Raceala la ovare: cauze, simptome, tratament

Raceala la ovare: cauze, simptome, tratament

Redactor Alexa Galgau

Anexita sau raceala la ovare, dupa cum este denumita in popor, este o afectiune serioasa, cu care se confrunta foarte multe femei. Simptomele anexitei sunt cat se poate de neplacute si, in lipsa unui tratament corespunzator, consecintele acestei boli pot fi foarte grave, conducand chiar la infertilitate.

Cauzele racelii la ovare

Ceea ce in popor se numeste "raceala la ovare" este de fapt o inflamatie a organelor genitale feminine, care are la baza mai multe cauze. In afara de ovare, anexita afecteaza uterul si tuburile falopiene (prin care ovulele intra in contact cu sperma).

 Anexita apare atunci cand ajung bacterii din vagin in organele reproducatoare ale femeii. Multe tipuri de microorganisme pot provoca inflamatii, insa cel mai adesea raceala la ovare este asociata cu doua dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala (BTS): gonoreea si chlamydia. Femeile care au mai suferit un episod de anexita in trecut sunt mai expuse riscului de a face din nou aceasta boala, deoarece exista posibilitatea ca organele sexuale sa fi fost deja afectate de episodul initial.  

 Femeile active sexual si cele insarcinate sunt cele mai predispuse la boala inflamatorie pelvina, la fel ca si cele cu varsta sub 25 de ani. Riscul la fetele tinere este mai mare, deoarece cervixul acestora nu este inca format complet, ceea ce le expune mai mult la bolile cu transmitere sexuala care cauzeaza anexita. 

 Cu cat o femeie are mai mult parteneri sexuali, cu atat creste riscul de a suferi de o boala inflamatorie a acestei zone. De asemenea, un risc crescut prezinta si femeile care si-au pus de curand sterilet, insa aparitia bolii poate fi prevenita cu usurinta, daca se fac teste si sunt tratate afectiunile inainte de a introduce dispozitivul intrauterin. 

Care sunt simptomele racelii la ovare?

 Anexita are simptome care variaza de la slabe, foarte greu de detectat, la puternice si extrem de neplacute. De exemplu, daca o cauza a aparitiei este chlamydia, atunci simptomele pot fi foarte greu de observat, chiar si cand boala a evoluat si a avariat sistemul reproducator al femeii. Chlamydia poate cauza si inflamatii ale tuburilor falopiene, fara sa se manifeste in vreun fel. Din aceasta cauza se intampla adesea ca anexita sa treaca neobservata de catre cea care sufera, dar si de catre medici.  

Cel mai comun simptom al bolii inflamatorii pelvine este durerea in zona inferioara a abdomenului. Alte simptome pot include: sangerari anormale (intre menstruatii sau dupa actul sexual), dureri in timpul actului sexual, febra, secretie vaginala anormala si dureri in zona lombara.

 Complicatiile unei anexite netratate pot fi foarte grave si te pot afecta pe viata. Iata care sunt acestea:

- infertilitate, din cauza afectarii tuburilor falopiene.
- un risc crescut de sarcina ectopica (extrauterina), tot din cauza inflamarii tuburilor falopiene.
- dureri acute, mai ales in timpul sexului.
- risc crescut de a suferi complicatii ale sarcinii, precum avortul spontan sau nasterea prematura.  

Tratamentul pentru anexita

 Boala inflamatorie pelvina poate fi tratata cu ajutorul unui tratament cu antibiotice, prescris de medicul specialist. Totusi, ceea ce trebuie sa retii este ca medicamentele nu mai repara zonele deja afectate de anexita. Daca ai vreun simptom mentionat mai sus, este esential sa faci un control la ginecolog. Numai astfel poti preveni avarierea sistemului reproducator. Cu cat amani mai mult vizita la medic, cu atat creste riscul sa devii infertila sau sa ai o sarcina ectopica. 

Din cauza dificultatii in a detecta exact microorganismele raspunzatoate pentru aparitia anexitei si din cauza ca, de regula, sunt mai multe care stau la baza acestei probleme, tratamentul se face cu doua sau mai multe tipuri de antibiotice cu spectru larg. Acestea pot fi administrate oral sau prin injectii. Simptomele pot disparea inainte ca tratamentul sa fie terminat, dar medicatia trebuie luata pana la capat, altfel boala va reveni. Pacienta trebuie sa mai faca un control dupa trei zile de la inceperea tratamentului, pentru ca medicul sa se asigure ca acesta functioneaza.

 Partenerul pacientei trebuie sa fie tratat simultan cu aceasta, pentru a elimina riscul recidivei bolii.  

Anexita sau raceala la ovare, cum se spune in popor, este o boala care poate deveni grava si trebuie luata in serios. Complicatiile pot conduce la inferitilitate sau sarcini ectopice, cosmarul oricarei femei care isi doreste sa isi intemeieze o familie.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.