Cancer de stomac: cauze, simptome, tratament

Cancer de stomac: cauze, simptome, tratament

Redactor Alexa Galgau

Atunci când la nivelul stomacului are loc o creștere neobișnuită a numărului de celule, acestea pot să formeze una sau mai multe tumori. Cancerul la stomac este o afecțiune cu cauze genetice, dar care poate fi declanșat și de anumiți factori de risc, despre care e bine să știi, ca să te ferești de ei.

Află mai multe despre această boală cumplită, ca să poți identifica din timp simptomele și să o tratezi sau să o previi prin evitarea anumitor obiceiuri periculoase.

Cancerul de stomac: cauze și simptome

Cancerul de stomac este a 15-a cea mai frecventă formă de cancer la adulți, adică la fiecare 100 de cazuri de cancer identificate, două sunt ale acestui organ atât de important.

Cauza principală este una genetică, dar se pare că există și factori de risc, iar unii dintre ei pot fi evitați:

  • principala cauză a cancerului la stomac este dieta necorespunzătoare - mai exact, regimul alimentar foarte bogat în alimente sărate, foarte picante, foarte grase sau pline de conservanți este cel vinovat pentru această afecțiune a stomacului. Pentru că stomacul este primul care intră în contact cu toate produsele dăunătoare pe care le mâncăm, nici nu este de mirare că el ar putea fi foarte afectat de acestea. Un studiu recent a arătat că vegetarienii au un risc mai mic de a face cancer de stomac, datorită complexului de vitamine obținute prin alimentație, dintre care vitamina A este cea mai eficientă în prevenirea acestui tip de cancer. Însă asta nu înseamnă că trebuie să devii vegetariană pentru a preveni cancerul, ci doar că trebuie să ai o alimentație sănătoasă și să consumi cât mai puțină carne roșie sau produse procesate.

  • infecția cu Heliobacter pylori: această bacterie care a început să fie intens studiată de oamenii de știință în ultimii ani crește cu până la șase ori riscul de a face cancer la stomac. Dacă ai o infecție cu această bacterie și ai și un stil de viața necorespunzător, riscul crește considerabil. Infecția cu heliobacter poate să fie identificată printr-un simplu test de sânge și se vindecă ușor, cu antibiotice.

  • fumatul: dintre toți factorii de risc, acesta este cel mai ușor de controlat și de eliminat, chiar dacă este într-adevăr greu să renunți la vicii. Fumul de țigară conține substanțe chimice care cauzează cancer la mai multe organe, printre care și stomacul. Aproximativ unul din cinci cazuri de cancer la stomac este cauzat de fumat.

  • folosirea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare: mai multe studii publicate în jurnale medicale prestigioase au dus la concluzia că persoanele care iau în mod regulat aceste medicamente au un risc puțin mai mare de a face cancer la stomac.

În rest, se pare că riscul de a face cancer de stomac este mai ridicat pe măsură ce avansezi în vârstă, mai ales dacă ai cazuri în familie. De aceea, îți recomandăm să urmărești posibilele simptome și să îți faci verificări frecvente dacă știi că ești predispusă la această maladie.

Simptomele cancerului la stomac includ:

  • indigestia, hiperaciditatea și eructația: cele mai timpurii semnale de alarmă sunt aceste trei simptome, care persistă ani întregi. Este adevărat că majoritatea oamenilor suferă din când în când de indigestie sau aciditate, însă un potențial bolnav de cancer are simptome mult mai frecvente și mult mai intense.
  • senzația de sațietate care se instalează prea rapid: dacă ai început să te simți sătulă, deși ai mâncat foarte puțin, acesta poate fi un semn al cancerului de stomac;
  • sângerări în stomac: deși nu este un simptom specific fazelor incipiente, persoanele bolnave de cancer de stomac pot vomita cu sânge, care poate să fie roșu deschis (ceea ce înseamnă că este proaspăt) sau închis (ceea ce înseamnă că a stat mult timp în stomac);
  • durere la înghițire, zona fiind diferită în funcție de porțiunea de stomac în care s-a dezvoltat cancerul;
  • scaun foarte închis la culoare, aproape negru: atunci când există sângerări la nivelul stomacului, nu este obligatoriu ca sângele să fie eliminat prin vărsături, ci poate să ajungă în intestin și să schimbe culoarea normală a scaunului.

Cancer de stomac: tratament

Există multe variante de tratament pentru cancerul de stomac. Cel potrivit pentru tine trebuie stabilit împreună cu medicul specialist și depinde mult de cât de veche este afecțiunea și în ce măsură s-a răspândit prin corp.

Variantele de tratament sunt:

  • chirurgia, pentru a scoate tumoarea/tumorile sau o porțiune a stomacului;
  • chimioterapie;
  • terapie cu radiații;
  • terapie biologică.

Riscul de a face cancer de stomac este totuși scăzut, mai ales dacă ai grijă de tine și mergi la medic încă de la primele semne că ceva nu este în regulă cu corpul tău.

Află mai multe despre alte două tipuri de cancer mult mai frecvente: cancerul în gât și cancerul la plămâni.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.