Totul despre cupa menstruala: care sunt avantajele si cum sa o folosesti

Totul despre cupa menstruala: care sunt avantajele si cum sa o folosesti

Redactor Alexa Galgau

Nicio femeie nu poate sa spuna ca menstruatia este placuta, iar multe ghinioniste au parte de dureri teribile si un ciclu abundent, care face toata aceasta perioada si mai inconfortabila. Probabil ca te-ai consolat cu pretul pe care il platesti pentru a fi femeie si folosesti fie tampoane interne, fi absorbante externe. Ambele variante sunt sigure, dar nu se poate spune ca sunt placute. Ce-ar fi daca ti-am spune ca ai si o a treia optiune la indemana?

Afla totul despre cupa menstruala si de ce ar trebui sa o incerci si tu macar o data, ca sa te convingi ca menstruatia poate fi mai suportabila!

Ce este cupa menstruala

Ce este cupa menstruala

O cupa menstruala este un recipient flexibil pe care femeile si-l pot introduce in vagin pentru a fi colectat sangele menstrual. Poate ca nu ai auzit decat de curand despre aceasta, dar ea exista pe piata de mai bine de 70 de ani. Nu se stie exact de ce este mai putin populara decat tampoanele si absorbantele, avand in vedere ca nu creeaza niciun fel de disconfort si nici nu prea are cum sa conduca la accidente neplacute si sa iti patezi hainele.

Ce avantaje are cupa menstruala

Primul avantaj al cupei menstruale deja a fost mentionat mai sus: este comoda. Apoi, trebuie sa stii ca acest recipient poate fi folosit foarte mult timp, avand un termen de valabilitate de 10 ani! Asadar, chiar daca dai pe ea in jur de 70-100 RON, pretul se amortizeaza rapid. In plus, protejezi si mediul, pentru ca reduci cantitatea de reziduuri pe care le produci. Lasand la o parte acest aspect, numai gandul ca ai putea scapa de grija tamponului probabil ca deja iti surade! 

Spre deosebire de tampoane sau absorbante, care nu ar trebui sa fie purtate peste noapte sau un numar mare de ore, din cauza riscului crescut de a face soc toxic, cupa menstruala poate fi purtata pana la 12 ore, iar riscul de a o umple si a te pata este minim. La inceput, insa, este recomandat sa folosesti si un absorbant, pana te obisnuiesti sa pozitionezi corect cupa. Chiar daca ai o menstruatie abundenta, capacitatea acestui recipient este foarte mare: ar putea sa colecteze tot sangele eliminat la un singur ciclu! 

Confortul este foarte important in aceasta perioada delicata a lunii, iar multe femei afirma ca acest recipient-minune aproape ca nu se simte cand il introduci si nici nu devine mai incomod pe masura ce trec orele. Ea poate fi folosita la inot si in timp ce faci exercitii, insa nu este facuta si pentru a fi folosita in timpul sexului, asa ca atentie la acest aspect.

Cupa menstruala

Cum se foloseste cupa menstruala

Cupa menstruala este facuta din silicon, ceea ce o face foarte flexibila si comoda, pentru ca acest material preia temperatura corpului, iar tu nu il mai simti ca pe un corp strain. La inceput, s-ar putea sa ti se para putin dificil sa nimeresti exact pozitionarea corecta, pentru ca nu este la fel de usor de introdus precum tampoanele interne. In primul rand, este necesar sa iti cunosti corpul foarte bine si sa te simti confortabil sa introduci un astfel de obiect in vagin. 

Desigur, cand o sa cumperi cupa menstruala, vei avea instructiuni detaliate in pachet, dar in principiu sunt cativa pasi simpli de urmat:

1. Te speli pe maini bine (la fel ca si in cazul tampoanelor) inainte de a o introduce. 

2. Indoaie cupa in jumatate sau cum iti este mai comod si introdu-o usor pe orizontala, catre spate (catre noada). Trebuie sa te relaxezi inainte de acest pas, ca sa nu ingreunezi procesul. 

3. Asigura-te ca s-a desfacut complet cupa - fie o rotesti putin de la baza, fie tragi putin de aceasta. 

Important: de fiecare data cand manevrezi cupa, spala-te pe maini inainte, pentru ca altfel risti sa introduci in vagin diverse bacterii care iti provoaca infectii. Respecta intotdeauna regulile de igiena mentionate pe pachetul cupei si nu vei avea probleme.

Probabil te intrebi daca este posibil ca recipientul sa ramana blocat in vagin. Raspunsul este nu. Chiar daca ajunge mai sus si nu reusesti sa atingi cupa chiar imediat, trebuie doar sa impingi putin, pana o simti cu varfurile degetelor. Apoi, cand atingi marginea cupei, trebuie sa o dezlipesti usor de pe peretele vaginului, pentru ca altfel va trebui sa suporti senzatia neplacuta de "smulgere" atunci cand o scoti. Desigur, trebuie sa fii si foarte atenta sa nu versi tot continutul cupei si sa te patezi sau sa o scapi in toaleta. Daca se intampla totusi sa ajunga in vasul de toaleta, trebuie sa o arunci si sa iti cumperi alta.

Asadar, acum stii ce e mai important despre cupa menstruala, iar eventualele nelamuriri pot fi elucidate de farmacista sau de medicul ginecolog, la urmatoarea vizita. 

Articolul urmator
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?
Incepe quiz
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.