Ce inseamna cand ai un gust dulce in gura: cauze si remedii

Ce inseamna cand ai un gust dulce in gura: cauze si remedii

Anca Toma

Daca vine la pachet cu o prajitura sau un patratel de ciocolata, gustul dulce e un rasfat si, uneori, un prilej de îngrijorare în privinta siluetei. Insa daca persista sau apare si in absenta bunatatilor cu zahar, gustul dulce in gura poate indica probleme de sanatate la nivelul sistemului digestiv si chiar al celui nervos.  Afla ce legatura au acestea cu senzatia neplacuta si neasteptata de dulce si cum poti scapa de ea.

 gust dulce in gura

Tulburari ale gustului: cand ar trebui sa te îngrijorezi

De multe ori, micile reactii ciudate ale organismului la diversi stimuli sunt, de fapt, semne ale unor probleme medicale nediagnosticate inca. Este si cazul gustului dulce în gura, iar persoanele care observa astfel de modificari in ceea ce priveste felul in care percep gustul alimentelor sufera de ceea ce medicii numesc disgeuzie sau parageuzie.

Exista cateva explicatii comune pentru gustul dulce in gura, fie ca vorbim de o senzatie permanenta ori de una intermitenta:

Indigestie

Aceasta poate fi insotita de un reflux gastric sau de un nivel ridicat al aciditatii sucurilor gastrice si aduce adesea cu sine o durere în piept si senzatia de arsura. Indigestia poate fi prevenita prin simpla evitare a catorva obiceiuri alimentare care pot supara stomacul sau poate fi tratata medicamentos ori prin schimbarea dietei.

Neuropatie diabetica

Daca gustul dulce este o problema cu care te confrunti in mod constant, este posibil ca nervii responsabili de reglarea senzatiei gustative sa functioneze defectuos. Spre exemplu, un atac cerebral sau orice afectiune insotita de atacuri nervoase, precum epilepsia, pot face ca semnalele trimise de nervii gustativi catre creier sa fie gresite. Mai mult, tratat ca un simptom, gustul dulce în gura indica un posibil diagnostic de diabet.

Infectii  ale nasului, gatului sau sinusurilor

Acestea pot afecta atat nervii olfactivi cat si cei gustativi, cauzand senzatia permanenta de gust dulce. Una din cele mai periculoase bacterii care duc la asemenea infectii rare este Pseudomonas aeruginosa, vinovata si de forme severe de sinuzita, mancarimi ale nasului sau otita externa, cunoscuta si sub numele de „urechea inotatorului". Se recomanda, in acest caz, tratamentul cu antibiotice.

Este indicat sa apelezi la ajutorul unui medic in cazul in care simti in mod constant sau recurent un gust dulce in gura, pentru a descoperi daca este simptomul vreunei astfel de afectiuni. Pe langa faptul ca semnaleaza o eventuala boala ascunsa, acest dulce neplacut iti poate scadea apetitul, ceea ce va duce, in timp, la o pierdere nesanatoasa de greutate si la slabirea sistemului imunitar. In aceasta perioada, in special, imunitatea organismului trece oricum printr-o sensibilizare din cauza schimbarii anotimpului, asa ca ai un motiv in plus sa-l protejezi.

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!
Incepe quiz
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (40)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.