Cum să ai o igienă intimă corectă: nu mai face aceste greșeli!

Cum să ai o igienă intimă corectă: nu mai face aceste greșeli!

Redactor Alexa Galgau

Deși multe femei fac tot posibilul să mențină o igienă riguroasă a zonei intime, eforturile lor sunt de multe ori mai degrabă dăunătoare și pot conduce la instalarea infecțiilor vaginale. Acest lucru se întâmplă din cauza unor obiceiuri care nu sunt deloc sănătoase, precum folosirea a nenumărate cosmetice sau epilarea completă.

Există mai multe greșeli frecvente pe care femeile le fac și pe care trebuie să le eviți dacă vrei să ai o igienă intimă corectă.

Igiena intimă corectă: 7 greșeli de evitat

1. Spălaturi vaginale

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac femeile când vine vorba despre igiena intimă sunt spălăturile vaginale. Din cauza concepției conform căreia vaginul este „murdar” și trebuie curățat cât mai des, femeile care fac des spălături vaginale cu diverse ceaiuri sau produse speciale de pe piață ajung să își afecteze flora vaginală.

Vaginul are un pH natural, pe care îl poți dezechilibra dacă îți faci des spălături vaginale. Acestea trebuie făcute doar dacă sunt recomandate de medicul ginecolog, exact pe perioada prescrisă. Altfel, vaginul are propriul lui sistem de curățare, care funcționează suficient de bine pentru a nu fi nevoie de astfel de spălături.

2. Produse parfumate pentru igiena intimă

Este o idee total greșită cea conform căreia zona intimă a femeii trebuie să miroasă ca un buchet de trandafiri și orice altceva va pune bărbații pe fugă! Atâta vreme cât ai o igienă intimă corectă (nu exagerată), mirosul natural al vaginului sănătos poate că nu îți place ție neapărat, dar este foarte îmbietor pentru reprezentanții sexului tare, pentru că așa au fost construiți oamenii.

Există pe piață foarte multe produse pentru igienă intimă cu tot felul de parfumuri, menite să te facă să miroși „minunat”, dar care în același timp îți pun în pericol sănătatea vaginală, din cauza numeroaselor substanțe chimice pe care le conțin. Acestea pot dezechilibra flora vaginală și pot conduce la infecții și inflamații severe. Așadar, renunță la deodorante, șervețele intime parfumate, creme speciale și săpunuri frumos mirositoare. Dacă ajungi să ai o infecție, abia atunci vaginul tău va avea un miros foarte neplăcut!

3. Epilarea completă a părului din zona intimă

Părul pubian are un rol foarte important în protejarea vaginului de diferite bacterii și infecții, altfel nu ar fi fost acolo. Experții au opinii împărțite la acest capitol: unii spun că părul trebuie lăsat natural, dar să fie menținut curat, desigur, alții spun că el trebuie tăiat și scurtat pentru a menține o igienă corectă. Problema adevărată este atunci când femeia alege să îl elimine complet, din motive estetice care mai târziu ar putea să o coste destul de scump, pentru că lipsa părului crește considerabil riscul de a face infecții.

Varianta optimă ar fi menținerea părului scurt. Astfel, vei transpira mai puțin în zona intimă și vei reduce riscul dezvoltării bacteriilor. Desigur, te poți epila sau rade pe linia bikiniului, însă este important să nu elimini absolut tot părul, chiar dacă nu te încântă ideea.

4. Igiena precară în timpul menstruației

Igiena corectă în timpul menstruației este esențială dacă vrei să previi infecțiile vaginale, iar acest lucru este cu atât mai important pe timpul verii, când transpiri, pentru că mediul umed este cel în care bacteriile se dezvoltă cel mai bine. Multe femei nu schimbă destul de des absorbantele sau tampoanele, favorizând astfel înmulțirea bacteriilor și crearea unui miros neplăcut. Absorbantele ar trebui schimbate o dată la patru ore sau mai des pe timpul verii, mai ales dacă ai o menstruație abundentă, iar tampoanele, o dată la două ore.

Un alt aspect important este schimbarea tampoanelor după scaun, deoarece sfoara tamponului se poate contamina cu ușurință cu materii fecale. Așadar, cel mai indicat ar fi să scoți tamponul înainte de a folosi toaleta, apoi să te speli foarte bine pe mâini și să introduci alt tampon. Astfel, vei ține la distanță atât infecțiile vaginale, cât și pe cele urinare.

5. Lenjerie din materiale sintetice

Orice medic ginecolog îți va spune că una dintre regulile esențiale ale unei igiene intime corecte este folosirea lenjeriei din bumbac, chiar dacă aceasta nu este la fel de sexi precum cea din materiale sintetice. Bumbacul permite pielii să respire și absoarbe transpirația, evitându-se astfel menținerea umezelii în zona intimă. Ciupercile adoră și ele un mediu umed, motiv pentru care multe femei se aleg cu candidoză tocmai din cauza lenjeriei din materiale sintetice. Totodată, dacă este vară și transpiri foarte mult, uneori este bine să schimbi lenjeria chiar și de două ori pe zi. Noaptea, cel mai sănătos este să dormi dezbrăcată - dormitul în pielea goală are foarte multe beneficii în afară de faptul că permite pielii să respire.

Lenjeria din bumbac poate să fie și ea „periculoasă”, în cazul în care porți chiloți de tip tanga. Aceștia conduc adesea la infecții vaginale și urinare, din cauza faptului că facilitează transportul bacteriilor de la nivelul anusului până la vagin.

6. Haine foarte strâmte

Cele mai multe dintre noi purtăm blugi skinny în fiecare zi și preferăm hainele strâmte, chiar dacă trebuie să suportăm temperaturi foarte mari. Din păcate, pantalonii strâmți, mai ales dacă sunt din materiale sintetice, contribuie la menținerea umezelii în zona intimă și nu permit pielii să se aerisească, ceea ce poate să conducă la instalarea infecțiilor vaginale și a candidozelor. Dresurile au și ele acest efect, din cauză că ne fac să transpirăm. Medicii ginecologi ne recomandă să purtăm pantaloni cât mai largi și fuste, mai ales pe timp de vară.

7. Igiena prea riguroasă

În afară de spălăturile vaginale, care sunt un adevărat dezastru pentru sănătatea vaginului, o altă greșeală de igienă este tocmai spălarea mult prea frecventă a zonei intime în exterior, mai ales dacă se folosesc săpunuri și loțiuni, acestea fiind de obicei iritante pentru zona respectivă. Chiar dacă ți se pare primitiv, este suficient să folosești un săpun „blând”, neparfumat, pentru a spăla zona respectivă, dar chiar și simpla clătire cu apă este suficientă, conform specialiștilor.

Urmează aceste sfaturi pentru o igienă intimă corectă și nu te vei mai confrunta prea des cu infecții vaginale sau urinare, care se tratează greu și au simptome foarte neplăcute!

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.