Astigmatismul - simptome, diagnostic si tratament

Astigmatismul - simptome, diagnostic si tratament

Alexa Anisia-Iuliana

Vedere neclara in anumite conditii, oboseala oculara, cefalee, incruntare, sensibilitate la lumina? Toate acestea ridica suspiciunea de astigmatism si impun un control amanuntit si un tratament adecvat!

Astigmatismul este o afectiune oftalmologica manifestata printr-o deformare a corneei care implica o refractie defectuoasa a razei de lumina. Mai exact, corneea are o suprafata neregulata, iar lumina care o strabate va fi refractata diferit dintr-o zona intr-alta, in functie de neregularitati. Pe retina se va focaliza doar o parte din obiect, pe care pacientul il va percepe ca fiind neclar si incetosat.

Insusi termenul de “astigmatism” are etiologia in grecescul “astigma” ce inseamna fara focar. Astfel, pacientul percepe liniile verticale ca fiind distorsionate si neclare, incat adesea va confunda litere precum: H, M, N sau litera B cu cifra 8 si nu numai.

Globul ocular are forma sferica si este alcatuit din doua lentile de o importanta cruciala in formarea imaginii. Corneea face parte din prima tunica a globului ocular, ea are rol in sensibilitatea proprioceptiva a ochiului (termic, tactil, de durere) si, in acelasi timp, este prima lentila la nivelul careia lumina sufera modificari, incat corneea are peste 70% din puterea de refractie a ochiului. Pupila este cea care regleaza cantitatea de lumina ce ajunge la retina, iar cristalinul este o lentila convergenta cu un rol esential pentru acomodarea pentru vederea de aproape si la distanta. Retina este structura din partea posterioara a globului  ocular, al carei functia poate fi asemanata cu cea a unui ecran de cinematograf pe care se proiecteaza imaginea. 

 

Cauzele astigmatismului

Toti oamenii au un anumit grad de astigmatism inca de la nastere, este un astigmatism fiziologic cu valori intre 0.50 si 0.75 de dioptrii, insotit de o vedere normala.

De multe ori se poate discuta de valori patologice ale unui astigmatism ereditar; acesta poate fi descoperit inca din copilarie, astfel incat va recomandam sa fiti atenti la copii dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat specialistii oftalmologi considera ca 3 din 10 copii cu varsta intre 5 si 17 ani au astigmatism.

Astigmatismul este o afectiune oftalmologica ce poate fi si dobandita de-a lungul vietii cu cea mai mare incidenta in jurul varstei de 25-30 de ani. Desi inca nu s-au descoperit cauzele ce il determina, au fost identificati o serie de factori favorizanti printre care: perforatii sau contuzii ale corneei vindecate prin cicatrici sau neregularitati secundare unor afectiuni ale corneei (keratoconul) sau unor interventii chirurgicale oftalmologice. Mai rar, astigmatismul se poate datora si unor modificari ale cristalinului in unele afectiuni de natura metabolica precum diabetul zaharat, prognosticul este bun prin modificari de natura dietetica si mentinerea glicemiei la valoarea fiziologica.

 

Simptomele astigmatismului

Dupa cum am anticipat din introducere tabloul clinic consta in: vedere incetosata, deformatascaderea acuitatii vizuale, in special pentru distanta, cand nu se percepe conturul obiectelor, oboseala oculara, cefalee, pacientul micsoreaza fanta palpebrala (deschiderea ochilor). In schimb, un astigmatism usor poate presupune si o vedere buna. Toate aceste simptome, desi nespecifice, trebuie atent investigate atat pentru dumneavoastra cat si pentru copiii. 

 

Diagnosticul de astigmatism

La o consultatie oftalmologica cu refractometrul se poate stabili cu precizie gradul astigmatismului si se pot decela si alte vicii de refractie asociate ca miopia sau hipermetropia. Keratometria este tehnica prin care se masoara curbura corneei, in mod normal uniforma si simetrica, dar neregulata in cazul astigmatismului. Valoarea in dioptrii a astigmatismului creste, de aceea este indicat anual un consult oftalmologic de specialitate. O tehnica imagistica mai avansata si neinvaziva de diagnostic consta in tomografia corneeana. Cu ajutorul ei se realizeaza o harta tridimensionala a suprafetei corneene utila atat pentru diagnosticarea afectiunii, cat si pentru tratamentul ulterior.

 

Tratamentul astigmatismului

Tratamentul  difera in functie de gradul astigmatismului si de afectiunile asociate si include atat metode de corectie externa (ochelari cu lentile cilindrice), purtarea lentilelor de contact torice (lentile de contact speciale care au capacitatea de a reveni la pozitia initiala ori de cate ori pacientul clipeste) sau metode chirurgicale (PRK-Photo Reactive Keratectomy, LASIK- Laser Assisted In-situ Keratomileusis,LASEK- Laser Epitelial Keratomileusis).

Interventiile chirurgicale cu laser isi propun sa remodeleze corneea, astfel incat aceasta sa poata focaliza lumina mult mai bine. Se considera ca tratamentul chirurgical este singurul tip de tratament care corecteaza cauza de aparitie a acestui defect. Un alt avantaj il consituie perioada scurta de refacere, disconfortul minim dupa interventia chirurgicala si faptul ca aceasta se realizeaza doar cu anestezie locala.

Inchei cu sfatul de a apela la consultul medicului oftalmolog pentru oricare din simptomele mentionate, deoarece astigmatismul este un viciu de refractie pentru care tehnologia avansta ne ofera astazi multiple variante de diagnoastic si tratament. Ai grija de ochii tai deoarece o vedere normala este indispensabila pentru integrarea in societate si desfasurarea activitatilor cotidiene. Desi „daca un om nu are capacitatea de a vedea, nu inseamna ca ii lipseste viziunea”, cum marturisea celebrul cantaret Steve Wonder, este ideal sa le detinem pe amandoua.

 

Bibliografie: 

1. Dorin Chiselita - "Oftalmologie"
2. Cernea Paul - "Tratat de oftalmologie"
3. David J. Spalton - "Atlas clinical ophtalmology"

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.