Ce vitamine naturale poti sa iei din fructe

Ce vitamine naturale poti sa iei din fructe

Adelina Ion

In afara gustului delicios, fructele sunt o sursa importanta de nutrienti, dintre care amintim vitaminele, mineralele, apa si fibrele. Vitaminele din fructe si din celelalte alimente sunt indispensabile bunei functionari a organismului, intervenind in numeroase procese vitale. Corpul nostru nu poate sintetiza, isa, toate cele 13 vitamine, exceptie facand vitamina D, drept urmare se impune ca acestea sa fie asigurate prin alimentatie.

Descopera, in continuare, care sunt vitaminele fructelor, ce rol au in organism si ce consecinte au carentele vitaminice!

Vitaminele fructelor se impart in doua categorii:

liposolubile, care sunt solubile in grasimi, iar din aceasta categorie fac parte vitaminele A, E, K (de asemenea, si vitamina D, care insa nu este continuta in fructe);

hidrosolubile, care sunt solubile in apa si cuprind complexul de B-uri si vitamina C.

Vitamina A din fructe

Aceasta vitamina este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, care impiedica imbatranirea prematura a celulelor. In plus, imbunatateste vederea, favorizeaza dezvoltarea oaselor, contribuie la mentinerea sanatatii pielii si creste imunitatea organismului. Pentru asigurarea necesarului de vitamina A din fructe, nu ezita sa consumi caise, grepfrut, pepene galben, portocale sau prune.

Carenta de vitamina A poate duce la fotofobie, scaderea severa a vederii pe timp de noapte, probleme de crestere, scaderea rezistentei la infectii si afectarea anumitor glande endocrine.

Vitamina E din fructe

La fel ca si vitamina A, si vitamina E continuta de fructe este un antioxidant puternic. In plus, protejeaza membranele celulare, in special pe cele ale globulelor rosii si albe, care sunt cunoscute drept celule ale sistemului imunitar. Mai mult, are proprietati antiinflamatoare si vasodilatatoare si contribuie la buna functionare a inimii. Fructe precum afinele, kiwi sau papaya sunt extraordinar de bogate in aceasta vitamina.

Carenta de vitamina E antreneaza o serie de probleme grave, cum ar fi: tulburari de reproducere, anemie hemolitica, tulburari de echilibru, neurologice, cardiovasculare, pierderea vederii, imbatranirea prematura a pielii, sensibilitate crescuta la infectii.

Vitamina K din fructe

Aceasta intervine in procesul de coagulare a sangelui si in calcifierea tesuturilor moi si poate fi luata din capsuni si papaya. Carenta de vitamina K se traduce, in general, prin sangerari abundente, din cauza faptului ca se prelungeste timpul de coagulare a sangelui, iar in cazul femeilor, prin menstruatii abundente sau prin aparitia vanatailor. Totodata, deficitul de vitamina K creste riscul fracturilor si al dezvoltarii osteoporozei.

Vitamina B1 din fructe

Prima dintre vitaminele hidrosolubile, vitamina B1 (tiamina) este necesara producerii de energie, participa la transmiterea impulsurilor nervoase si sprijina cresterea. Se gaseste in concentratii mari in ananas, pepeni verzi, portocale si struguri. Carenta de vitamina B1 afecteaza buna functionare a creierului, a nervilor si a muschilor, ceea ce duce la dezvoltarea bolii Beri-Beri.

Vitamina B2 din fructe

Cunoscuta si ca vitamina G sau riboflavina, aceasta vitamina joaca un rol important in producerea de energie, dar contribuie si la formarea celulelor rosii, a hormonilor precum si la repararea tesuturilor. Fructe bogate in vitamina B2 sunt capsunile, prunele, zmeura.

Carenta de vitamina B2 este rar intalnita, fiind de obicei o consecinta a afectiunilor gastrointestinale si hepatopancreatice. Aceasta se manifesta prin scaderea rezistentei organismului la infectii, la efort, prin aparitia dermatitelor seboreice, a stomatitelor, prin friabilitatea unghiilor, caderea parului, scaderea acuitatii vizuale si auditive etc.

Vitamina B3 din fructe

Niacina sau vitamina PP contribuie, la fel ca vitaminele B1 si B2, la producerea energiei, dar participa si la procesul de formare a ADN-ului, favorizand dezvoltarea normala. Cele mai bune surse de vitamina B3 sunt pepenele galben si zmeura.

Carenta de vitamina B3 este rara in tarile industrializate, unde alimentatia este bogata in proteine. Un deficit de vitamina B3 poate fi posibil doar in cazul in care exista si un deficit de vitamina B6, aceasta din urma fiind necesara formarii niacinei. Alcoolicii pot prezenta o carenta de niacina, intrucat alcoolul inhiba absorbtia acestei vitamine la nivelul intestinului. Semnele care indica un deficit de vitamina B3 sunt: furnicaturi in maini si picioare, dureri de cap, vertijuri, pierderea poftei de mancare, o hiperreactivitate a pielii expuse la soare, o inflamare a mucoasei bucale si a limbii, diaree severa si, in cazurile grave, chiar delir.

Vitamina B5 din fructe

Numita si acid pantotenic, vitamina B5 are proprietati antistres, participand la formarea neurotransmitatorilor (substantele responsabile cu starea de spirit), si asigura buna functionare a glandelor suprarenale. Participa si la formarea hemoglobinei, a muschilor si a pielii. Pentru asigurarea unui aport corespunzator de vitamina B5 din fructe, consuma in special capsuni si grepfrut.

Carenta de acid pantotenic este practic inexistenta, intrucat acesta este omniprezent in alimente. Cu toate acestea, rafinarea cerealelor, conservatul, congelarea si coacerea distrug un procent insemnat din vitamina B5 prezenta in alimente. Semnele unei astfel de carente sunt insomnia, crampe la nivelul picioarelor, parestezii la maini si la picioare, oboseala, tulburari gastrointestinale, hipoglicemie, sistem imunitar slabit.

Vitamina B6 din fructe

Piridoxina joaca un rol important in echilibrul psihic actionand asupra neurotransmitatorilor, contribuie la formarea globulelor rosii, la normalizarea nivelului de zahar din sange si la cresterea imunitatii. Poti lua vitamina B6 din fructe precum ananas, banane, capsuni, pepeni verzi si struguri.

Deficitul de vitamina B6 poate provoca leziuni cutanate de tipul eritemelor, ulceratiilor, inflamatiilor la nivelul buzelor si al limbii. De asemenea, pot aparea depresia, vertijul, o iritabilitate crescuta si o oboseala extrema. Scaderea aportului de piridoxina duce si la scaderea numarului de limfocite B si al anticorpilor.

Vitamina B7 din fructe

Numita si biotina, dar cunoscuta si ca vitamina H, aceasta vitamina joaca un rol esential in producerea energiei, dar si in sinteza acizilor grasi si a aminoacizilor. Iti poti asigura aportul zilnic de vitamina B7 din fructe precum banane, grepfrut, pepeni verzi si zmeura.

Deficitul de biotina este rar, manifestandu-se in cazul persoanelor hranite intravenos sau al celor care urmeaza un tratament anticonvulsivant, iar simptomele carentei sunt oboseala, greata, scaderea apetitului, caderea parului si piele uscata.

Vitamina B9 din fructe

Numita si "vitamina femeii insarcinate", vitamina B9 sau acidul folic protejeaza impotriva malformatiilor congenitale, participa la formarea celulelor corpului si joaca un rol important in producerea ADN-ului si ARN-ului. De asemenea, asigura buna functionare a sistemului nervos si a celui imunitar si grabeste cicatrizarea ranilor. Asigura-ti necesarul de vitamina B9 din fructe precum capsuni, grepfrut, papaya, portocale si zmeura.

Carenta de vitamina B9 este semnalata de diaree, pierderea poftei de mancare, inflamarea limbii, dureri de cap, palpitatii, iritabilitate, schimbari de dispozitie. Un deficit sever de acid folic duce la anemie megaloblastica, la deteriorarea mucoaselor colului uterin, intestinelor si stomacului, dar si la un retard de crestere.

Vitamina B17 din fructe

Despre vitamina B17 (amigdalina) se stie ca lupta eficient impotriva cancerului. Aceasta se gaseste in cantitati mari in caise, iar ciresele, merele, nectarinele, piersicile, perele si prunele contin un procent ceva mai mic din aceasta vitamina. Totodata, iti poti asigura necesarul de vitamina B17 din fructe de padure precum afine, coacaze, mure si zmeura. Asupra faptului ca deficitul de amigdalina se intalneste la bolnavii de cancer nu mai insistam.

Vitamina C din fructe

Pe langa binecunoscutele proprietati antioxidante, vitamina C sau acidul ascorbic contribuie la sanatatea oaselor, a cartilajelor, dintilor si gingiilor. In plus, vitamina C din fructe protejeaza impotriva infectiilor, accelereaza vindecarea ranilor si ajuta la absorbtia fierului provenit de la vegetale. Aceasta vitamina este continuta de unele dintre cele mai sanatoase fructe: afine, ananas, banane, caise, capsuni, grepfrut, kiwi, mere, papaya, pepeni galbeni, pepeni verzi, pere, portocale, prune, struguri si zmeura.

Consecintele carentei de vitamina C sunt aparitia scorbutului, o afectiune specifica tarilor subdezvoltate, manifestata prin slabirea fortei musculare, sangerearea gingiilor, pierderea dintilor si aparitia unor plagi deschise. In regiunile dezvoltate, nu se pune problema de scorbut, totusi, persoanele care nu consuma vitamina C pot suferi de dureri articulare si osoase, anemie, sensibilitate crescuta la infectii si vindecare intarziata a plagilor.

Tu cunosteai toate vitaminele din fructe? Ce fructe obisnuiesti sa consumi?

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?
Incepe quiz
Ce cadou sa-i iei iubitului de Sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.