Află ce trebuie să faci dacă ai tensiune oculară crescută

Află ce trebuie să faci dacă ai tensiune oculară crescută

Redactor Alexa Galgau

Tensiunea oculară mărită este o problemă serioasă, care poate să conducă la apariția glaucomului și, în cele din urmă, la pierderea totală a vederii. Cu toate acestea, există și persoane care au tensiunea oculară mai mare decât ar trebui, dar nu le este afectată vederea. Problema cea mare este că nu îți poți da seama singură dacă ai sau nu această problemă, pentru că nu se manifestă prin simptome specifice (de exemplu, prin înroșirea ochilor sau prin durere).

Află totul despre tensiunea oculară și ce trebuie să faci dacă afli că ai această problemă!

Tensiunea oculară mărită

Hipertensiunea oculară este o afecțiune „silențioasă”, care trebuie diagnosticată și ținută sub control, pentru a nu degenera în ceva mai serios, precum glaucomul. Ea poate fi descoperită numai în timpul examenului oftalmologic, pentru că nu prezintă simptome, și este considerată mare atunci când depășește valoarea de 21 mm/Hg.

Cauzele hipertensiunii oculare

Tensiunea mare în interiorul ochiului este cauzată de un dezechilibru între producția și scurgerea fluidului din acesta (umoarea apoasă). Canalele care ajută de obicei la scurgerea lichidului pot funcționa incorect, iar pe măsură ce tot mai mult fluid este produs, fără a fi eliminat corespunzător, el se acumulează în ochi și creează astfel o presiune mare în interiorul acestuia, afectând în cele din urmă nervul optic și provocând glaucomul.

Anumite medicamente pot cauza hipertensiunea oculară, precum cele menite să trateze astmul, care conțin steroizi. Chiar și picăturile cu steroizi folosite după operații pot crește tensiunea oculară, motiv pentru care aceasta ar trebui măsurată mai des decât în mod normal.

O cauză mai puțin întâlnită a hipertensiunii oculare este trauma locală. Dacă ochiul este lovit, poate fi afectată producția de umoare apoasă, iar acest lucru se poate întâmpla și la luni bune după ce zona a fost lovită. Dacă ai avut un astfel de accident de curând sau în trecut, este indicat să mergi la un control oftalmologic.

Tratamentul pentru hipertensiune oculară

Riscul de a avea tensiunea oculară mărită crește odată cu vârsta, iar oamenii trecuți de 45-50 de ani ar trebui să meargă la controale regulate pentru a detecta această problemă din timp. Unele studii arată că femeile au risc mai mare de a avea hipertensiune oculară, în special după menopauză. Însă nici persoanele tinere nu sunt scutite de această problemă, fiind nevoie de investigații oftalmologice dacă au hipertensiune arterială.

Scopul tratamentului este de a reduce tensiunea înainte ca ea să afecteze nervul optic și să se ajungă la pierderea vederii, însă nu este prescris decât celor care se confruntă cu aceste riscuri. În anumite cazuri, tensiunea oculară mare nu afectează nervul optic, însă numai doctorul poate să își dea seama când e nevoie de tratament și când nu. Unii oftalmologi prescriu medicamente încă de când este descoperită hipertensiunea oculară, alții nu o fac până nu începe să fie afectat nervul optic.

În cazul în care ai tensiunea oculară mai mare de 28 mm/Hg, de obicei ți se prescrie un tratament: va trebui să pui picături în ochi timp o lună, apoi să mai mergi la un control, ca să vezi dacă acestea dau rezultate și dacă nu cumva au efecte secundare. Dacă medicamentul funcționează, va trebui să mergi la controale o dată la 3-4 luni.

Dacă tensiunea oculară este de 26-27 mm/Hg, trebuie să o măsori din nou la medic după 2-3 săptămâni, iar dacă nu scade mai mult de 3 mm/Hg față de ultima vizită, mai trebuie făcute controale o dată la 3-4 luni. Dacă tensiunea oculară este mai mică la a doua vizită, atunci distanța dintre controale va fi mai mare, dar tot va trebui sa mergi regulat la oftalmolog, pentru ca situația să fie ținută sub control și observată de un specialist.

În cazul în care există o alergie la tratamentul pentru hipertensiune oculară, se poate apela la chirurgie, dar acestea sunt cazuri foarte rare, pentru că operația vine „la pachet” cu riscuri destul de mari.

Tensiunea oculară trebuie măsurată dacă ai deja tensiunea arterială mare sau dacă ai depășit vârsta de 45 de ani. Dacă descoperi problema din timp, poți să previi instalarea unei boli care te poate costa vederea.

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.