Ai o slabire brusca in greutate? Uite cauzele si remediile

Ai o slabire brusca in greutate? Uite cauzele si remediile

Redactor Alexa Galgau

Unul dintre cele mai putin specifice simptome este slabirea brusca in greutate, care poate avea la baza o multime de cauze medicale si non medicale. Adesea, aceasta slabire neintentionata ascunde o boala grava, insa nu intotdeauna deznodamantul este unul tragic.

Daca te confrunti cu o aceasta problema, descopera mai departe care sunt posibilii factori declansatori ai acestui simptom si ce poti sa faci ca sa revii la o greutate normala!

Slabirea brusca in greutate, un simptom care nu trebuie ignorat

Fiecare om trece prin perioade de stres si nu este ceva ingrijorator daca greutatea fluctueaza intre niste valori cat de cat apropiate. Slabirea brusca devine o problema serioasa cand pierzi mai mult de 5 kilograme sau mai mult de 10% din greutate intr-un interval de 6-12 luni, in conditiile in care nu cunosti cauza.

Lipsa apetitului este una din cauzele principale ale slabirii bruste si poate avea la baza:

- depresia;
- cancerul, chiar si atunci cand alte simptome nu sunt prezente;
- infectiile cronice, precum HIV;
- medicamentele agresive, precum cele folosite in chimioterapie sau cele pentru tiroida;
- abuzul de substante interzise, precum cocaina sau amfetamine;
- stresul sau anxietatea.

Poti sa ai un apetit normal si totusi nutrimentele sa nu fie absorbite cum trebuie in organism, ceea ce conduce la o pierdere masiva in greutate.

Iata cateva afectiuni digestive care se pot manifesta astfel:

- diareea;
- parazitii intestinali;
- afectiuni ale intestinului subtire;
- folosirea excesiva a laxativelor.

Slabirea brusca mai poate fi cauzata si de tulburari de alimentatie, precum anorexia sau bulimia, insa in acest caz nu se poate spune ca este neintentionata, iar pacientul cunoaste cauza. Diabetul nediagnosticat poate avea impact asupra greutatii tale, dar si o glanda tiroida hiperactiva.

Dupa cum vezi, exista o multime de posibile cauze ale scaderii bruste in greutate, iar cele mai multe au nevoie de o expertiza medicala pentru a fi tratate, astfel incat sa poti reveni la o masa corporala normala. Singurul lucru pe care poti sa il faci este sa iti schimbi dieta in mod corespunzator, dupa recomandarile medicului si, daca acesta iti da voie, sa faci sport pentru a-ti mentine corpul la parametri optimi.

Ca sa iti cresti apetitul, trebuie sa inveti sa iti pacalesti corpul si sa inveti cateva trucuri care te pot ajuta in acest sens.

Cum sa iti cresti apetitul

Daca ceea ce te face sa slabesti atat de mult este stresul, este momentul sa remediezi problema inainte sa se transforme intr-o boala grava.

In primul rand, incearca sa fii cat mai putin sedentara. Daca nu ai timp de o rutina de sport, alege sa urci scarile in loc sa iei liftul sau sa mergi cu bicicleta la munca in loc sa te urci la volan. Vei fi uimita cat de foame ti se va face indata ce iti supui corpul la putin efort!

In al doilea rand, tine minte sa mananci portii mai mici si mai dese, mai ales daca suferi de lipsa de apetit. De asemenea, nu neglija aspectul farfuriei tale. Trebuie sa iti rasfeti nu numai papilele gustative, ci si simtul vizual. Arajeaza mancarea astfel incat sa ti se faca pofta si sa nu te poti abtine. Nu neglija nici componenta sociala atunci cand iei masa. Pentru foarte multe persoane, a manca alaturi de cineva imbunatateste considerabil apetitul.

Un alt aspect important este sa nu bei apa in timpul mesei, deoarece o sa te simti satula mult mai repede. De altfel, unii nutritionisti sunt de parere ca lichidele dilueaza sucul gastric si ingreuneaza, astfel, digestia.

Slabirea brusca poate fi atat de frustranta, incat poti ajunge sa te fortezi sa mananci la ore fixe si sa tranformi masa intr-o obligatie fata de care sa simti repulsie. Pentru ca esti intr-o situatie speciala, aceasta este ultimul sentiment pe care vrei sa il ai fata de hrana. Asadar, mananca atunci cand incepe sa ti se faca foame, nu cand ti-ai impus tu sau cand te simti obligata, doar pentru ca si ceilalti membri ai familiei mananca. Fii blanda cu tine, dar nu lasa problema sa degereze la nesfarsit!

Oricare ar fi cauza, slabirea brusca in greutate nu este un semn bun si numai medicul poate sa descifreze cauza exacta a acestui simptom. Fa tot posibilul sa obtii cat mai repede un diagnostic!

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.
Incepe quiz
Cum saruti? Uite ce spune despre tine.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.