Dureri de ovare: cauze, simptome si tratament

Dureri de ovare: cauze, simptome si tratament

Redactor Alexa Galgau

Am putea spune ca ovarele sunt cea mai de pret comoara a unei femei. Datorita lor devenim mame, insa nu putem spune ca nu ne provoaca si reale suferinte din cand in cand, in special in perioada menstruatiei. Unele femei se confrunta cu dismenoreea dureroasa, care aproape ca le incapaciteaza atunci cand se manifesta. In plus, exista si alte cauze care conduc la dureri in zona abdomenului inferior, simptom la care trebuie sa fii foarte atenta.

Afla mai multe despre durerile de ovare - ce anume le cauzeaza, care sunt simptomele la care trebuie sa fii atenta si ce optiuni de tratament ai!

Dureri de ovare - o problema comuna, cu multe posibile cauze

Rolul ovarelor este unul dublu. In primul rand, ele sunt raspunzatoare pentru producerea hormonilor, inclusiv a estrogenului, care declanseaza menstruatia. Apoi, ele elibereaza lunar un ovul care face posibila fertilizarea.

Durerile de ovare nu sunt o problema rara la femei. Cu cat sunt mai acute, insa, cu atat ele devin mai ingrijoratoare. Este important sa te adresezi medicului pentru orice disconfort la nivelul abdomenului inferior sau al zonei pelvine, deoarece exista destule afectiuni care pot avea acest efect.

Durerea de ovare poate fi acuta sau cronica. Prima apare brusc (de-a lungul catorva minute sau zile) si dispare la fel de repede. Cea cronica incepe de regula mai gradat si dureaza chiar si cateva luni de zile. Durerea se poate manifesta continuu sau in reprize si se poate agrava in timpul anumitor activitati, precum efortul fizic sau chiar urinarea. In acelasi timp, nu este exclus sa ai parte de o durere surda, pe care abia sa o remarci. De regula, femeile ajung la medic in momentul cand disconfortul este incapacitant si nu isi pot duce la bun sfarsit activitatile zilnice.

Diagnosticul se poate face printr-o multime de metode, printre care ecografia este una dintre cele mai frecvente.
Iata o lista cu posibile cauze ale durerilor de ovare!

Chisturi ovariene

Chisturile sunt mici "saculeti" plini de lichid, care se pot forma pe suprafata ovarelor. Ele reprezinta o afectiune comuna in randul femeilor tinere, dar apare adesea si in perioada sarcinii. Chisturile se formeaza in general atunci cand are loc ovulatia , daca ovulul nu este eliberat sau daca membrana care tine ovulul nu este complet dizolvata dupa eliminarea acestuia.

Simptome ale chisturilor ovariene sunt:
- ciclu neregulat;
- durere in timpul actului sexual;
- durere in timpul defecarii;
- greata;
- lipsa poftei de mancare;
- balonare.

Din punctul de vedere al tratamentului, vestea buna este ca exista o sansa mare ca aceste chisturi sa dispara singure. De aceea, daca nu ai simptome severe, probabil medicul ginecolog iti va recomanda sa tii situatia sub observatie si vei fi nevoita sa faci controale regulate. Urmatoarea masura, in cazul in care problema nu dispare, este tratamentul cu anticonceptionale, care previn ovulatia si, implicit, formarea chisturilor ovariene.

Exista cazuri in care este nevoie de operatie (laparoscopie). Procedura este simpla: se face o mica incizie, apoi se introduce printr-un tub o mica camera in abdomen, care il va ajuta pe chirurg sa vada si sa taie chisturile. In cazul chisturilor foarte mari, insa, se apeleaza la o forma de chirurgie mai intruziva, numita laparotomie.

Tumori pe ovare

Tumorile se pot forma in ovare, la fel ca si in orice alta parte a corpului. Ele pot fi cancerioase (maligne) sau noncanceroase (benigne).

Simptomele tumorilor pe ovare sunt:

- balonare sau presiune puternica in zona abdominala;
- nevoia urgenta de a urina;
- indigestia;
- diareea sau constipatia;
- lipsa poftei de mancare;
- crestere sau scadere brusca in greutate.

Exista doua modalitati principale de a detecta cancerul ovarian: prin ecografie si prin analize de sange. Prima metoda este cea mai sigura, insa si cea de-a doua poate fi destul de relevanta, desi nu in toate cazurile. Testul CA-125 cauta in sange o proteina care are un nivel mai ridicat in cazul cancerului ovarian.

Tratamentul pentru acest tip de cancer este acelasi ca pentru toate celelalte tipuri: eliminarea tumorii pe cale chirurgicala urmata de chimioterapie (care distruge celulele canceroase) sau de tratamentul radiatii, insa mult mai rar.

Endometrioza

In fiecare luna, peretele uterului se ingroasa, pregatindu-se sa gazduiasca un fat. Atunci cand ovului nu este fertilizat, membrana care captuseste peretii uterului este eliminata cu ajutorul menstruatiei. La anumite femei, un astfel de tesut se formeaza in mod anormal si in afara uterului, umflandu-se si sangerand in fiecare luna. Pentru ca nu are cum sa fie eliminat, el contribuie la formarea unor cicatrici foarte dureroase.

Simptomele endometriozei sunt:
- durerea puternica la menstruatie;
- durerea in timpul actului sexual;
- menstruatie abundenta;
- infertilitate.

Cea mai comuna si sigura metoda de diagnosticare a endometriozei este laparoscopia, procedura pe care am mentionat-o mai devreme si in cazul chisturilor ovariene.

Tratamentul pentru endometrioza include medicamente antiinflamatoare, anticonceptionale si, in anumite cazuri, interventie chirurgicala. Daca endometrioza este extinsa foarte mult, medicul poate recomanda o histerectomie, care implica scoaterea uterului si, uneori, si a ovarelor si a tuburilor falopiene.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina sau anexita este o infectie a ovarelor, a uterului sau a tuburilor falopiene. Ea este adesea cauzata de boli cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau chlamidia.

Simptome ale bolii inflamatorii pelvine sunt:
- durere in timpul actului sexual;
- febra;
- secretie vaginala neplacut mirositoare;
- menstruatie neregulata;
- diaree;
- greata;
- letargie;
- dificultate in urinare.

Bolile de acest tip se detecteaza prin control medical ginecologic, teste de sange si de urina sau chiar si pe cale chirurgicala, prin laparoscopie. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, pe cale orala sau prin injectii. In cazul in care pacienta are un partener, acesta trebuie neaparat sa urmeze la randul lui tratamentul.

Durerea de ovare nu este ceva neobisnuit, insa, daca se prezinta cu o intensitate anormala sau pe o perioada indelungata, ea necesita o vizita la ginecolog pentru a determina cauzele disconfortului.


Sursa: webmd.com

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.