Cum se stabileste stadiul cancerului de san. Ghid complet pentru orice femeie

Cum se stabileste stadiul cancerului de san. Ghid complet pentru orice femeie

Geta Roman

Cancerul de san este principala cauza de mortalitate la femeile europene, inclusiv in Romania. Se estimeaza ca una din noua femei din Europa va face cancer de san la un moment dat in viata. In tarile Uniunii Europene, in jur de 332.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer in 2008.
Acest tip de cancer este depistat mai frecvent la femei in varsta, insa un caz din patru apare la femei sub 50 de ani. Mai putin de 5% din toate tipurile de cancer de san sunt diagnosticate la femei sub 35 de ani.

Cancer de san

In tarile occidentale, din ce in ce mai putine femei au murit din cauza cancerului de san (mai ales in grupa femeilor tinere) datorita imbunatatirii tratamentului si a detectarii timpurii a bolii. Nu este si cazul Romaniei, unde sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer foarte multe in stadiu avansat (III si IV).
Expertii ESMO (Societatea Europeana a Medicilor Oncologi) explica pentru pacientele din Romania cum se stabileste stadiul cancerului de san si de ce este extrem de importanta biopsia in stabilirea diagnosticului.

Care sunt stadiile cancerului de san


Stadiul in care este cancerul este o informatie esentiala pentru a se decide tratamentul potrivit. Cu cat mai putin avansat este cancerului, cu atat cresc sansele de supravietuire.
Stadiul bolii se stabileste de doua ori: dupa examinarea clinica si radiologica si dupa ce se realizeaza operatia. Daca se face operatia, stadiul poate fi determinat si de examinarea realizata in laborator dupa inlaturarea tumorii si a nodulilor limfatici.

Tabelul de mai jos prezinta diferitele stagii ale cancerului de san

Cancer de san stadii

Stadiul 0 – Celulele anormale sunt concentrate in canalul unde au aparut initial.
Stadiul I – Tumora are mai putin de 2 cm in diametru si celule canceroase pot fi regasite si in nodulii limfatici. Stadiul 1 se imparte in IA si IB.
Stadiul II – Tumora este fie mai mica de 2 cm si s-a raspandit deja la nodulii limfatici de la axila sau are intre 2 si 5 cm in diametru, dar nu s-a raspandit la nodulii limfatici de sub brat.
Stadiul III – Tumora poate avea orice dimensiune, dar:
   - s-a raspandit catre pielea sanului
   - s-a raspandit la cel putin 10 noduli limfatici din axila sau nodulii limfatici din axila sunt legati unul de altul sau cu alte structuri
   - s-a raspandit la noduli limfatici aproape de stern
   - s-a raspandii la noduli limfatici de sub sau deasupra claviculei
Stadiul III este impartit in stadiu IIIA, IIIB si IIIC.
Stadiul IV – Cancerul s-a raspandit la alte organe, cel mai frecvent la oase, plamani, ficat si creier. Aceste tumori la distanta se numesc metastaze.

Biopsia- important de stiut


Examinarea histopatologica va calsifica cancerele in invazive si non-invazive. Cancerele non-invazive se numesc si cancere in situ (cancerul nu s-a raspandit in restul corpului fata de locul unde a aparut).
O parte foarte importanta a examinarii histopatologice dupa inlaturarea tumorii prin operatie este sa se verifice daca tumora a fost complet inlaturata. Asta se face analizandu-se daca mariginele tumorii sunt incercuite in totalitate de tesut normal.

Receptivitatea la hormoni


In baza biopsiei sau a analizei tumorii inlaturate in cursul operatiei, tumorile sunt clasificate in trei grupe potrivit receptivitatii hormonale:
-    Receptive la hormoni (ER+ sau/si PR+), cand receptori de estrogeni si progesteron sunt detectati pe celulele canceroase.
Nereceptive la hormoni (ER- si PR-) cand nu sunt detectati receptori de estrogen si progesteron pe celulele canceroase.
-   O a treia categorie sunt cancerele cu receptivitate hormonale neclara.
In functie de aceasta clasificare, se decide daca este cazul sa se adauge si tratament hormonal sau nu. Tratamentul hormonal de regula opreste sau incetineste cresterea tumorilor din prima categorie, insa nu au niciun efect asupra celor care nu raspund la tratament.

Autor Geta Roman - Asociatiei Daruieste Viata - http://www.daruiesteviata.ro/


Asociatia Daruieste Viata a fost infiintata in 2012 si are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit (http://bursadefericire.ro/#redir_20 ), si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice (http://bursadefericire.ro/#redir_2 ).

Articolul urmator
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.