Rahitismul- o boala a copilului cu deficit de vitamina D

Rahitismul- o boala a copilului cu deficit de vitamina D

Paraschiv Teodora

Rahitismul este o boala a o copilariei care deformeaza oasele, aparuta din cauza unui deficit de calciu si vitamina D. La adult, aceeasi afectiune este cunoscuta sub denumirea de osteomalacie .

Daca micutul tau sufera de rahitism, va avea picioarele curbate si va prezenta matanii costale (mici proeminente la jonctiunea costo-sternala).

Vitamina D este esentiala in dezvoltarea osoasa normala. Aceasta se formeaza in piele,  sub actiunea luminii solare. Vitamina D se gaseste si in anumite alimente: ulei de peste, ficat, lactate. Trebuie sa stii ca un regim alimentar echilibrat asigura un aport suficient de vitamina D si previne aparitia rahitismului.

Care sunt cauzele aparitiei rahitismului?

Cea mai frecventa cauza de rahitism este deficitul alimentar de vitamina D, combinata cu expunerea redusa la lumina solara. Din aceasta cauza, rahitismul este mai frecvent in zonele nordice si cele situate in apropierea polilor.

Daca iti alimentezi bebelusul exclusiv  la san o perioada mai lunga, trebuie sa ii oferi si suplimente de vitamina D, calciu si fosfati, pentru dezvoltarea normala a scheletului.

Rahitismul mai poate aparea si la copiii ce sufera de malabsorbtie ; in acest caz, calciul si grasimile ingerate nu pot fi utilizate de catre organism.

Aceasta afectiune mai poate aparea la copiii cu boli renale si hepatice, in care vitamina D nu poate fi metabolizata corespunzator.

 

Care sunt semnele rahitismului?

Daca ai un copil cu rahitism iti vei da seama de semnele bolii abia cand cel mic incepe sa mearga.

Cel mai frecvent semn in rahitism este dezvoltarea unor oase curbate ale membrelor inferioare. Femurul (osul coapsei) devine spongios si oasele gambei se incurbeaza sub greutatea corpului.

Copilul cu rahitism mai poate avea:

-fruntea proeminenta;

-oasele craniului moi, demineralizate, ce se deformeaza la apasarea cu degetul;

-matanii costale (proeminente marcate ale zonei in care coastele se unesc cu sternul, cu aspectul unui sirag de margele).

Cum se pune diagnosticul de rahitism?

Medicul pediatru poate spune daca micutul tau sufera de rahitism, dupa aspectul corpului.

Analizele de sange vor arata adesea un nivel normal al calciului, dar fosfatii pot fi in cantitate scazuta.

In rahitism mai creste si enzima osoasa numita fosfataza alcalina.

Pentru confirmarea diagnosticului se pot face si radiografii osoase. Acestea arata existenta unor modificari caracteristice la nivelul capetelor osoase, in apropierea articulatiilor, unde are loc procesul de crestere.

Cum se trateaza rahitismul?

Pentru tratarea rahitismului, este important sa ii imbunatatesti alimentatia copilulului cu produse bogate in vitamina D.

Suplimentele de vitamina D si expunerea la soare pot trata cu succes rahitismul nutritional.

In rahitismul de cauza renala, este necesara administrarea de fosfati, iar in cazurile de malabsorbtie se recomanda preparate de vitamina D injectabile.

Articolul urmator
Semne că ai lipsă de vitamina A
Semne că ai lipsă de vitamina A
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.