swipe

Cum să îți dai seama că ai intoleranță alimentară

Trebuie să faci diferența între alergie și intoleranță alimentară

Sensibilitatea și intoleranța alimentară nu reprezintă probleme care să îți pună viața în pericol, însă alergia este foarte periculoasă. Ambele provoacă greață, durere de stomac, balonare și oboseală, însă alergia este caracterizată și de umflarea gâtului, apariția urticariei, umflarea buzelor și dificultatea de a respira. Dacă ai cazuri de alergii alimentare în familie sau suspectezi că ai o astfel de alergie la un anumit aliment, nu îl mai consuma sub nicio formă și programează-te la un alergolog.

Cum să îți dai seama că ai intoleranță alimentară

Sensibilitatea și intoleranța au simptome similare, dar cauza diferă 

Sensibilitatea alimentară se manifestă prin simptome cronice și afectează 20-30% din populație. Ea se mai numește și „alergie întârziată”, deoarece este declanșată tot de un răspuns al sistemului imunitar. Simptomele date de sensibilitatea la un anumit aliment pot apărea în mai puțin de o oră, dar uneori durează și câteva zile ca să se declanșeze. Din acest motiv, poate fi foarte greu să îți dai seama care este produsul la care ai sensibilitate.

Intoleranța nu implică un răspuns imunitar, ci o problemă de digestie. Atunci când consumi un aliment la care ai intoleranță, acesta nu este digerat corespunzător din cauza unei deficiențe de enzime și începe să fermenteze în intestine. De exemplu, atunci când ai intoleranță la lactoză, chiar și o cantitate mică de lapte va provoca diaree, balonare și alte neplăceri.

Cum să îți dai seama că ai intoleranță alimentară

Urmărește simptomele și frecvența lor

Primul pas pentru a vedea dacă ai o intoleranță alimentară este să ții un jurnal alimentar și să notezi toate alimentele pe care le consumi, precum și simptomele pe care le provoacă. Este posibil să nu fie clar care sunt „vinovații”, însă poți să te folosești de jurnal pentru a elimina, pe rând, anumite alimente și a studia reacția organismului. În cazul intoleranței alimentare, atunci când consumi produsul care îți face rău fără să știi, simptomele descrise mai devreme devin cronice, aproape continue.

Cum să îți dai seama că ai intoleranță alimentară

Învață care sunt simptomele specifice intoleranței alimentare

Intoleranța la un anumit aliment poate fi distinsă (din păcate, cu greu uneori) de reacțiile alergice. Fiind o problemă ce ține de sistemul digestiv, nu de sistemul imunitar, reacția cea mai puternică este localizată la nivelul acestuia. Aproape întotdeauna apare balonarea foarte puternică și durerea abdominală intensă. Totodată, arsurile de stomac sunt un alt semn al intoleranței. Uneori, pacientul poate avea chiar și dureri de cap și o stare de iritabilitate, însă aceste simptome sunt de obicei nespecifice și nu ajută prea mult la identificarea intoleranței.

Cum să îți dai seama că ai intoleranță alimentară

Învață care sunt cele mai comune forme de intoleranță alimentară

Pe locul 1 se află intoleranța la lactoză, care este surprinzător de răspândită: nu mai puțin de 80% dintre oameni suferă de această problemă. Asta nu înseamnă că 80% dintre oameni nu pot consuma lactate, ci doar că cei mai mulți au probleme cu digestia acestora. Un procent mai mic are, într-adevăr, probleme serioase din cauza lactozei și trebuie să renunțe de tot la acest aliment. A doua cea mai răspândită intoleranță este cea la gluten, iar pe locurile 3, 4 și 5 se află fructoza, ouăle și drojdia din alcool. Pentru a identifica ce tip de intoleranță ai, încearcă să elimini pe rând fiecare categorie de alimente de mai sus și să îți urmărești starea de sănătate timp de o săptămână sau mai mult. Dacă observi o schimbare substanțială după ce renunți la unul dintre produsele de mai sus, atunci mai mult ca sigur acela ți-a provocat neplăcerile. Dacă nu reușești să îți dai seama la ce ai intoleranță alimentară, mergi la un medic pentru a fi sigură!

‹ Vezi si