru a fi curata. Acelasi lucru este indicat si in cazul pijamalelor. Ne odihnim mult mai bine daca dormim intr-un mediu curat.

  

8. Aerul proaspat asigura un somn linistit

Camera trebuie aerisita des, deoarece aerul proaspat, curat ne ajuta sa respiram mult mai usor, astfel incat sa avem parte de un somn cat mai linistit. In acelasi timp, temperatura camerei nu trebuie sa fie nici prea scazuta, nici prea ridicata, ci potrivita. Temperatura optima este de aproximativ 20 °C.

9. Tehnologia, dusmanul odihnei tale

Un alt aspect, extrem de important, de care ar trebui sa tinem cont este acela de a incerca sa nu dormim cu telefonul aproape, deoarece ne afecteaza sanatatea, dar si pentru ca nu este indicat ca somnul sa fie intrerupt de zgomotul provocat de acest dispozitiv in momentul in care suna. De asemenea, este bine sa evitam sa dormim cu televizorul deschis, deoarece, astfel, nu avem parte de un somn linistit, din cauza luminii si a zgomotului produs.

Acestea sunt cateva metode care ne pot ajuta sa ne odihnim mai bine si sa facem fata mai usor oboselii si stresului cu care ne confruntam zi de zi.

Tu ce secrete ai ca sa fii mereu odihnita?

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (81)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.