Lipsa de calciu si efectele ei asupra organismului

Lipsa de calciu si efectele ei asupra organismului

Viorica Ghinea, redactor

Cunoscuta sub cuvantul de hipocalcemie in lumea medicala, lipsa de calciu reprezinta scaderea sub limita normala a acestei substante minerale din organism. Hipocalcemiile minore nu produc probleme mari in organism, insa cu timpul te poti confrunta cu anumite simptome neplacute, care sa te afecteze pe mai multe planuri.

Afla care sunt cele mai comune simptome resimtite in perioadele cand ai deficit de calciu!

efecte lipsa de calciu

Efecte fizice cauzate de lipsa de calciu din organism

Calciul este important pentru functionarea optima a organismului, fiind implicat in mai multe procese esentiale. Daca ai o lipsa de calciu, te poti confrunta cu contractii musculare spontane, senzatie de amorteala la nivelul membrelor, furnicaturi simtite in degetele de la maini si de la picioare.

Avand in vedere ca acest mineral pretios pentru organism are grija de sistemul cardiovascular si asigura un ritm normal inimii, vei resimti si aici cateva simptome legate de presiunea sangelui.

Si pielea ta va avea de suferit in acest caz. O vei simti uscata, sensibila la atingere, iar unghiile si parul vor da semne de degradare. Poti avea usoare sangerari gingivale si chiar sa observi vase de sange sparte pe picioare sau la nivelul fetei.

Aceste simptome nu se manifesta la fel la fiecare persoana si difera mult si de gravitatea carentei. Spre exemplu, pe termen lung lipsa de calciu poate duce la rahitism in cazul copiilor si la osteoporoza in cazul adultilor, in special la femei.

Ce efecte are carenta de calciu la nivel psihologic?

Lipsa de calciu iti poate afecta, de asemenea, si comportamentul. Unele dintre efectele neplacute ale acestui tip de carenta sunt somnolenta, depresia, anxietatea si irascibilitate. Si lipsa poftei de mancare, stresul si insomnia pot fi simtite in perioadele in care te confrunti cu o scadere a calciului din organism.

efecte cauzate de lipsa de calciu

Simptome neurologice determinate de valorile scazute ale calciului

Dupa cum ai observat, calciul nu are legatura numai cu sanatatea oaselor, ci si cu alte functii ale organismului nostru, printre care se numara si activitatea creierului. Scaderea capacitatii de concentrare si usoarele pierderi de memorie pot fi un semnal al organismului, care iti transmite ca ceva nu functioneaza optim in interior. Pe termen lung pot sa apara si alte tulburari neurologice, cum ar fi tremuraturile.

Mai multe studii au demonstrat ca lipsa de calciu este cea mai intalnita tulburare minerala a corpului. In concluzie, pentru o sanatate de fier, ai grija ca acest mineral sa fie prezent zilnic in alimentatia ta, fara a face excese insa, pentru ca poti cadea in cealalta extrema.
Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.