Prevenirea cancerului la san: iata ce obiceiuri trebuie sa eviti!

Prevenirea cancerului la san: iata ce obiceiuri trebuie sa eviti!

Viorica Ghinea, redactor

Factorul genetic, hormonii si stilul de viata dezechilibrat se numara printre cauzele care cresc aparitia cancerului la san. Insa ce anume din ceea ce facem zi de zi ne poate duce mai aproape de aceasta afectiune nemiloasa? Iata ce obiceiuri ar trebui sa eviti pentru prevenirea cancerului la san!

cancer la san

Administrarea anticonceptionalelor si cancerul de san

Specialistii au descoperit despre pilulele contraceptive ca scad riscul de aparitie al cancerului ovarian, insa il cresc pe cel al cancerului la san. Estrogenul din compozitia lor este util in prevenirea sarcinilor nedorite, insa nu are efecte pozitive asupra tesuturilor sanilor. Daca el se afla intr-o cantitate prea mare in organismul unei femei, stimuleaza in exces celulele din aceasta zona. Un studiu publicat in 2014 in revista Cancer Research a scos acest fapt la iveala. Asadar, estrogenul administrat in doze mari (peste 50 de micrograme) poate conduce la aceasta afectiune, insa pilulele cu un continut de 20 micrograme nu au efecte neplacute asupra corpului.

Lipsa alaptarii, de luat in considerare pentru prevenirea cancerului de san

Fiecare femeie are dreptul sa aleaga daca vrea sa alapteze ori nu, insa studiile au descoperit ca cele care nu trec prin acest pas se pot confrunta mai tarziu cu cancer de san. Bineinteles, nu este ceva batut in cuie, insa riscurile de a dezvolta o tumoare la san sunt mai mari. O cercetare publicata recent in Journal of the National Cancer Institute a dat un semnal de alarma evidentiind faptul ca femeile care alapteaza au cu 30% mai multe sanse sa nu dezvolte o astfel de afectiune.

Kilogramele in plus cresc riscul cancerului la san

Conform studiilor, se pare ca femeile care s-au ingrasat mult pe perioada vietii pot sa dezvolte o tumoare la san, in special dupa menopauza. Desi cercetatorii inca nu stiu exact cum poate grasimea abdominala sa influenteze aparitia cancerului la san, sunt convinsi ca ea poate reprezenta un factor de risc. De altfel, grasimea din aceasta zona a corpului este vinovata de aparitia mai multor afectiuni in organism. Exercitiile fizice si o alimentatie echilibrata pot ajuta in prevenirea cancerului.

cancer la san

Alcoolul, dusmanul sanatatii tale

Dupa cum mentioneaza specialistii de la American Cancer Society, femeile care consuma mult alcool zilnic au un risc crescut de dezvoltare a celulelor canceroase. Riscul creste cu 15% atunci cand se consuma intre 3-6 pahare de bautura pe saptamana, in special daca produsul nu provine dintr-o sursa bio. Lucrurile se complica si mai mult daca bautura este acompaniata de tutun.

Mananci tarziu? Sanatatea sanilor poate fi afectata

Gustarile de la miezul noptii iti pot satisface poftele culinare, insa ti-ar putea afecta sanatatea sanilor. Atunci cand mananci dulciuri, organismul transforma zaharul in glucoza si ajunge astfel in sange. Insulina directioneaza glucoza spre celule unde va fi transformata in energie. Insa, daca insulina nu isi indeplineste rolul din diferite motive, nivelul zaharului din sange creste mult, ceea ce poate conduce nu doar la diabet, ci si la dezvoltarea cancerului la san.

Atentie la programul de munca pentru prevenirea cancerului la san

Faptul ca muncesti mai mult decat ar trebui ori ca te duci la munca pe timp de noapte nu este deloc sanatos pentru sanatatea ta. Studiile au demonstrat ca femeile care lucreaza in ture de noapte pot sa dezvolte mai usor celule canceroase la nivelul bustului. Oboseala si stresul pot sa conduca la schimbari hormonale. Ritmul circadian si melatonina, denumita si hormonul intunericului, o substanta ce regleaza ciclul somn-veghe, nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Conform rezultatelor medicale, pacientele care sufera de cancer la san au in organism un nivel mai scazut de melatonina fata de cele sanatoase. Asadar, pentru prevenirea cancerului de san, acorda mai multa atentie programului de munca.

Stilul tau de viata este extrem de important pentru mentinerea sanatatii organismului. Prevenirea cancerului la san nu trebuie sa contina doar anumite restrictii alimentare, ci si unele legate de programul de munca, dar in acelasi timp trebuie sa acorzi atentie si altor obiceiuri pe care le ai.  

Articolul urmator
Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum
Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.