Vaginoza bacteriana-cauze, simptome si tratament

Vaginoza bacteriana-cauze, simptome si tratament

Albu Andreea

Afectiunea care produce o descarcare vaginala si rezulta din producerea exagerata de bacterii in vagin, poarta numele de vaginoza bacteriana. In trecut aceasta afectiune era numita vaginoza Gardnerella, dupa bacteria care se credea ca produce boala. Vaginul este una din cele mai sensibile parti ale femeii, fiind extrem de delicat si sensibil la un numar mare de factori, toate acestea facandu-l sa aiba o predispozitie crescuta in a dezvolta vaginoza bacteriana. Unul dintre cei mai important factori este gradul de aciditate din vagin. Daca acesta nu este in limite normale duce la producerea vaginozei bacteriene.

Cauzele aparitiei vaginozei bacteriene

Cauza aparitiei vaginozei bacteriene este data de modificarea pH-ului din interiorul vaginului , pH-ul reprezentand nivelul aciditatii vaginului.

Vaginul gazduieste o proportie mare de bacterii care sunt benefice organismului, dar in acelas timp in vagin se gaseste si o proportie mica de bacterii nocive organismului.De aceea, odata cu inversarea proportiei  dintre cele doua tipuri de bacterii se modifica implicit pH-ul vaginal, lucru care duce la producerea vaginozei bacteriene.


Semnele si simptomele vaginozei bacteriene

Vaginoza bacteriana prezinta o serie de simptome primare si o serie de simptome secundare. Dintre simptomele primare amintim starea de disconfort, modificarea secretiei vaginale, care poate capata culoarea galbena sau o nuanta mai inchisa, precum si modificarea mirosului secretiei, care se aseamana in vaginoza bacteriana cu mirosul de peste. Mai apare o mancarime in zona vaginala, care este aproape permanenta. In completarea simptomelor descrise anterior exista un numar de simptome secundare, cum ar fi: inflamarea vaginului, durerea aparuta la contactul sexual si mai pot sa apara si dureri la mictiune.

Diagnosticul de vaginoza bacteriana

Cand o femeie semnaleaza o secretie vaginala neobisnuita ar trebui sa se adreseze imediat unui medic specialist, care printr-o simpla discutie cu pacienta poate exclude sau confirma prezenta acestei afectiuni sau a altora asemanatoare. In completare, se efectueaza examenul regiunii pelvine, urmat de prelevarea unei lame de secretie vaginala careia i se va efectua un examen microscopic ce va descoperi bacteria care cauzeaza afectiunea, fiecare avand un aspect microscopic diferit.

Tratamentul vaginozei bacteriene

In mod normal, tratamentul vaginozei bacteriene  incepe cu administrarea de antibiotice, iar in majoritatea cazurilor un altfel de tratament nici nu mai este necesar. Dintre antibioticele folosite in aceasta afectiune amintim Metronidazol- pe cale orala sau gel intravaginal si Timidazol, care s-a dovedit a avea mai putine efecte secundare. Vaginoza bacteriana s-a dovedit a fi o afectiune care reapare intr-un numar mare de cazuri, de aceea cheia tratamentului este restabilirea pH-ului si pastrarea lui in limite normale.
In timp ce vaginoza bacteriana in sine nu este o problema foarte grava, ea se complica din pacate cu multe alte afectiuni ale vaginului care pot duce pana la dezoltarea de infectii multiple, la nasteri premature sau chiar la infectarea cu virusul HIV, toate acestea facand-o un element care pericliteaza sanatatea femeii, element care trebuie inlaturat fara intarziere.

Bibliografie

1.,,Bacterial vaginosis'', autori:Per-Anders  Mardh, David Taylor-Robinson, editura- Almqvist & Wiksell International .
2.,,Clinical Gynaecology'', autori:TF Kruger , MH Botha, editura: JUTA, an:2007.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (39)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    andreea (anonim)
    18 noiembrie 2013 08:08

    aceasta vaginoza bacteriana ar trebui luata in serios deoarece produce atatea cauze de care cred eu ca nimeni nu are nevoie,mai ales k femeile sunt sensibile,igiena este cea mai importanta pt a preveni infectia.