De ce trebuie sa te feresti de colorantii alimentari?

De ce trebuie sa te feresti de colorantii alimentari?

Masha Florea

Daca pana acum nu erai prea atenta la lista de ingrediente a produselor procesate pe care le cumparai, poate ar fi bine sa schimbi aceasta atitudine. Colorantii alimentari sintetici au inceput, de ceva vreme, sa aiba un renume negativ din cauza multiplelor riscuri pe care acestea le pot aduce consumatorilor. Afla cateva dintre efectele pe care acestea le pot avea.

Prima data cand s-a atras atentia asupra riscurilor pe care colorantii sintetici le pot prezenta a fost in 1975, cand Feingold a punctat existenta unei potentiale sensibilitati a copiilor la acesti compusi, tradusa prin semne de hiperactivitate. La momentul respectiv, desi studiile aratau raspunsul unei categorii de copii la colorantii sintetici, FDA nu a considerat aceste studii ca fiind concludente.
Cei mai incriminati coloranti alimentari sunt Rosu Alura (E129)Galben Sunset (E110) si Tartrazina (E102). O lista completa de coloranti alimentari naturali si sintetici gasesti aici.

Din pacate, nici colorantii naturali nu sunt intotdeauna siguri. In trecut, se foloseau diversi compusi care nu erau intotdeauna cei mai lipsiti de riscuri: spre exemplu, brutarii adaugau creta in paine, pentru a o inalbi, in timp ce producatorii de dulciuri adaugau substante bogate in mercursaruri de cupru sau arsenic.

Colorantii naturali care nu aduc riscuri sanatatii tale sunt extrasi din paprika, turmeric, sofran, sfecla si petale de flori.
 oua vopsite

Tartrazina

Tartrazina este un colorant galben, sintetic, azoic derivat din gudron de carbune. A fost interzisa in Austria si Norvegia din cauza efectelor secundare pe care le produce. Printre cele severe se numara crize de astm, eruptii cutanate, mutatii ADN, tumori tiroidiene si hiperactivitate sau deficit de atentie.

Alte afectiuni la care consumul de tartrazina te expune sunt atacuri de anxietate, rinita, mancarimi, slabiciune generalizata, migrene, depresie, palpitatii, probleme de somn.

Tartrazina se poate gasi in compozitia mustarului, marmeladei, jeleurilor, martipanului si a sucurilor acidulate.

cereale cu aditivi alimentari

Galben Sunset

De asemenea, un colorant sintetic azoic derivat din gudron de carbune, folosit in mancaruri supuse proceselor de fermentatie ce necesita preparare termica. Acesta poate determina congestie nazala si rinita, alergii, tumori renale, defecte cromozomiale, hiperactivitate, dureri abdominale, greata si varsaturi, scadere in greutate. Fiind un derivat azoic, poate produce fenomene de intoleranta la persoanele sensibile la salicilati, clasa din care face parte aspirina.

Acest colorant este folosit in compozitia inghetatei, sucurilor, bomboanelor, medicamentelor, conservelor de peste si a prafurilor de budinca.

Si acest colorant a fost interzis in Norvegia.

 

Rosu Alura

Folosit pentru colorarea dulciurilor si a sucurilor, acest colorant azoic este legat de aparitia hiperactivitatii la copii si de eruptii cutanate la adulti, in special la persoanele alergice la aspirina. 

A fost interzis in Franta, Germania, Belgia, Austria, Norvegia si Suedia.

Eritrozina (E127)

Este un colorant alimentar folosit pentru realizarea nuantei cireselor, ce poate fi gasit in conservele de fructe, pate de somon, dulciuri, produse de patiserie, snack foods, ciocolata, masline umplute sau diverse tipuri de carne. Prin procesarea termica se degradeaza partial, eliberand iod, motiv pentru care se considera ca ar putea determina aparitia hipertiroidismului
 prajitura curcubeu

In 1990 s-a demonstrat legatura intre acest compus si aparitia de tumori tiroidiene la soareci de laborator. In plus, a fost legata de accentuarea fotosensibilitatii si a hiperactivitatii.

Ce spun studiile?

Majoritatea studiilor sunt realizate pe animale de laborator, insa, in ceea ce priveste deficitul de atentie si hiperactivitatea, majoritatea parintilor au putut observa efectul negativ pe care aceste substante le au asupra copiilor lor.

In 2007, Agentia de Standardizare Britanica a condus un studiu in care copii de 3, 8 si respectiv 9 ani consumau sucuri cu adaos de coloranti sintetici, fiind comparati cu copii de aceleasi varste care consumau sucuri fara aditivi. Rezultatele au aratat ca substantele folosite ca si coloranti au accentuat comportamentul hiperactiv al copiilor care le-au consumat.

Putem elimina colorantii din alimentatie?

Din pacate, nu putem elimina toate produsele care contin coloranti alimentari. In primul rand din cauza faptului ca aceste substante pot fi utilizate si pe fructe si legume, pentru a le accentua culorile si a le face mai apetisante.

Pe de alta parte, colorantii alimentari pot fi intalniti si in medicamente. Spre exemplu, au existat cazuri de eruptii cutanate aparute in urma schimbarii tabletelor de enalapril. Cele care contin 5mg substanta activa nu contin coloranti, in timp ce pastilele cu 10 si 20mg au in compozitia lor agenti de colorare. Eruptiile s-au rezolvat de la sine dupa revenirea la tabletele de 5mg.

rosie injectata cu colorant

Nu trebuie sa intri in panica

Bineinteles, dozele de coloranti sintetici pe care un produs le poate contine sunt minime, si nu pot determina efecte adverse majore. Insa, in momentul de fata, o mare parte dintre produsele procesate le contin, asadar aportul de coloranti alimentari este mult mai mare decat banuiesti. De asemenea, unele dintre aceste substante au capacitatea de a se acumula in organism.

Sfatul nostru: verifica intotdeauna ingredientele alimentelor pe care le cumperi, si evita-le pe cele care contin coloranti sintetici, sau macar limiteaza consumul acestora. Daci ai copii, limiteaza-le consumul de dulciuri si sucuri "prea frumos colorate pentru a fi adevarate".
Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.