Arpagicul: beneficii pentru sanatate si idei de consum

Arpagicul: beneficii pentru sanatate si idei de consum

Ana Musat

Arpagicul, fratele mai mic si mai putin cunoscut al cepei, are numeroase beneficii pentru sanatate si ar trebui inclus in alimentatia zilnica. Acesta contine compusi sulfurati care cresc imunitatea, are proprietati antivirale si antibacteriene, imbunatatind rezistenta organismului la infectii. De asemenea, arpagicul este si un bun diuretic, ajutand la eliminarea apei din tesuturi.


Aspecte nutritionale ale arpagicului

100 de grame de arpagic are 30 de calorii si reprezinta 145% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina A, 177% din DZR de vitamina K si 98% din DZR de vitamina C, pe langa numeroase alte vitamine, minerale si antioxidanti.

Beneficii pentru sanatate

Lupta impotriva cancerului

Arpagicul contine numerosi antioxidanti care ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism si reduce celulele canceroase. Datorita continutului ridicat de caroteni si luteina este foarte benefic, in special, pentru combaterea cancerului de plamani sau al cavitatii bucale. La fel ca si ceapa sau usturoiul, ajuta si la prevenirea cancerului de stomac, prostata sau colon.

Arpagicul ajuta in procesul de slabire

Arpagicul are 0 grame de grasime, iar alicina, care se gaseste din abundenta in acesta, reduce nivelul colesterolului, este un bun diuretic si favorizeaza digestia. Folosit in mancaruri, da mai mult gust fara sa fie necesara adaugarea de sare si grabeste senzatie de saturatie.

Imbunatateste circulatia si sanatatea inimii

Aceeasi alicina, impreuna cu vitamina K, reduc tensiunea arteriala, imbunatatesc circulatia si impiedica formarea de cheaguri de sange.

Te ajuta sa scapi de oboseala si depresii

Continutul ridicat de colina din arpagic te ajuta sa dormi mai bine si sa iti imbunatatesti memoria, iar cel de acid folic ajuta la prevenirea depresiilor, inlesnind circulatia nutrientilor si a sangelui catre creier.

Printre alte beneficii pe care le ofera consumul regulat de arpagic se numara si imbunatatirea densitatii osoase, cresterea imunitatii si combaterea respiratiei urat mirositoare. De asemenea, scade riscul de a te imbolnavi de Alzheimer.
Datorita acidului folic pe care il contine, arpagicul este recomandat si in timpul sarcinii.

Sugestii de consum ale arpagicului

  

La fel ca si celelalte plante din familia Liliaceae, arpagicul poate fi folosit in salate, sosuri, supe, tocanite, omlete, dar si in preparate la cuptor (cartofi, quiche, pizza etc.). Pentru a beneficia de toate proprietatile nutritionale, este recomandat sa se consume crud.

Arpagicul trebuie sa fie proaspat, sa nu fie ingalbenit sau ofilit si se pastreaza in frigider pana la 7 zile. Avand in vedere ca majoritatea retetelor contin foarte putin arpagic, este recomandat consumul cat mai frecvent, chiar zilnic daca se poate.

Articolul urmator
Cuișoare: beneficii și proprietăți
Cuișoare: beneficii și proprietăți
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.