Beauty Fridays

Câte ouă ai voie să mănânci într-o săptămână

Vineri, 14.10.2016
de Eugenia Dinescu

Vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali şi antioxidanţi: toţi aceşti nutrienţi se regăsesc în ouă, unul dintre cele mai versatile ingrediente din bucătărie.

Oul este un aliment cu o valoare nutritională atât de bogată, încât mulţi nutriţionişti îl numesc un „aliment complet”. Însă tocmai diversitatea de nutrienţi din ou îl pot face să se transforme dintr-un aliment benefic într-un risc pentru sănătate în cazul în care este consumat în exces.

Află părerea specialiştilor despre numărul de ouă pe care ai voie să le consumi!

Atât gălbenuşul, cât şi albuşul ouălor abundă în nutrienţi esenţiali pentru o dietă echilibrată. Mai mult de jumătate din conţinutul de proteine al unui ou se găseşte în albuş, alături de vitamina B2 şi un conţinut mai mic de grăsimi şi colesterol decât al gălbenuşului. De asemenea, albuşurile sunt o sursă bogată de seleniu, vitaminele D, B12 şi B6, cât şi de minerale precum zinc, fier şi cupru. Însă adevărata concentraţie de nutrienţi se găseşte în gălbenuş, unde vei găsi vitaminele liposolubile A, D, E şi K, dar şi luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi extrem de importanţi pentru sănătatea ochilor şi creierului.

Cum stabileşti însă numărul optim de ouă pe care să le consumi? Specialiştii în nutriţie sunt de părere că două ouă sunt suficiente pentru a suplini nevoile nutriţionale pentru majoritatea persoanelor, însă aceasta s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă opţiune pentru toţi. Pentru a stabili numărul optim de ouă pentru nevoile tale nutriţionale, este nevoie să iei în considerare dieta ta per ansamblu.  

De exemplu, dacă preferi să consumi ouăle sub formă de omletă cu ciuperci şi brânză, atunci caloriile şi grăsimile săturate vor avea niveluri semnificativ mai mari, iar cele două ouă pe zi se pot dovedi excesive. De asemenea, persoanele afectate de diabet ar trebui să fie prudente. În cazul bolnavilor de diabet de tip 2, consumul excesiv de ouă este corelat cu un risc mai mare de a dezvolta boli coronariene.

Pentru a capăta o viziune mai clară asupra aportului tău nutriţional, trebuie să ştii că un ou mare conţine aproximativ 5 grame de grăsimi (1,5 grame grăsimi saturate şi 2,5 grame grăsimi nesaturate) şi 80 de calorii. Aşadar, dacă dieta ta conţine deja un număr semnificativ de grăsimi saturate din alte surse, să consumi ouă şi bacon la micul dejun nu va fi o opţiune sănătoasă. În schimb, dacă stilul tău alimentar nu include prea multe prăjeli şi alimente procesate, un mic dejun alcătuit din pâine prăjită cu avocado şi ouă în trei din cinci zile ale săptămânii nu ar trebui să reprezinte un risc pentru sănătatea ta.

Acum ştii care este părerea specialiştilor cu privire la numărul de ouă pe care ai voie să le mănânci, dar ştii cum să le prepari în cel mai gustos mod? Află care este cea mai bună metodă de a fierbe un ou!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (9)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016