Patru zone ale corpului pe care sa le examinezi zilnic

Patru zone ale corpului pe care sa le examinezi zilnic

Redactor Andreea Baluteanu

Vizitele regulate la medic, analizele efectuate la zi şi controalele temeinice de fiecare dacă când ai o problemă medicală îţi vor asigura o sănătate de fier. Dar, aşa cum spuneau bunicii noştri, „paza bună trece primejdia rea”, iar grija constantă pe care o avem pentru propriul organism ne poate scăpa de multe afecţiuni ce pot deveni periculoase.

Fii „supereroina” ta şi supraveghează-ţi zilnic starea de sănătate, examinând cu atenţie aceste patru zone ale corpului!

Patru zone ale corpului pe care să le examinezi zilnic

Sânii

Importanta autoexaminării lunare ar trebuie să fie cunoscută de orice femeie! Una dintre principalele cauze ale mortalităţii feminine, cancerul mamar depistat din timp poate fi vindecat. În timp ce controlul lunar, cu o săptămână înainte sau după menstruaţie (citeşte cum se efectuează aici) ne poate salva viaţa, nici examinarea zilnică a sânilor nu va strica.

Ce trebuie să faci? Promitem că acest gest nu îţi va răpi prea mult timp şi nici nu va interfera cu programul tău obişnuit! Începe la duş, masându-ţi uşor sânii în timp ce îi săpuneşti. Verifică dacă găseşti zone umflate sau eventuali ganglioni şi continuă cu regiunea axilei!

Pe când te cremuieşti, du precauţia la un nivel superior şi examinează-ţi câteva clipe sânii în oglindă. Este normal ca aceştia să fie inegali, dar dacă ţi se pare că unul dintre ei a crescut peste noapte, dacă sesizezi umflături anormale, modificări ale orientării lor sau a direcţiei sfârcurilor sau secreţii neobişnuite, nu ezita să te programezi la doctor. Tu eşti cea care îşi cunoaşte cel mai bine sânii, aşa că vei practica autoexaminarea ca o adevărată maestră.

Pielea

Cel mai extins organ de apărare al organismului, pielea poate semnala la rândul său boli periculoase! În acelaşi timp însă, acest "înger păzitor” al sănătăţii tale va avea grijă să îţi comunice orice potenţial atac, trebuie doar să îl asculţi cu toată agenţia.

Examinarea zilnică a pielii poate avea loc atunci când aplici crema hidratantă, sau la duş. La ce trebuie să fii atentă? La eventualele inflamaţii sau iritaţii (cele de pe picioare, care nu răspund la tratament, pot fi un semn al hepatitei C). Erupţiile roşii sau violet, situate pe faţă, coate, piept, spate sau genuchi, pot semnala dermatomiozită, o afecţiune inflamatorie autoimună.

Alarmante pot fi şi decolorările de piele! Dacă stratul tău catifelat, auriu sau de porţelan devine galben, te poţi confrunta cu o boală a ficatului, iar dacă se înnegreşte parţial, poţi suferi de  sindromul Addison (insuficienţa suprarenaliană lentă).

Unghiile

În timp ce te întrebi ce modele de nail art să mai adopţi (îţi oferim aici câteva propuneri hot), nu ar strica să îţi examinezi unghiile, nu pentru a stabili dacă manichiura ta este perfectă sau nu, ci pentru a depista semnele incipient ale unei boli.

Unghiile galbene pot fi reacţia coloranţilor din oje, dar şi un semn al unor afecţiuni precum diabetul sau bolile pulmonare. Culoarea vineţie poate fi la modă, dar dacă apare natural poate indica probleme cardiace. Nu în ultimul rând, unghiile decolorate, palide, îţi comunică că rişti să te confrunţi cu o formă de anemie.

Nici unghiile casante, care se rup foarte uşor, nu sunt un „motiv de bucurie”. Pe lângă inconvenientele de natură estetică, hipotiroidismul (deficienţă a tiroidei, care nu mai produce hormoni suficienţi) poate declara „război” manichiurii tale perfecte.

Unghiile încovoiate te atenţionează în legătură cu probleme ale ficatului sau ale rinichilor.

Ochii

Te admiri în oglindă, iar imaginea reflectată îţi întoarce o privire obosită? Este complet normal (deşi nedorit) dacă nu te-ai odihnit cum trebuie cu o seară înainte, dar dacă ai dormit dusă, examinarea culorii şi clarităţii ochilor poate fi de-a dreptul „salvatoare”.

Ochii roşii sunt semn că ai stat până târziu uitându-te la Game of Thrones, dar şi că ai dezvoltat o alergie (dacă te ustură sau lăcrimează frecvent) sau conjunctivită. Albul ochilor nu mai este atât de alb? Este posibil să te confrunţi cu Sindromul Gilbert (boală ereditară, care presupune creşterea nivelului de bilirubinemie în sânge), care afectează circa 5-10% din populaţie.

De asemenea, ochii uscaţi pot semnala faptul că munceşti prea mult (da, proiectul acela dificil chiar suferă amânare), dar pot fi şi un simptom al artritei.

Tu vei examina de acum încolo aceste zone ale corpului tău zilnic? Consideri că prevenţia este cea mai bună garanţie a unui corp sănătos?

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.