Ce inseamna cand ai dureri de sani sau iti simti sanii umflati

Ce inseamna cand ai dureri de sani sau iti simti sanii umflati

Ioana Dinu

Durerile de sani sunt absolut normale. Insa ele inseamna intotdeauna ceva mai mult decat o senzatie neplacuta, asa ca nu ar trebui sa le ignori niciodata. Randurile de mai jos iti vor explica in detaliu ce inseamna cand ai dureri de sani sau iti simti sanii umflati, cate tipuri de dureri exista si, cel mai important, cand este si cand nu este cazul sa te ingrijoreze aceste dureri.

Ce inseamna durerea de sani

In primul rand, trebuie sa stii ca durerii de sani i se mai spune si mastodinie, ca sa nu te sperii cand intalnesti termenul. Apoi, afla ca mastodiniile se clasifica in: repetate (sau ciclice), nerepetate si consistente. Fiecare apare caracteristici proprii si inseamna lucruri diferite.

 femeie cu durere de sani 

Durerea ciclica de sani este aceea care vine la pachet cu menstruatia si umflarea sanilor. Trebuie sa te fi obisnuit cu ea pana acum: cand te dor ambii sani, in special in partea de sus si, brusc, sunt mai mari, dar nu neaparat intr-o maniera placuta. Aceasta durere nu doar ca este normala, dar nici nu se extinde de obicei la nivelul subratului sau bratului, ba chiar se poate pierde din prima sau a doua zi a menstruatiei. Aceasta durere nu mai pune stapanire pe pieptul tau odata cu sarcina sau menopauza.

Durerea nerepetata (aciclica) poate sa apara in orice perioada a lunii, sa se manifeste la unul sau ambii sani si sa provina de la glandele mamare sau de la muschii din apropierea pieptului. Cele mai multe din aceste dureri nu sunt insotite si de umflarea sanilor, dar se manifesta ca o usturime, la unele femei mai slaba, la alte femei mai acuta. De cele mai multe ori, acestea neplaceri fac parte din procesul de schimbare a organismului tau, proces care anunta instalarea menopauzei. Daca ai peste 40 de ani, atunci durerea nerepetata nu este o cauza de ingrijorare.

Momentul in care ar trebui sa te ingrijorezi si sa mergi la un medic in privinta durerilor aciclice este a cincea zi de menstruatie. Daca durerile au inceput inainte sa iti vina ciclul si continua si aproape de terminarea lui, fiind o durere pe care nu o ai in mod normal in fiecare luna, este obligatoriu sa mergi la medic. Riscul de cancer mamar nu este foarte mare, dar exista, asa ca trebuie sa afli ce se intampla cu sanii tai.

Durerea consistenta este cea mai neplacuta durere de sani. Aici, nici nu mai conteaza maniera in care se manifesta, pentru ca, daca te dor sanii timp de mai mult de doua saptamani, este vital sa mergi la un control.

Mai exista si durerea extra-mamara, care se simte la nivelul sanilor, dar are alte cauze. Daca ai o intindere la un muschi, de exemplu, te poti confrunta cu asa ceva.

Cauzele sanilor umflati si durerosi

Fiecare durere isi are cauzele sale, asa ca este bine sa stii care sunt toate lucrurile care ar putea sa te procopseasca cu o durere de sani, pentru a-ti intelege mai bine organismul. Cele mai frecvente cauze ale durerii mamare iti sunt prezentate mai jos.

Hormonii, cea mai frecventa cauza

Hormonii sexuali se fac vinovati de durerile tale de piept aproape de fiecare data. Practic, din modificarile hormonale specifice menstruatiei apare durerea ciclica.

Medicamentele

Mastodinia apare in multe cazuri si ca urmare a administrarii unor medicamente, chiar si acelora pentru infertilitate sau contraceptive. Mai mult, medicamentele antidepresive sunt si ele o cauza destul de comuna a acestor senzatii neplacute.

 femeie care se tine cu mana de san 

Sanii mari

Ei bine, aici nu prea ai ce face. Insa, daca ai sanii mari, tine minte ca este normal sa ai dureri de spate sau de gat, nu de sani in sine si ca aceste dureri nu sunt permanente.

Structura sanilor

Durerea de sani aciclica apare deseori din cauza schimbarilor care apar in glandele mamare si care pot duce la aparitia chisturilor. Unele femei au numerosi noduli la nivelul sanilor, numiti fibroadenoame, care pot devenit extrem de durerosi mai ales in anumite perioade ale lunii. Aceste tumori nu sunt neaparat o cauza de cancer, dar trebuie monitorizate.

Cauze anatomice

Exista si dureri aciclice avand ca provenienta factorii anatomici. Este cazul chisturilor, interventiilor chirurgicale, traumatismelor sau altor factor de la nivelul pieptului. Acesta este si motivul pentru care unii specialisti nu recomanda reducerea sanilor pentru eliminarea durerii cauzate de dimensiunea acestora, pentru ca interventia chirurgicala in sine poate sa provoace dureri mamare apoi.

De ce ma dor sanii si sunt tari. Cauze mai putin cunoscute

Stresul

Daca esti tensionata si stresata, durerea de sani se poate intensifica, desi nu se stie cauza exacta a acestei reactii. Cercetatorii incearca acum sa inteleaga legatura dintre sistemul imunitar, emotii si hormoni. Toata lumea are un nivel de stres in viata sa, dar tine cont ca prea mult iti poate afecta sanatatea.

Anumite sutiene

Daca porti sutien, este important sa alegi unul confortabil, deoarece unul prea stramt iti poate irita pielea si poate provoca durere. Cele mai periculoase sutiene sunt cele cu sarma, deoarece afecteaza circulatia limfei si pot provoca alte probleme. Poti scoate firele de la sutien si vei preveni complicatiile.

Nu poti sa identifici intotdeauna cauza durerilor de sani, mai ales ca sunt numerosi factori care o pot provoca. Printre acestia, se numara: refluxul gastric, alcoolismul care afecteaza ficatul, angina pectorala, anxietatea, depresia, zona zoster, consumul excesiv de cafea, ulcerul, pericardita, embolismul pulmonar, fracturarea coastei, anemia.

Durerile de sani si menopauza

Fluctuatiile de estrogen si progestogen care apar la menopauza pot provoca dureri de sani, insa dupa ce au trecut 12 luni fara menstruatie, disconfortul ar trebui sa dispara.

Menopauza este un proces gradual, care se desfasoara, de obicei, intre 4 si 12 ani. Aceasta perioada poarta, de fapt, numele de perimenopauza, cand vei observa ca menstruatiile devin neregulate, si apare, de obicei, in jurul varstei de 40 de ani.

Durerea de sani care apare la perimenopauza difera de ce ai simtit pana atunci. Astfel, daca in timpul menstruatiei, durerea este surda si se simte in ambele sani, dupa varsta de 40 de ani, vei simti o senzatie de arsura. Totusi, nu toate femeile simt la fel disconfortul de la nivelul sanilor.
Hormonii care provoaca durere generala a sanilor la perimenopauza pot provoca si zone sensibile in tesutul lor. Alte simptome ce apar sunt:

- bufeurile;
- menstruatiile neregulate;
- transpiratiile nocturne;
- uscaciunea vaginala;
- pierderea libidoului;
- insomnii;
- schimbari de comportament.

femeie suparata

Daca simti ca durerea de sani nu este cauzata de perimenopauza, mergi la medic, mai ales daca te confrunti cu:

- scurgeri galbene, transparente sau cu sange, din mamelon;
- marirea unui san;
- inrosirea sanului;
- schimbarea aspectului sanilor;
- febra;
- dureri in piept.

Aceste simptome pot semnala boli mai grave, asa ca specialistul iti va spune exact ce trebuie sa faci mai departe.

Ce trebuie sa faci daca te dor sanii

Sunt numeroase teste pe care le poti face, daca ai dureri de sani. Primul pas pe care il va face ginecologul va fi sa iti palpeze sanii si sa se asigure ca nu exista noduli sau umflaturi. Este posibil sa iti palpeze abdomenul si sa iti asculte inima si plamanii, pentru a se asigura ca durerea nu provine din alte zone. Daca nu apare nimic neobisnuit la acest examen, s-ar putea sa nu mai ai nevoie de alte investigatii, potrivit mayoclinic.org.

Daca va gasi un nodul sau o masa neobisnuita pe san, iti va recomanda o ecografie mamara. Daca ai peste 40 de ani, va fi nevoie sa faci si o mamografie. Daca apar chisturi sau alte tumori la aceste analize, va fi nevoie sa faci o biopsie.

Tratamentul durerilor de sani

De cele mai multe ori, durerile de sani trec de la sane, fara tratament. Totusi, medicul iti poate recomanda sa elimini factorii declansatori ai durerii sau sa iei anti-inflamatoare. Daca iei anticonceptionale, poti renunta la ele o perioada, pana cand scapi de disconfort. Nu apela, insa, la aceasta metoda, pana nu vorbesti cu medicul tau.

Remedii naturiste pentru durerile de sani

Vitaminele si suplimentele alimentare te pot ajuta sa calmezi durerea de sani. Numeroase studii au aratat faptul ca vitamina E poate ameliora disconfortul.

Daca durerea este foarte puternica, pune o mana de gheata intr-un prosop si aplica pe fiecare san, timp de 10 minute. Acest remediu ar trebui sa reduca umflaturile si durerile.

Consumul ridicat de soia te poate ajuta, de asemenea, sa scapi de durerea de sani, datorita unei substante care influenteaza fluctuatiile hormonale. La el de bune sunt si fibrele! Un studiu recent a aratat faptul ca o dieta bogata in fibre stimuleaza productia de estrogen si calmeaza inflamarea sanilor.

Este important sa consumi cat mai putine grasimi si sa alegi surse precum avocado sau peste.

Dupa cum vezi, sanii te pot durea din mai multe cauze si in multe feluri, dar durerile constante nu sunt de joaca si cer un consult de specialitate. Insa, pentru a reduce durerea de sani pana te consulta un doctor, poti incerca sa nu porti sutiene sau haine care sa te stranga, pentru ca iti vor intensifica durerile (alege un sutien sport), renunta sau redu cafeina (ciocolata, cola, cafeaua, ceaiul negru), sau unge-te cu un gel antiinflamator.

Asadar, nu ignora semnele detaliate mai sus. Pana la urma, cei mai frumosi sani sunt intotdeauna sanii sanatosi.

Articolul urmator
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr
Ce parere au barbatii despre sanii tai?
Incepe quiz
Ce parere au barbatii despre sanii tai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (66)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.