Opt curiozități despre piele, cel mai mare organ al corpului

Opt curiozități despre piele, cel mai mare organ al corpului

Redactor Divahair.ro

Cel mai mare organ al corpului este pielea, cântărind aproximativ 15% din greutatea acestuia. Funcția principală a pielii constă în protejarea organismului de bacteriile din mediul înconjurător.

Descoperă opt curiozități fascinante despre piele! 

Curiozități despre piele, cel mai mare organ al corpului

1. Greutatea medie a pielii este de aproximativ 11 kilograme, dar variază în funcție de mărimea și greutatea fiecărei persoane. Pielea este formată din diferite țesuturi ectodermice și protejează toate organele interne, cum ar fi stomacul, ficatul, glandele și inima.

2. Culoarea pielii este dată de cantitatea unei proteine numită melanină, produsă de anumite celule din corp, melanocitele. Pielea închisă la culoare conține mai multă melanină. Lipsa melanocitelor cauzează albinism, o boală a pielii care afectează unul din 110 000 de oameni. Tot melanocitele sunt responsabile și de apariția bolii vitiligo. Prin distrugerea melanocitelor se formează pete albe la nivelul pielii, de cele mai multe ori pe față, gât și membre, primul semn că ai putea suferi de această afecțiune.

 

3. Părul și unghiile sunt alcătuite din cheratină, o proteină din piele. Nu simți absolut nicio durere când îți tai părul sau unghiile, deoarece singura parte vie a lor este cea care crește sub piele. 

4. Fără amprente, crestături de forme diferite de pe vârfurile degetelor, nu am putea să scriem sau să apucăm obiecte. Amprentele apar când glandele sudoripare și porii minusculi de pe degete eliberează anumite substanțe grase și săruri care lasă o urmă de fiecare dată când atingem ceva.

5. Pielea se regenerează la fiecare 28 de zile. Peste 25 000 de celule moarte se desprind de pe piele în fiecare minut. Astfel, mai mult de jumătate din praful din casa ta este, de fapt, piele moartă. 

6. Pe piele se formează peste 1000 de tipuri de bacterii, specifice doar acestei zone a corpului. Peste 10 tipuri de ciuperci se află numai între degetele de la picioare.

7. Pielea este acoperită de pori care, dacă sunt blocați de praf, celule moarte sau grăsime, se inflamează și cauzează apariția inesteticelor coșuri. Dacă pielea este afectată în mod repetat de astfel de inflamații, înseamnă că suferi de acnee. Acneea apare de obicei în timpul pubertății, patru din cinci adolescenți suferind de această afecțiune. Poate apărea și mai târziu, fiind prezentă la una din 20 de femei de vârstă adultă.

8. Pentru o piele sănătoasă, trebuie să consumi alimente bogate în:

  • vitamina A - tratează arsurile provocate de soare și ajută la eliminare depunerilor de celulită;
  • vitamina C - una dintre cele mai benefice vitamine pentru organism, care are excelente proprietăți antioxidante;
  • vitamina E - antioxidantă, protejează împotriva efectelor pe care expunerea îndelungată la soare le poate avea asupra pielii;
  • vitamina D - absorbită prin piele, diminuează din inflamațiile de la nivelul acesteia și fixează calciul în oase.

Tu știai aceste lucruri despre cel mai mare organ al corpului

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.