10 moduri de a-ti lua zilnic necesarul de vitamina D

10 moduri de a-ti lua zilnic necesarul de vitamina D

Ioana Budeanu

Vitamina D este esentiala pentru organismul nostru, care o poate produce singur in prezenta razelor solare, de aceea specialistii au numit-o si "vitamina soarelui". Vitamina D are un rol important in asimilarea calciului si fosforului in organism, micsoreaza posiblitatea de cariere a dintilor, previne aparitia tulburarilor nervoase, te scapa de gripa si raceala sezoniera, asigura buna functionare a tiroidei, te ajuta cand esti obosita si stresara sau cand vrei sa slabesti. Cu atatea beneficii, ar trebui sa ne asiguram ca luam zilnic necesarul de vitamina D, care este de cca 100 UI sau 2,5 mcg, insa pentru copii poate creste pana la 400-1.000 UI.

Iata mai jos care sunt cele mai bune moduri de a ne lua zilnic necesarul de vitamina D:


1. Lumina soarelui - este cel mai cunsocut mod de a obtine vitamina Da atat de necesara, insa trebuie tinut cont de faptul ca o expunere indelungata la soare puternic poate duce la cancer de piele. 20-25 de minute dimineata si seara sunt suficiente pentru a-ti asigura cantitatea de vitamina D. Insa daca te afli la altitudini mari, daca este iarna, esti mai in varsta sau ai pielea inchisa la culoare, o plimbare prin soare nu iti va asigura necesarul zilnic de vitamina D. Si daca mergi la solar poti obtine aceleasi rezultate!
 
La solar

 
2. Pestele gras poate fi o sursa excelenta de vitamina D. Va trebui sa consumi somon, ton sau alti pesti oceanici, gatiti la abur sau pe gratar, un timp foarte scurt. Cantitatea optima este de 250 de grame de peste. Daca nu ai peste proaspat si cel de la conserva (ton, sardine) iti ofera necesarul de vitamina D!

3. Ciupercile au, ca si oamenii, capacitatea de a produce vitamina D sub actiunea razelor ultraviolete. Desi majoritatea ciupercilor cresc in zone intunecoase, exista anumite soiuri crescute special sub lumina ultravioleta. Acestea sunt perfecte si pentru vegetarieni, trebuie doar sa citesti cu atentie eticheta produselor.

4. Produsele lactate - laptele si iaurtul se gasesc de multe ori in supermarketuri in variantele fortifiate cu vitamina D, deci alege-le doar pe acestea si bea zilnic o cana mare de lapte sau consuma un iaurt de 250 grame. Nu toate produsele contin vitamina D, printre acestea numarandu-se si inghetata sau branza. Pentru vegetarieni, o buna alegere este laptele de soia imbogatit cu vitamina D.

5. Sucul de portocale - unele marci produc suc de portocale imbogatit cu vitamina D, din care este necesar sa consumi doar 2 pahare pe zi. In general cele recomandate copiilor au astfel de imbunatatiri, la fel si hrana pentru bebelusi.

6. Suplimente alimentare - iti poti lua doza zilnica necesara de vitamina D din pastile, daca nu ai o alimentatie foarte sanatoasa sau nu stai la soare. Nu fa insa exces pentru ca prea multa vitamina D poate fi toxica. Cel mai bine combina toate metodele pentru a fi sigur!

7. Galbenusul de ou este o modalitate simpla si buna de a lua vitamina D. Oul este prezent la micul dejun, la pranz, la cina si in multe deserturi si este esential sa-l mananci in totalitate, nu doar albusul. Insa mare atentie la colesterol!
 
Vitamina D se gaseste in galbenusul de ou!


8. Cereale integrale - multe dintre produsele de pe piata contin vitamina D, pe langa alte vitamine, calciu, fructe, etc. Alege cereale integrale, cu putine calorii, fara adaos de zahar si combina-le cu un pahar mare de lapte sau cu un iaurt natural.

9. Ficatul de vita este bogat in vitamina D si foarte sanatos. Mananca o portie de 150 - 200 g de ficat de vita la gratar sau inabusit si vei beneficia de vitamina D, vitamina A, fier si proteine. Ai grija totusi la colesterol!

10. Uleiul din ficat de cod - poate fi o amintire mai putin placuta a copilariei noastre, insa uleiul de peste este foarte bogat in vitamina D si alti nutrienti. In plus, capsulele ce contin ulei pot fi aromate cu menta, portocale sau lamaie!
 
Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Cum poti ajuta o persoana depresiva
Afla ce ii trebuie organismului tau pentru a functiona corect
Rezistenta la insulina- simptome, diagnostic si tratament

Subiecte de pe forum:

Ingrijirea dintilor
Varicele
Interventiile chirurgicale vs. sport  
 
Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Cum ar trebui să arate machiajul tău zilnic, în funcție de personalitate
Incepe quiz
Cum ar trebui să arate machiajul tău zilnic, în funcție de personalitate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (49 vizite)