Trei cazuri în care nu este bine să-ți pui picături în ochi

Trei cazuri în care nu este bine să-ți pui picături în ochi

Redactor Alexa Galgau

Picăturile de ochi din farmacii ne scot de multe ori din încurcătură atunci când avem ochii roșii sau când îi simțim foarte uscați. Produsele care se vând fără prescripție medicală sunt destinate ameliorării simptomelor provocate de ochii foarte obosiți, fie din cauza odihnei necorespunzătoare, fie din cauza statului îndelungat la calculator. Ele se mai numesc și lacrimi artificiale și pot fi o adevărată binecuvântare, însă există și situații în care nu ar trebui să apelezi la ele.

Iată când nu este bine să folosești picături de ochi!

Picături de ochi: când sunt indicate și când trebuie evitate

 Picăturile de ochi pot fi salvarea ta dacă nu ai dormit o noapte și simți că îți ard ochii din cauza oboselii. Totodată, ele sunt foarte bune și dacă din când în când le folosești după o zi lungă în fața calculatorului.

Pentru că sunt atât de bune în situațiile acestea, ajungem cu ușurință să credem că lacrimile artificiale pot fi folosite oricând avem ochii iritați, dar situația nu este tocmai așa. Iată trei cazuri în care nu ar trebui să apelezi la ele:

Picături de ochi în cazul infecțiilor oculare

Înainte de a apela la picături pentru ochi, trebuie să învățăm să facem distincția între diversele simptome ale ochilor și să ne dăm seama când ne confruntăm cu ceva care nu poate fi rezolvat cu lacrimi artificiale.

Infecțiile oculare trebuie să te trimită direct la medicul oftalmolog și trebuie tratate cât mai repede, ca să nu ajungă să îți afecteze ochiul permanent. Poți să recunoști o infecție oculară după următoarele simptome:

  • înroșirea ochiului;
  • umflarea sau înroșirea pleoapei;
  • senzația de mâncărime sau de durere în ochi;
  • senzația de corp străin în ochi;
  • scurgeri neobișnuite din ochi;
  • cruste în jurul ochilor când te trezești dimineața;
  • lăcrimare excesivă sau, dimpotrivă, senzatia de uscăciune la nivelul ochilor.

Dacă ai simptome precum cele de mai sus, ține minte că picăturile de ochi fără prescripție medicală nu te pot ajuta și este obligatoriu să primești tratament de la medicul oftalmolog. De altfel, nu încerca să tratezi infecția în niciun fel (nici măcar cu remedii naturiste), înainte de a vedea despre ce e vorba, pentru că ochiul este foarte sensibil și îl poți afecta permanent.

Picături de ochi expirate

Atunci când îți cumperi lacrimi artificiale, reține că ele trebuie folosite în termen de 30 de zile, chiar dacă termenul de expirare este mai îndepărtat (el se referă la termenul de dinainte de deschiderea recipientului). Este de la sine înțeles că nu trebuie niciodată să folosești un produs expirat, cu atât mai mult cu cât ochii se infectează foarte ușor. Poți dezvolta probleme serioase dacă îți pui picături de ochi trecute de termen!

Picături de ochi folosite pe o perioadă îndelungată  

Poate că ți se pare o rezolvare convenabilă folosirea lacrimilor artificiale în fiecare zi, din cauză că îți simți ochii foarte uscați. Însă este bine să reții că nu e recomandat să le folosești atât de des. În primul rând, nu este normal să ai simptomul respectiv pe perioade foarte lungi, deci ar trebui totuși să mergi la oftalmolog. În al doilea rând, multe picături de ochi conțin conservanți care pot afecta ochiul în timp. În loc să îți pui picături de ochi, mai bine ia pauze mai dese de la calculator.

Cum să previi uscarea ochilor

Ca să nu folosești atât de des picături de ochi sau lacrimi artificiale, îți recomandăm să ții cont de următoarele sfaturi, ca să previi uscarea cronică a ochilor:

- folosește un umidificator: de multe ori, acesta poate face diferența, în special pe timp de iarnă, când aerul este mult mai uscat, din cauza încălzirii casei;

- ia pauze mai des: conform specialiștilor, ar trebui ca o dată pe oră să îți desprinzi privirea de pe ecran și să faci niște exerciții pentru ochi, cu care îți vei îmbunătăți și vederea;

- evită fumul de țigară: acesta îți irită foarte puternic ochii. În combinație cu statul în fața ecranului, fumul de țigară determină înroșirea și uscarea ochilor.

- ia suplimente cu acizi grași Omega 3: mulți pacienți simt o ameliorare semnificativă a simptomelor dacă urmează o dietă bogată în acizi grași Omega 3 sau dacă iau suplimente cu această substanță.

Nu trebuie să abuzezi de picăturile de ochi, chiar dacă pe moment te scapă de simptomele neplăcute. Încearcă să afli care este cauza simptomelor și apoi încearcă să o remediezi.

Află care sunt simptomele conjunctivitei bacteriene simple!

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Stii sa pui barbatii pe jar?
Incepe quiz
Stii sa pui barbatii pe jar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.