Cum sa scapam de sforait: cauze, urmari si remedii

Cum sa scapam de sforait: cauze, urmari si remedii

Andreea Gluh, redactor

Ti s-a spus vreodata ca nu este prea placut sa se doarma cu tine in camera, pentru ca sforai? Sau poate partenerul tau de viata sufera de aceasta problema, asa ca orele tale de somn sunt numarate noapte de noapte? Ai observat cumva ca si cel mai mic membru al familiei prezinta acest comportament nocturn? Problema ta are rezolvare! Sforaitul afecteaza o multime de persoane, iar cauzele si remediile sunt variate.

Afla cum poti scapa de sforait!

Cauzele si urmarile sforaitului

Sforaitul afecteaza aproximativ 40% din populatia masculina si 25% din cea feminina. Nu trebuie trecut cu vederea nici factorul varsta. Astfel, o treime din adultii intre 55 si 85 de ani produc acest zgomot mai inalt, mai jos, mai ascutit sau mai gutural in timpul somnului. Daca aceasta problema medicala nu este rezolvata, urmarile pot fi neplacute. Cele mai importante dintre acestea se refera la starea de oboseala accentuata in timpul zilei si la problemele cardiace aparute din cauza intreruperii procesului de respiratie pe o perioada semnificativa de timp, de pana la 10 secunde. In acest din urma caz, vorbim despre apneea de somn.

Cauzele sforaitului sunt variate:

- existenta unei vegetatii nazale (a polipilor), afectiune cunoscuta sub denumirea de adenoidita, mai frecvent intalnita in randul copiilor;

- muschi ai gatului cu un tonus scazut, cauzat de cele mai multe ori de varsta inaintata;

- blocarea cailor aeriene superioare in urma unor infectii si a racelilor netratate;

- alergiile;

- deviatia de sept nazal;

- obezitatea, care duce la depunerea grasimii in zona gatului;

- unele medicamente care au rolul de a relaxa musculatura gatului;

- consumul de alcool inhiba partial capacitatea creierului de a controla caile aeriene.

Cum sa scapam de sforait: preventie si remedii

Daca juniorul familiei sforaie, este cazul sa il duci la un medic specializat in afectiuni ORL. Acesta iti poate spune daca problema este cauzata de vegetatia adenoida sau daca micutul are o deviatie de sept. De asemenea, iti poate prezenta o schema de tratament potrivita varstei copilului.

Atunci cand intrebarea "Cum scapam de sforait?" se refera la un adult, trebuie sa cercetam cu atentie datele problemei, de la un consult de specialitate, pentru a elimina eventualele cauze medicale, pana la analizarea obiceiurilor zilnice ale persoanei in cauza.

Asadar, trebuie sa avem in vedere greutatea celui care sforaie si afectiunile de care acesta sufera. In plus, este bine sa se renunte la fumat si sa se evite consumul de alcool. Nici sedativele nu sunt binevenite in cazul sforaitului, pentru ca ele au proprietatea de a relaxa muschii. Totusi, atunci cand medicatia de acest gen este necesara, problema trebuie discutata cu medicul curant, pentru a se putea elimina orice indoiala.

Iata ce poti face pentru a preveni sforaitul in timpul somnului:

- respecta un orar corect de odihna;

- ridica partea de pat unde tii capul noaptea cu ajutorul unor bucati de material solid. Aceasta este o metoda mai eficienta decat cea care presupune folosirea mai multor perne pentru sprijinirea capului;

- incearca sa ai o activitate fizica moderata zilnic, pentru a-ti imbunatati tonusul muscular;

- elibereaza-ti caile nazale inaintea somnului prin suflarea nasului;

- dormi pe o parte;

- foloseste un umidificator pentru aerul din camera in care dormi, pentru a preveni iritarea mucoasei cailor aeriene pe timpul noptii, din cauza uscaciunii;

- evita consumul de produse lactate inainte de culcare, pentru ca acestea sporesc cantitatea de mucus ce iti poate obstructiona caile respiratorii.

Iata si niste exercitii pe care le poti efectua pe timpul zilei, pentru a ameliora problema sforaitului:

1. Repeta fiecare vocala din alfabet timp de trei minute.

2. Pune varful limbii in varful dintilor de jos si du podul limbii catre gat vreme de trei minute in fiecare zi.

3. Tine gura deschisa si misca mandibula catre dreapta. Ramai in aceasta pozitie pentru 30 de secunde si repeta exercitiul, miscand mandibula catre stanga.

4. Deschide gura si incordeaza-ti muschiul gatului vreme de 30 de secunde.

Pentru a obtine rezultatele dorite, toate aceste exercitii trebuie repetate de trei-cinci ori pe zi.

Pe langa toate acestea, un medic de specialitate iti poate oferi alternative, cum ar fi interventiile chirurgicale si utilizarea unor dispozitive menite sa mentina caile respiratorii deschise pe durata somnului.

Daca pana acum intrebarea "Cum sa scapam de sforait?" ti se parea fara raspuns, a venit momentul sa analizezi problema si sa iei decizia care ti se potriveste. Indiferent de aceasta insa, nu uita ca un consult medical este obligatoriu.

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (91)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.