Bolile cu transmitere sexuala - simptome, diagnostic si tratament

Bolile cu transmitere sexuala - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

BTS este denumirea prescurtata pentru boli cu transmitere sexuala. Aceste afectiuni reprezinta o importanta problema de sanatate publica, atat prin repercursiunile asupra individului in sine, cat si asupra societatii. BTS este un termen generic aplicat pentru o serie de boli infectioase care se transmit, in special pe cale sexuala, vaginal, anal si oral.

In momentul de fata incidenta bolilor cu transmitere sexuala se mentine ridicata, in ciuda progreselor realizate de medicina moderna in diagnosticarea, tratarea si vindecare majoritatii acestor boli. Prevenirea BTS se poate realiza usor, mijloacele de protectie fiind astazi disponibile atat in magazine cat si in farmacii. Acestea sunt eficiente in prevenirea contracararii BTS, insa singura cale 100% sigura este abstinenta.

Cauzele BTS-urilor

In marea majoritate a cazurilor agentii patogeni patrund in organism prin membranele mucoase - suprafetele umede si calde ale vaginului, uretrei, anusului si cavitatii bucale. Totusi, in unele cazuri contactul cu pielea infectata poate fi suficient pentru achizitionarea infectiei. In plus, orice taietura sau leziune faciliteaza patrunderea in circuitul sangvin a agentilor patogeni.

Unele dintre cele mai cunoscute si frecvente BTS sunt:

- chlamidia;
herpesul genital ;
- gonoreea;
hepatita B ;
- SIDA (cauzata de 
infectia HIV );
virusul papiloma uman  (HPV);
- sifilis
;
- trichomoniaza (infectia cu parazitul Trichomonas).

Datorita particularitatilor anatomice, infectiile genitale sunt mai frecvente in cazul femeilor dacat in cel al barbatilor. In mod normal, pH-ul acid al vaginului impiedica proliferarea bacteriilor si actioneaza ca o importanta bariera in calea raspandirii infectiilor. Cel mai frecvent aceste mecanisme de aparare sunt depasite in perioadele de stres marcat, de raceli, gripe, cand organismul este imunodeprimat sau incearca sa faca fata altor infectii, dupa administrarea prelungita de antibiotice cu spectru larg sau in timpul sarcinii.

Simptomele care apar in cazul BTS

Specialistii recomanda tuturor femeilor care observa scurgeri neobisnuite ca aspect, culoare sau miros, orice fel de durere cu localizare in zona genitala, sa se prezinte cat mai repede la medicul ginecolog.

Iata cateva dintre semnele si simptomele BTS care ar trebui sa alerteze bolnava:

- mancarimi in zona vaginala si scurgeri din vagin;
- dureri in timpul raportului sexual, in timpul urinarii sau in zona pelvina;
- dureri in gat la persoanele care fac sex oral;
- dureri in zona anusului la persoanele care fac sex anal;
- leziune rosiatica, papule sau vezicule in zona genitala;
negi  moi, de culoarea pielii, in zona organelor genitale.

BTS

Diagnosticul si tratamentul unei BTS

Recunoasterea din timp a simptomelor unei BTS, urmata de prezentarea la medic, reduce riscul de imbolnavire al altor oameni si limiteaza aparitia unor sechele. Unele persoane ce sufera de o boala cu transmitere sexuala, raman pentru mult timp asimptomatice, insa evaluarea corecta a riscului la care au fost expusi, poate orienta diagnosticul pe o directie corecta.

In particular, bolile cu transmitere sexuala produc adesea la femei o afectiune serioasa numita boala inflamatorie pelvina (BIP). BIP poate cauza tesut cicatriceal care blocheaza trompele uterine ducand la sarcina ectopica, abcese pelviene sau durere pelvina cronica.

Tratamentul BTS cauzate de bacterii, protozoare sau alte organisme mici se face, de regula, cu antibiotice. Infectiile virale, desi pot fi tratate, ele pot recidiva sau pot aparea recaderi. Printre acestea se numara: herpesul genital, virusul papiloma uman (HPV), care cauzeaza negi si virusul imunodeficientei umane (HIV), care produce SIDA. Tratamentul in aceste cazuri este unul simptomatic, de ameliorare a manifestarilor si reducere a progresiei bolii.

Majoritatea BTS pot fi tratate prin prezentarea cat mai rapida la medicul specialist care poate pune diagnosticul de BTS si recomanda un tratament adecvat. Altele, cum ar fi HIV sau sifilis pot determina prin complicatii, moarte. Dintre toate bolile cu transmitere sexuala (24 cunoscute), hepatita B si virusul papiloma uman (HPV) sunt singurele pentru care exista in prezent vaccin. Din aceasta cauza, atat tarile dezvoltate cat si cele in curs de dezvoltare, fac eforturi sustinute pentru eliminarea sau limitarea acestor afectiuni.

Mecanismele de prevenire ale BTS

Desi astazi dispunem de o serie de mijloace performante pentru investigare, diagnostic si tratament, principalul rol in limitarea raspandirii BTS, il joaca preventia. Dintre toate metodele contraceptive, singura care impiedica transmiterea pe cale sexuala a bolilor, este prezervativul. Utilizat corect, in orice ocazie, acesta va poate scuti de multe probleme aparute ulterior.

Iata cateva dintre metodele utile in preventia BTS:

- limitarea numarului de parteneri sexuali;
- practicarea monogamiei (relatii sexuale cu o singura persoana);
- nu intretineti relatii sexuale cu cineva suspect de BTS (leziuni, ulceratii, negi la nivelul organelor genitale);
- faceti sex protejat (prezervativ);
- vaccinare impotriva hepatitei B si HPV;
- aflati cat mai multe despre BTS, cu cat stiti mai multe, cu atat va puteti proteja mai bine.

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.3 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.