Cum se pun lentilele de contact: sfaturi si greseli frecvente

Cum se pun lentilele de contact: sfaturi si greseli frecvente

Redactor Alexa Galgau

Pentru persoanele care s-au saturat sa poarte ochelari, lentilele de contact sunt, in momentul de fata, o optiune convenabila de a trata problemele oculare si a arata si bine, in acelasi timp. Daca ti-ai achizitionat o pereche, probabil ca nu esti foarte sigura cum sa le manevrezi si ti-e teama sa nu le pui gresit.

Afla, mai departe, cum se pun lentilele de contact si care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac cei care le poarta!

Cum sa iti pui lentilele de contact

Inainte de a umbla cu lentilele de contact, trebuie sa te speli pe maini si sa ai grija ca acestea sa fie uscate, altfel risti sa iti expui ochiul la diferite bacterii. Creeaza-ti un obicei din a pune lentila dreapta prima intotdeauna, pentru a te asigura ca nu le incurci intre ele.

Deschide, apoi, capacelul suportului pentru lentile si ridic-o cu degetul pe cea pe care o vei pune prima. Urmeaza sa verifici daca este pe partea corecta, tinand lentila pe varful degetului si fiind atenta la marginila acesteia. Ar trebui sa aiba o forma de semisfera, insa daca marginile sunt indreptate in afara, inseamna ca este intoarsa pe dos. In acest caz, nu trebuie decat sa o pui in palma, alaturi de cateva picaturi de solutie speciala si sa o intorci cu degetele in directia care trebuie. Niciodata nu trebuie sa pui lentilele de contact daca observi pe suprafata acestora zgarieturi sau daca sunt rupte.

Dupa cum am mentionat, este indicat sa incepi cu acelasi ochi de fiecare data. Asadar, uita-te in oglinda si cu, degetul aratator al mainii libere, tine ridicata pleoapa ochiului ales. Folosind degetul mijlociu al mainii in care tii lentila, trage in jos pleoapa inferioara a ochiului, iar cu degetul aratator al aceleiasi maini, indreapta lentila spre iris. Atinge usor suprafata ochiului cu aceasta - se va lipi in momentul cand vei clipi de cateva ori. Repeta procedeul si pentru cealalta lentila.

Iata si cum sa scoti lentilele de contact:

- spala-te bine pe maini si asigura-te ca suportul pentru lentile contine solutia speciala cu care acestea au venit;

- cu una din maini tine pleoapa inferioara in jos, in timp ce cu cealalta mana, mai exact cu degetul aratator si cel mare, trebuie sa "ciupesti" suprafata lentielei;

- daca peretii lentilei s-au lipit intre ei, nu te ingrijora. Este de ajuns sa o pui in solutia speciala sau in una salina si aceasta va reveni la forma initiala.

Greseli frecvente ale purtatorilor de lentile

Acestea sunt cele 7 "pacate" ale purtatorilor de lentile:

1. Dormitul cu lentilele in ochi. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli si nu ar trebui sa o repeti decat daca opticianul tau a spus ca este in regula sa nu le scoti in timpul somnului.

2. Lubrifierea lentilei cu saliva, daca aceasta a cazut din ochi. Ca purtatoare de lentile, nu se poate sa nu treci printr-un moment in care una dintre ele o sa iti cada din ochi. Ce faci atunci? Din pacate, nu prea exista solutie, daca nu ai o pereche de rezerva la tine, insa in aceasta situatie multi oameni fac o greseala mare: umezesc lentila cu saliva. Ceea ce, tradus in termeni medicali, inseamna peste 60.000 de bacterii care vin in contact cu suprafata oculara.

3. Folosirea mascarei cu efect de alungire. Atunci cand iti pui lentile de contact, este recomandat sa nu folosesti acest produs cosmetic, deoarece contine mici fibre care pot patrunde sub ele, cauzand iritatii si chiar infectii.

4. Pastrarea lentilelor intr-un suport murdar. Oricat de mult te-ai spala pe maini inainte de a manevra lentilele de contact, acest efort este inutil daca suportul lor nu este unul curat si dezinfectat. Trebuie sa schimbi zilnic solutia din acesta.

5. Schimbul de lentile intre prieteni. La fel cum nu ar trebui sa imparti periuta de dinti sau peria pentru par cu nimeni, lentilele de contact trebuie considerate si ele obiecte personale, pe care nu este indicat sa le dai nimanui sa le incerce. Altfel, va expuneti riscului de a face conjunctivita si de a lua si alte afectiuni oculare. Paza buna trece primejdia rea!

6. Purtarea indelungata a lentilelor. Foarte multi oameni fac greseala de a purta lentilele mai multe ore/zile/luni decat le-a fost prescris, ceea ce nu este deloc sanatos pentru ochi.

7. Folosirea unei solutii generice pentru lentile.
Formulele acestor solutii in sunt gandite sa fie compatibile cu materialele din care sunt facute lentilele in ziua de azi. Trebuie sa discuti cu oftalmologul despre ce tip de solutie este potrivita pentru lentilele tale, altfel te poti alege cu ochi uscati, rosii, iritati sau cu niste lentile care se strica foarte repede.

Acum ca ai aflat cum sa iti pui lentilele de contact si ce greseli sa eviti, nu iti va fi deloc greu sa te adaptezi la acest trend fara a te confrunta cu iritatii si infectii. Informeaza-te mai mult inainte sa iti cumperi o pereche si afla care sunt avantajele si dezavantajele lentilelor de contact , dar si cum sa alegi perechea potrivita pentru tine

Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.