Plantele aromatice - beneficiile asupra sanatatii

Plantele aromatice - beneficiile asupra sanatatii

Masha Florea

Daca ai balcon sau curte, sau macar o jardiniera la geam, alege sa iti cultivi propriile plante aromatice acasa. Vei economisi bani si vei adauga sanatate si aroma in mancarurile tale preferate. Este recomandat sa folosesti plantele aromatice atunci cand sunt proaspete, deoarece ele isi pierd o parte din proprietati in 30 de minute de cand au fost culese. Citeste mai departe pentru a afla care sunt beneficiile pe care plantele aromatice ti le pot aduce:

oregano patrunjel rozmarin cimbru busuioc

Cimbrul

Cimbrul este de un real ajutor in ceea ce priveste digestia. El ajuta procesul de digestie al mancarurilor lipidice, dar relaxeaza si musculatura respiratorile in acelasi timp. In plus, este bogat in crom, un element care este necesar in transformarea carbohidratilor in glucoza.


Alte beneficii ale cimbrului se refera la proprietatile sale antiseptice si antifungice. El contine Thymol, un compus folosit si in cazul apei de gura Listerine, pentru a-i oferi cunoscutele proprietati antiseptice cu care se lauda.
Foloseste cimbrul si pentru capacitatea sa de a lupta impotriva efectelor produse de radicalii liberi de oxigen, el fiind pe locul doi intre plantele aromatice la acest capitol. Pe locul 1 se afla salvia. In plus, acesta este o sursa de vitamina A si C, dar si de fier si fibre alimentare.

Oregano

Si oregano se gaseste pe lista condimentelor ce detin compusi care ajuta la preventia instalarii bolii si sustin starea de sanatate. Este o planta ce nu contine colesterol dar care il poate tine sub control, reprezentand o sursa excelenta de fibre alimentare - daca ai putea manca 100 grame de oregano pe zi, ai primi 107% din doza zilnica recomandata de fibre.

oregano

Ca si cimbrul, contine Thymol care este responsabil pentru proprietatile antibacteriene si antifungice. In plus, acesta contine elemente ce stimuleaza productia de bila ajutand digestia, si are proprietati antispasmodice, expectorante si tonice.

Fiind bogat in minerale precum potasiul, calciul, magneziul si fierul, oregano poate ajuta in cazul controlului ritmului cardiac si tensiunii arteriale si sanatatii sistemului osos. El are si proprietati antioxidante datorita cuprului folosit de organism pentru a crea o enzima ce lupta cu radicalii liberi.

Busuiocul

Si busuiocul este o planta ce sare in ajutorul sistemului digestiv prin intermediul proprietatile sale de stimulare a glandelor, de purificare, de crestere a tonusului si de scadere a nivelului colesterolului. De asemenea, el imbunatateste circulatia sangvina, regleaza tensiunea arteriala si stimuleaza sistemul imunitar.
Acesta contine substante flavonoide cu proprietati antioxidante, vitamina A, C si complexul B, dar si minerale, precum magneziu. Un alt beneficiu al busuiocului se refera la posibilitatea acestuia de a scadea glicemia la pacientii diabetici dar si proprietatile sale antiinflamatoare. De asemenea, busuiocul prezinta efect calmant si ajuta la detoxifierea hepatica dupa o noapte de petrecere.

Rozmarin

Aceasta planta contine compusi precum acidul carnosic, cunoscuti pentru actiunea lor impotriva celulelor canceroase. In plus, s-a observat ca rozmarinul are capacitatea de a reduce nivelul glicemiei.
Un efect benefic asupra ochiului este reprezentat de scaderea stresului oxidativ la nivelul retinei. Studiul prin care s-a ajuns la aceasta concluzie a fost facut pe animale de laborator si duce catre ideea ca aceasta planta poate preveni degenerescenta maculara.

Poti consuma rozmarin si pentru efectele sale benefice asupra creierului. Cercetatorii de la Centrul de Nutritie din Marea Britamie au observat ca persoanele care consuma rozmarin in cantitati mai mari prezinta o viteza si o precizie mai mare a performantelor cognitive.

rozmarin

Menta

Stiai ca doar 2 linguri de menta iti ofera mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina A? In plus, aceasta amelioreaza respiratia neplacuta, greata, durerile de cap, astmul, cosurile si previne aparitia cariillor dentare. Menta contine si uleiuri esentiale responsabile pentru un efect pozitiv asupra performantelor fizice, frecventei respiratorii si tensiunii arteriale.

menta

Daca suferi de sindromul colonului iritabil, este necesar sa stii ca menta ajuta la ameliorarea durerii prin activarea unui receptor care se gaseste la nivelul colonului. Aceasta scade durerea, mai ales pe cea determinata de consumul de chili si mustar.

Patrunjelul

Folosit des in bucataria romaneasca, patrunjelul este bogat in vitaminele A, B, C si K, dar si in fier, calciu, acid folic si potasiu. El este capabil sa stimuleze apetitul si sistemul digestiv, avand in acelasi timp proprietati anti-flatulenta, antispasmodice si diuretice. In plus, consumul de patrunjel scade riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. De asemenea, continand apigenina, acesta are capacitatea de a inhiba formarea de vase de sange noi in cazul aparitiei tumorilor. Acest lucru se traduce prin scaderea incidentei cancerelor la persoanele expuse la aceasta substanta, comparativ cu persoanele care nu sunt expuse.

In concluzie, pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale plantelor aromatice asupra sanatatii, renunta sa le mai cumperi din magazine in varianta lor uscata sau proaspata ambalata, ci opteaza pentru cultivarea lor in propria jardiniera.
Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Testul care îți ghicește vârsta în funcție de plantele preferate
Incepe quiz
Testul care îți ghicește vârsta în funcție de plantele preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (30 vizite)