Leucemia cronica mieloida apare mai ales la adulti. Care sunt cauzele si cand se apeleaza la transplant

Leucemia cronica mieloida apare mai ales la adulti. Care sunt cauzele si cand se apeleaza la transplant

Asociatia Daruieste Viata

Miile de romani care se imbolnavesc in fiecare an de diverse forme de leucemie, dar si cei care au nevoie de cure de chimioterapie agresive au la dispozi?ie din acest an un noul centru de transplant celule stem si pretrans plant, la Spitalul Universtar de Urgenta din Bucuresti. Investitia, in valoare de 600.000 de euro, a fost facuta de Asociatia Daruieste Viata cu sprijinul sponsorilor privati si din directionarea a 2% din impozitul pe venit de persoane fizice. Oricine doreste sa ne sprijine in continuarea investitiilor in centrele oncologice din toata tara o poate face in continuare prin directionarea a 2% (persoane fizice http://bursadefericire.ro/#redir_2) sau 20% (persoane juridice http://bursadefericire.ro/#redir_20).

Anemia, marirea splinei, durerile abdominale, posibile semne de boala

In ce situatii medicii pot apela la transplantul de celule stem? Va prezentam in detaliu unul dintre tipurile de leucemie care afecteaza mai ales adultii si cauzele ce pot duce la aparitia ei.

leucemie

Leucemia este un tip de cancer al sangelui. Exista diferite forme de leucemie, in functie de tipul de celule sanguine afectate. Leucemia mieloida cronica este unul dintre ele.

Termenul "cronic" descrie o progresie treptata sau lenta, iar termenul "mieloid" indica originea din celulele mieloide, care sunt celule imature care in mod normal se transforma in globulele rosii mature, globulele albe din sange, sau trombocite. In leucemia mieloida cronica, maduva osoasa produce prea multe celule sanguine mieloide, care se afla in diverse stadii de maturare, inclusiv celulele cunoscute sub numele de granulocite imature, metamielocite, si mieloblaste. Trombocitele si celulele bazofile (diferite celule mieloide responsabile, in parte, pentru raspunsul alergic) sunt, de asemenea, de multe ori produse in exces la momentul diagnosticului.

Pacientii cu leucemie mieloida cronica (LMC) pot fi diagnosticati la un control de rutina, sau in urma unei solicitari pentru asistenta medicala din cauza lipsei de energie si a oboselii cauzate de anemie, sau sangerari, dureri abdominale sau disconfort, si rareori contuzii generate de un numar insuficient de trombocite. Marirea splinei, cunoscuta sub numele de splenomegalie, duce la disconfort abdominal si disconfort in partea superioara stanga a toracelui, satietate precoce, sau modificari ale tranzitului intestinal. Alte posibile simptome includ febra, dificultati de respiratie si dureri osoase. In momentul diagnosticarii, cei mai multi pacienti, au un numar crescut de globule albe (numarul de globule albe care circula in sange) care depaseste limita normala.

leucemie

In comparatie cu incidenta cancerului de san la femei sau a cancerului de prostata la barbati, leucemia mieloida cronica nu este comuna. In Uniunea Europeana, vor fi diagnosticate 1-2 cazuri la un numar de 100.000 de oameni in fiecare an. LMC este foarte rara la copii. Frecventa sa creste cu varsta. Varsta medie a pacientilor diagnosticati cu LMC este de aproximativ 60 de ani. Nu exista diferente geografice in ceea ce priveste numarul de cazuri nou diagnosticate.

Mai frecventa la barbati

Exista foarte putini factori de risc cunoscuti pentru LMC, care cresc circumstantele de aparitie a leucemiei, dar nu conduc in mod neaparat la dezvoltarea de leucemiei.


- Expunerea la doze mari de radiatii poate creste riscul de aparitie al LCM. Supravietuitorii atacurilor cu bombe atomice si supravietuitorii unor accidente petrecute la reactoare nucleare, precum si tehnicienii radiologi inainte de anul 1950 (cand a fost introdus pentru prima data echipamentul de protectie) prezinta un risc crescut de a dezvolta LCM.
- Riscul dezvoltarii LCM creste o data cu varsta, dar pe masura ce oamenii imbatranesc riscul ramane totusi foarte mic. De asemenea, incidenta LCM poate fi usor mai mare in cazul barbatilor decat in cazul femeilor.

Persoanele expuse la pesticide sau benzenuri ca parte a activitatii lor par sa aiba un risc moderat de a dezvolta LCM.

Tratamentul pentru faza accelerata sau criza blastica a LMC

Pacientii care nu raspuns la tratamente ajund la transplant, metoda care necesita camere sterile si izolarea completa a bolnavilor care nu mai au deloc imunitate. Transplantul de maduva osoasa este procesul de transfer de celule stem din maduva osoasa a unei alte persoane in corpul pacientului. Globulele albe ale pacientului, globulele rosii din sange si trombocitele sunt inlocuite cu celulele donatorului. Celulele donatorului vor deveni parte din propriul sange al pacientului.  Transplanturile de celule stem din maduva osoasa ofera o oportunitate de a eradica leucemia complet si de a vindeca pacientul.

Ghiduri complete pentru 16 tipuri de cancer vor fi disponibile pe www.daruiesteviata.ro

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit (http://bursadefericire.ro/#redir_20), si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice (http://bursadefericire.ro/#redir_2). Corectitudinea informatiilor din acest articol este garantata de parteneriatul Daruieste Viata cu forul cel mai prestigios al medicilor oncologi din Europa, ESMO -European Society for Medical Oncology.

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.