Principalele cauze care duc la pierderea fertilității

Principalele cauze care duc la pierderea fertilității

Redactor Alexa Galgau

Este perfect normal ca fertilitatea să scadă odată cu vârsta, însă nu același lucru se poate spune și despre situația unei femei în floarea vârstei, care nu reușește să rămână însărcinată în ciuda tuturor eforturilor. Există mai mulți factori care contribuie la instalarea infertilității, printre care stilul de viață, dieta și interacțiunea cu substanțe chimice periculoase.

Află care sunt cauzele cele mai comune care duc la pierderea fertilității, pe care trebuie să le eviți cu orice preț dacă vrei să ai un copil!

Pierderea fertilității: cele mai comune cauze

Obezitatea

Cu cât ai mai multe kilograme peste greutatea sănătoasă, cu atât producția de hormoni este mai afectată, iar funcția ovarelor este diminuată, ceea ce îți scade șansele de a rămâne însărcinată. Un studiu din 2009 arată că fetele care erau obeze la 18 ani aveau un risc mult mai mare de a suferi de sindromul ovarelor polichistice, care generează probleme cu fertilitatea.

O greutate prea scăzută

Nicio extremă nu este bună pentru organism, dovadă fiind că și femeile prea slabe au probleme cu fertilitatea. Atunci când ai un indice de masă corporală prea mic, poate apărea o deficiență a leptinei din corp, hormonul care controlează apetitul și sațietatea. Nivelul scăzut de leptină afectează menstruația și șansele de a rămâne însărcinată. Conform medicilor, măsura cea mai eficientă pe care o pot lua femeile pentru a avea un copil este să se mențină în limitele normale cu greutatea și să facă zilnic mișcare de intensitate moderată.

Substanțe chimice din produsele folosite în casă

Expunerea pe termen lung la diferite substanțe chimice din detergenți, produse de curățenie, insecticide și chiar și din unele produse cosmetice poate să ducă la infertilitate. Este adevărat că nu poți să eviți complet aceste otrăvuri chimice, dar ceea ce poți să faci este să înlocuiești anumite produse de curățare chimice cu unele naturale și să ai grijă la calitatea produselor cosmetice (în special a parfumurilor și a ojei, două produse care pot conține ftalați). Încearcă să reduci cât mai mult expunerea la pesticide, pentru că și acestea pot duce la pierderea fertilității.

Fumatul

Cel mai mare rău pe care ți-l poți face din punctul de vedere al sănătății este să fumezi. Fumatul este responsabil pentru 13% din cazurile de infertilitate raportate anual și, mai mult, datele recente arată că, dacă mama a fumat, și copilul ar putea avea probleme cu fertilitatea mai târziu. De altfel, fumul de țigară afectează funcția endocrină și calitatea ADN-ului, atât la femei, cât și la bărbați. Nici măcar nu este vorba despre fumatul excesiv, ci chiar și fumatul moderat sau cel pasiv poate afecta hormonii și poate duce la pierderea fertilității.

Consumul de alcool

Alcoolul poate să fie un medicament, dar și o otravă, în funcție de cantitatea pe care o consumi. În vreme ce un pahar cu vin pe zi poate să fie chiar sănătos, depășirea acestei cantități poate să afecteze grav funcția ovarelor. Într-un studiu realizat pe parcursul a 18 ani pe 7 000 de femei, s-a constatat că acelea care consumau regulat cantități mari de alcool au fost cele care au apelat la tratamente de fertilitate mai târziu. Ca să fii sigură, este indicat să reduci cât mai mult consumul de alcool și să renunți de tot la acesta cu o perioadă înainte de sarcină, cât și pe parcursul acesteia.

Efortul fizic foarte intens

Deși efortul fizic moderat, de 3-5 ori pe săptămână, te poate ajuta să rămâi însărcinată, nu același lucru se poate spune și despre efortul fizic intens, care se pare că provoacă pierderea fertilității. Nu este o problemă cu care se confruntă doar atletele, ci și femeile care fac mai mult de 5 ore de sport intens pe săptămână. Dacă faci acest lucru și observi dereglări menstruale sau o diminuare a fluxului menstrual, trebuie să discuți cu medicul din timp, mai ales dacă plănuiești să rămâi însărcinată.

Alte cauze care duc la pierderea fertilității:

  • contraceptivele injectabile;

  • alăptatul (infertilitate temporară);

  • boli ale tiroidei;

  • consumul excesiv de cofeină;

  • boli ale ovarelor;

  • anumite alimente;

  • boli cu transmitere sexuală netratate la timp (Chlamydia este boala care adesea duce la infertilitate și nu prezintă simptome);

  • stres.

Dacă vrei să ai copii, trebuie să încerci să elimini cât mai mulți din acești factori care duc la pierderea fertilității. Cea mai sigură metodă este de a avea un stil de viață sănătos și activ, iar restul vine de la sine, dacă nu suferi de alte afecțiuni!

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.